
Αλμα έκαναν οι ελληνικές εξαγωγές το 2022 καταγράφοντας αύξηση κατά 36,7% και ταυτόχρονα νέο ιστορικό ρεκόρ.
Καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και βιομηχανικά είδη βρέθηκαν στην αιχμή του δόρατος και στις πρώτες θέσεις των εξαγώγιμων προϊόντων, ενώ οι έλληνες εξαγωγείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στη διεθνή οικονομία τη χρονιά που πέρασε, αύξησαν τη δυναμική τους.
«Για άλλη μια φορά οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να σημειώσουν ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και το δυσμενές περιβάλλον που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές επιχειρήσεις πέτυχαν να μεγαλώσουν το αποτύπωμά τους και να διοχετεύσουν ακόμα περισσότερα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό» επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τη χρονιά που πέρασε η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών παρουσίασε αύξηση σε αξία 36,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση ήταν στο 21,4%.
Πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν οι κλάδοι των πετρελαιοειδών και καυσίμων (αύξηση 78,7%), βιομηχανικών (30,1%), τροφίμων (17,6%), χημικών (6,7%), μηχανημάτων (28,2%), διαφόρων βιομηχανικών (27,2%), πρώτων υλών (2,8%), ποτών και καπνού (24,5%), λαδιών (43,4%) και εμπιστευτικών προϊόντων (28,7%).

Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 54,68 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και δεδομένης της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία οι εξαγωγές για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου κινήθηκαν επίσης ανοδικά, στα 35,16 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,20 δισ. ευρώ από το 2021.
Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρος και ΗΠΑ αποτέλεσαν την πρώτη πεντάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών προϊόντων. Ισχυρή είναι η φετινή αύξηση των εξαγωγών της χώρας για το δωδεκάμηνο του 2022. Ειδικότερα εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2022, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε προς τις χώρες της ΕΕ κατά 40% και κατά 32,9% προς τις τρίτες χώρες.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»


Latest News

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης