Εκτινάχθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι αιτήσεις για έκδοση άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» (Golden Visa).

Η πρωθυπουργική εξαγγελία από τη ΔΕΘ για διπλασιασμό του ελάχιστου ύψους επένδυσης που θα απαιτείται σε διάφορες περιοχές υψηλής ζήτησης από ξένους επενδυτές, από 250.000 σε 500.000 ευρώ, ενεργοποίησε τα «αντανακλαστικά» της αγοράς, επισπεύδοντας τις σχετικές αποφάσεις.

Με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Δεκέμβριο του 2022 οι αιτήσεις για νέες άδειες έφτασαν τις 1.116, από 337 που ήταν τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μια αύξηση της τάξεως του 231%.

Χρυσή Βίζα: Αντιδράσεις για την Golden Visa που αυξάνει τις τιμές ακινήτων

Συνολικά, το 2022 εκδόθηκαν 2.767 νέες άδειες επενδυτικής μετανάστευσης, αριθμός αυξημένος κατά 81% έναντι του 2021, όταν είχαν χορηγηθεί 1.525. Ωστόσο, ο αριθμός εξακολουθεί να υπολείπεται του 2019, όταν είχε σημειωθεί ιστορικό υψηλό με 3.504 νέες άδειες. Εντός του 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 4.264 αιτήσεις για την έκδοση νέων αδειών, αριθμός που μαζί με τις αιτήσεις ανανέωσης αυξάνεται σε 5.547.

«Πρωταθλητές» οι Κινέζοι

Αλλωστε, παρά την επενδυτική «άπνοια» της τελευταίας διετίας, οι Κινέζοι παραμένουν η πολυπληθέστερη κατηγορία επενδυτών και μάλιστα με σημαντική διαφορά των υπολοίπων.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2022 το 62,8% των αδειών παραμονής, ή 6.159 άδειες, είχε χορηγηθεί σε Κινέζους. Ακολουθούν οι επενδυτές από την Τουρκία με μερίδιο 6,4% και 631 άδειες, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι επενδυτές από τον Λίβανο (4,5%), τη Ρωσία (4,5%) και την Αίγυπτο (2,9%). Σχεδόν 200 άδειες έχουν χορηγηθεί και σε Βρετανούς επενδυτές, αν και στην πλειονότητά τους εκτιμάται ότι αυτοί διέθεταν ήδη κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα και απλώς αιτήθηκαν και την έκδοση άδειας παραμονής, μετά την επιβολή του Brexit.

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται πως με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο ορίζεται πως οι επενδυτές μπορούν να διατηρήσουν το όριο των 250.000 ευρώ εφόσον καταβάλουν το 10% του τιμήματος της αγοράς έως την 30η Απριλίου 2023, ενώ έχουν περιθώριο έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια που εκκρεμούν για τις περιοχές στις οποίες αλλάζουν τα όρια.

Το νέο κατώτατο όριο καθορίζεται στα 500.000 ευρώ για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το κατώτατο όριο παραμένει στα 250.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου