Πήρε όλη τη δόξα ως ανασκαφέας του ανακτόρου της Κνωσού. «Βάφτισε» τον πολιτισμό της προϊστορικής Κρήτης μινωικό, και χρησιμοποίησε τσιμέντο πάνω στα αρχαιολογικά κατάλοιπα για να δημιουργήσει την εντυπωσιακή, αλλά και πλασματική, εικόνα που έχουμε ως σήμερα για το ανάκτορο της Κνωσού. Είναι επίσης βασικός πρωταγωνιστής στην έκθεση του μουσείου Αζμόλιαν της Οξφόρδης, η οποία αποτελεί την για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα παρουσίαση του μινωικού πολιτισμού στη Βρετανία.
Ο λόγος φυσικά για τον σερ Άρθουρ Εβανς. Μια προσωπικότητα που όσο άγγιξε τα όρια του μύθου, άλλο τόσο αμφισβητήθηκε και η οποία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την έκθεση «Λαβύρινθος: Κνωσός, Μύθος και Πραγματικότητα» την οποία συνθέτουν περισσότερες από 100 αρχαιότητες που ταξίδεψαν στην Οξφόρδη από την Αθήνα και την Κρήτη, πλαισιωμένες από αρχειακό υλικό τεκμηρίωσης της αποκάλυψης του ανακτόρου την περίοδο 1900-1905.
Το σχέδιο ‘Οσμπορν για τα Γλυπτά και το παρασκήνιο της συνάντησης με τον Μητσοτάκη
«Προσπαθούμε να συνδέσουμε τις διάφορες πτυχές της ανασκαφής: τα διάσημα ευρήματα που βρίσκονται στην Κρήτη και το αρχείο που έχουμε εδώ», δίνει το στίγμα της έκθεσης στη διαδικτυακή έκδοση της εικαστικής επιθεώρησης The Art Newspaper ο επιμελητής της εποχής του χαλκού και της κλασικής Ελλάδας του Αζμόλιαν Αντριου Σάπλαντ, η θέση του οποίου φέρει το όνομα του σερ Άρθουρ Εβανς. «Δείχνουμε πραγματικά ότι η ιστορία συνεχίζεται».
Επί της υποδοχής των επισκεπτών της έκθεσης βρίσκεται στιβαρός, αλλά διόλου αγριωπός, όπως τον θέλει η ελληνική μυθολογία που τον γέννησε, ένας μαρμάρινος Μινώταυρος, έργο των ρωμαϊκών χρόνων, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια μια πλειάδα ευρημάτων τα οποία δανείζονται για πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων. Μεταξύ αυτών, η κομψή πρόχους του Πόρου, ένα αγγείο που ανήκει στον λεγόμενο «θαλάσσιο ρυθμό» (επειδή τα θέματά του προέρχονταν από τον κόσμο της θάλασσας) και είναι το πρώτο του εν λόγω ρυθμού που εκτός από γραπτή έχει και ανάγλυφη διακόσμηση με όστρακα και τριφύλλια (15ος αι. π.Χ.). Το λίθινο ρυτό που μιμείται τρίτωνα, όστρακο ιδιαίτερα δημοφιλές στους λαούς της Μεσογείου (1600-1450 π.Χ.) και βρέθηκε εντός του ανακτόρου της Κνωσού ή το πήλινο ρυτό που απεικονίζει κεφαλή ταύρου (1450-1370 π.Χ.).
Επιστρέφουν 15 αρχαία αντικείμενα που κατείχε έμπορος αρχαιοτήτων στην Ελβετία
Αποκατάσταση του Εβανς
Η έκθεση που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την αποκάλυψη του ανακτόρου από τη σκαπάνη του σερ Αρθουρ Εβανς, ωστόσο, δεν έχει ως μοναδικό σκοπό να παρουσιάσει ενδελεχώς στο βρετανικό κοινό τη σημασία και το εύρος του μινωικού πολιτισμού. Οι δηλώσεις των υπευθύνων του Αζμόλιαν, καθιστούν σαφές πως η έκθεση αποτελεί και μια πολύ καλή αφορμή για την αποκατάσταση του βρετανού ανασκαφέα, ο οποίος και είχε διατελέσει διευθυντής στο εν λόγω μουσείο την περίοδο 1884-1908 εξού και το εν λόγω ίδρυμα διαθέτει τόσο πλούσιο αρχειακό υλικό, καθιστώντας το ουσιαστικά το μοναδικό που θα μπορούσε να οργανώσει στις αίθουσές του μια τέτοια έκθεση.
«Θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», λέει στη βρετανική εφημερίδα «Observer» ο Αντριου Σάπλαντ. Και παραδέχεται ότι μπορεί ο Εβανς να επισκίασε και να ήρθε σε ρήξη με τον έμπορο και αρχαιοδίφη Μίνωα Καλοκαιρινό, ο οποίος πρώτος είχε εντοπίσει τα κατάλοιπα της Κνωσού, «αλλά η ιστορία του είναι αντίθετη από εκείνη του Ελγιν. Ο Ελγιν έχει δαιμονοποιηθεί στην Ελλάδα επειδή μετέφερε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ ο σερ Άρθουρ εξακολουθεί να τιμάται λόγω του τρόπου με τον οποίο εκλαΐκευσε τον μινωικό πολιτισμό» και τονίζει την αγαστή συνεργασία που είχε με την αρχαιολογική υπηρεσία στην Ελλάδα. «Θα ήταν δύσκολο να συνεργαστούμε με την Ελλάδα κατά τον ίδιο τρόπο αν επρόκειτο για το Βρετανικό Μουσείο λόγω του Ελγιν», συνεχίζει ο Σάπλαντ. «Το έχω δει από πρώτο χέρι διότι εργάστηκα εκεί για σχεδόν μία δεκαετία. Εγινε αντιληπτό πόσο πιο εύκολο είναι τώρα για μένα».
Ποιος και πώς σκότωσε τον Οδυσσέα του Ομήρου
Υπήρξε ο Λαβύρινθος;
Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται στην έκθεση είναι αν όντως στην Κνωσό υπήρχε ο Λαβύρινθος που αποτελεί το επίκεντρο ενός από τα πιο δημοφιλή κεφάλαια της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. «Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα» υποστηρίζει ο Αντριου Σάπλαντ. «Υπήρχε σίγουρα κάποιο είδος λαβύρινθου σε αυτό που αποκαλούσε ανάκτορο, αλλά δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι οι άνθρωποι άφηναν εκεί προσφορές τη συγκεκριμένη περίοδο».
Τέλος, μία ολόκληρη αίθουσα της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου είναι αφιερωμένη στο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον μινωικό πολιτισμό ακόμη στην εποχή μας μέσα από την αναδημιουργία μέσω εικονικής πραγματικότητας του περιβάλλοντος του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού «Assassin’s Creed Odyssey», το οποίο χρησιμοποιεί εικόνες εμπνευσμένες από το όραμα του Εβανς για τον Λαβύρινθο και την Κνωσό.
Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα
Latest News
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Ο crypto επενδυτής που πλήρωσε 6 εκατ. για μία μπανάνα σχεδιάζει να την... φάει
Τι σχέση μπορεί να έχει μία μπανάνα με τα κρυπτονομίσματα αλλά και διάσημα έργα τέχνης που βγαίνουν στο σφυρί
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Η «χρυσή» αποχώρηση του Ναδάλ - Πόσα κέρδισε από το τένις
Από το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως 14χρονος το 2001, ο Ναδάλ έχει συγκεντρώσει νίκες και τεράστια ποσά
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's
Με... ρυθμούς Snoop Dogg οι επιχειρηματικές συμβουλές στη Μάρθα Στιούαρτ
Ο διάσημος ράπερ έγινε επιχειρηματικός σύμβουλος της Μάρθα Στιούαρτ και της άλλαξε τη ζωή
Έσπασε τα κοντέρ: 60 εκατ. νοικοκυριά καθηλώθηκαν στο Netflix για τον αγώνα Πολ-Τάισον
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73 - Όλα τα ρεκόρ του Netflix