Φανταστείτε ένα μέλλον όπου δεν θα πετάμε τις μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, μεμονωμένα εξαρτήματα θα συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν για δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη φόρα. Όταν πια και αυτά φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, θα τα ανακυκλώνουμε για να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά τους σε φορητούς υπολογιστές, οθόνες ή τηλέφωνα νέας γενιάς.
Φανταστείτε ένα μέλλον όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και το βουνό των ηλεκτρονικών που πετιούνται κάθε χρόνο (πάνω από 57 εκατομμύρια τόνοι, παγκοσμίως) έχει μειωθεί δραματικά. Όχι μόνο η τεχνολογία παύει να είναι άρρηκτα δεμένη με τα υλικά αλλά αυτά με τη σειρά τους τροφοδοτούν μια ισχυρή κυκλική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η ανάγκη για νέες, πρώτες ύλες.
Ποιους περιορισμούς μπορεί να δεχτεί η Gen Z για ένα βιώσιμο μέλλον
Πριν από ένα χρόνο, η Dell Technologies παρουσίασε το Concept Luna, μία πρόταση για έναν βιώσιμο υπολογιστή, που απεικονίζει το όραμα της εταιρεία για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα και τις εκπομπές αερίων και να επαναχρησιμοποιήσουμε υλικά. Οι μηχανικοί του τμήματος Experience Innovation Group εργάστηκαν τον τελευταίο χρόνο για να βελτιώσουν περαιτέρω τον αρθρωτό σχεδιασμό του Concept Luna, εξαλείφοντας την ανάγκη για χρήση κόλλας και καλωδίων και ελαχιστοποιώντας τη χρήση βιδών. Αυτές οι βελτιώσεις διευκολύνουν την επισκευή και την αποσυναρμολόγηση ενός υπολογιστή.
Αποσυναρμολόγηση σε λίγα λεπτά
Το Concept Luna θα μπορούσε να απλοποιήσει και να επιταχύνει δραματικά τις διαδικασίες επισκευής και αποσυναρμολόγησης, καθιστώντας τα εξαρτήματα του πιο εύκολα προσβάσιμα και διευρύνοντας τις ευκαιρίες για επαναχρησιμοποίηση.
Οι εταιρείες ανακύκλωσης μπορεί να χρειαστούν περισσότερο από μία ώρα για να αποσυναρμολογήσουν έναν υπολογιστή με τη σημερινή τεχνολογία όπου τα διάφορα εξαρτήματα είναι στερεωμένα με βίδες και κόλλες. Με την σχεδίαση του Concept Luna, μειώνεται ο χρόνος αποσυναρμολόγησης σε λίγα λεπτά. Χρησιμοποιείται έως και μία γραμμή συναρμολόγησης υπό κλίμακα για να καθοδηγήσει την ομάδα σχεδιασμού, με αποτέλεσμα μια συσκευή που τα ρομπότ μπορούν να αποσυναρμολογήσουν γρήγορα και εύκολα.
Συνδυάζοντας τη βιώσιμη σχεδίαση του Concept Luna με την τηλεμετρία και τον ρομποτικό αυτοματισμό, δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο, ικανό να πυροδοτήσει σεισμικές αλλαγές στη βιομηχανία και να αυξήσει την κυκλικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η δημιουργία μιας βιώσιμης συσκευής σίγουρα είναι κάτι το ξεχωριστό, αλλά πρώτιστη σημασία έχει ο πιθανός αντίκτυπος στον τρόπο που κατασκευάζονται εκατομμύρια συσκευές τεχνολογίας κάθε χρόνο και η βελτιστοποίηση των υλικών σε αυτές για μελλοντική επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση τους.
Η κυβερνοασφάλεια είναι το νέο must – Πόσα σπαταλούν οι επιχειρήσεις
Τίποτα δεν πάει χαμένο
Η τηλεμετρία που προστέθηκε στο Luna δίνει την ευκαιρία ελέγχου της κατάστασης μεμονωμένων στοιχείων του συστήματος για να διασφαλιστεί ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Επειδή οι πελάτες χρησιμοποιούν τις συσκευές με διαφορετικούς τρόπους, δεν φτάνουν όλα τα εξαρτήματα στο τέλος της ζωής τους ταυτόχρονα. Όσοι εργάζονται από το σπίτι, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιούν εξωτερικές συσκευές, όπως πληκτρολόγια και οθόνες. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πληκτρολόγιο και η οθόνη του φορητού υπολογιστή έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα, ακόμη και όταν η μητρική πλακέτα χρειάζεται αντικατάσταση.
Η εξελιγμένη μορφή του Concept Luna μπορεί με τη βοήθεια της τηλεμετρίας να βελτιστοποιήσει τη διάρκεια ζωής των μεμονωμένων εξαρτημάτων. Στην πιο απλουστευμένη του μορφή, μοιάζει με τον τρόπο που συντηρούμε τα οχήματά μας: δεν πετάμε όλο το αυτοκίνητο όταν χρειαζόμαστε νέα ελαστικά ή φρένα.
Η Microsoft βάζει τεχνητή νοημοσύνη στη μηχανή αναζήτησης Bing
Προς μία… αρθρωτή κατασκευή
Η συνεχιζόμενη εργασία σχετικά με το Concept Luna μας φέρνει πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου οι περισσότερες συσκευές κατασκευάζονται με αρθρωτό τρόπο. Η προσθήκη της ρομποτικής και του αυτοματισμού δρουν ως καταλύτης για την επιτάχυνση της αποσυναρμολόγησης της συσκευής με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τον έλεγχο της κατάστασης των εξαρτημάτων και της υπολειπόμενης χρηστικότητας τους και την καλύτερη κατανόηση σχετικά με ποια εξαρτήματα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων