Μέσα σε διάστημα δύο μηνών, έχει καταφέρει να μιλάνε όλοι γι αυτό, από τους πιο μυημένους στην τεχνολογία μέχρι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους.
Από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ουκ ολίγες φορές οι μετέχοντες στις συζητήσεις αναφέρθηκαν σε αυτό.
Τα επτά μυστικά του ChatGPT που θα σας λύσουν τα χέρια στην εργασία
Ήδη μπορεί να υπερηφανεύεται, για το γρηγορότερο ρεκόρ αναφορικά με το πότε έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. χρηστών: χρειάσθηκε μόλις δύο μήνες. Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο.
Είναι τέτοιας ευρείας κλίμακας η απήχησή του, με αποτέλεσμα να έχει θέσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς σε κατάσταση συναγερμού. Μετά τις «περιπέτειες» του 2022, όταν η αύξηση των επιτοκίων έπληξε τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου -οι οποίες ως μετοχές ανάπτυξης ευνοούνται όταν τα επιτόκια βρίσκονται χαμηλά-, ο ερχομός του 2023 φέρνει στο προσκήνιο έναν νέο «παίκτη» ο οποίος έχει κάνει την εμφάνισή του με εκκωφαντικό τρόπο.
Τη νέα τάξη πραγμάτων την ένιωσε με τον χειρότερο τρόπο η Alphabet, η μητρική της Google, η οποία στη ζέση της να κυκλοφορήσει τη δική της εκδοχή, παρουσίασε κάτι που δεν άφησε ικανοποιημένο κανέναν. Η συνέπεια αυτού; Περί των 100 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίησή της έκαναν φτερά «εν μία νυκτί», όπως λέει μια λαϊκή ρήση.
Πρόκειται για το ChatGPT, την εφαρμογή που έχει σαγηνεύσει τους πάντες με τις δυνατότητές της. Με τις τεχνολογικές εξελίξεις να τρέχουν, το μέγεθος της απήχησης της νέας αυτής εφαρμογής υποδεικνύει ότι μάλλον σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για την προ ChatGPT εποχή και τη μετά από αυτό. Ας προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε ότι γνωρίζουμε έως τώρα για το νέο τεχνολογικό trend.
«My name is ChatGPT»
Συντάκτης του αμερικανικού μέσου ενημέρωσης, CNBC, θέλησε να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και μια βάση, θέτοντας την απλή και λογική ερώτηση: «Τι είσαι ChatGPT»;
Σύμφωνα με το ίδιο λοιπόν, το ChatGPT είναι «ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από την OpenAI, με βάση το μοντέλο γλώσσας GPT (Generative Pretrained Transformer, Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής). Χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μάθησης για να δημιουργήσει ανθρώπινες απαντήσεις με τη μορφή συνομιλίας σε εισαγόμενα κείμενα. Έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί κείμενο από ένα διευρυμένο πεδίο στυλ και θεμάτων και δύναται να απαντάει σε ερωτήσεις, να συνοψίζει μεγάλα αρχεία, να παράγει δημιουργική γραφή και να εκτελεί άλλες γλωσσικές λειτουργίες».
Με απλά λόγια, είναι μια μηχανική εφαρμογή συνομιλίας (chatbot), η οποία όμως είναι εκπαιδευμένη (Pretrained) να δημιουργεί απαντήσεις «εκ γενετής» (Generative), κάνοντας χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI).
Στην πράξη, μπορεί κάποιος να ζητήσει κάτι και για ποιο λόγο το θέλει. Η πανίσχυρη μηχανή χάρη στον τεράστιο όγκο δεδομένων που διαθέτει, απαντάει με ένα κείμενο σε ότι μορφή του ζητηθεί: για σχολική ή διπλωματική εργασία, σε μορφή δοκιμίου ή μυθιστορήματος, ακόμη και σε μορφή νομικής φύσης.
Όπως προαναφέρθηκε (για να ακριβολογούμε όπως απάντησε το ChatGPT), αναπτύχθηκε από τη startup OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Πίσω από την ίδρυσή της το 2015 βρίσκεται ο πολυπράγμων CEO της αμιγώς ηλεκτροκίνητης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, Ίλον Μασκ, ο οποίος μαζί με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI έβαλαν τα θεμέλια της εταιρείας.
Δεν είναι «ουρανοκατέβατο»
Η «εκ γενετής» συνομιλία δεν είναι κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον η χρήση της ΑΙ. Η ίδια η OpenAI έχει αναπτύξει επίσης το Dall-E, ένα πρόγραμμα που μετατρέπει το κείμενο σε εικόνα. Η εφαρμογή αυτή επίσης έχει τραβήξει την προσοχή, καθώς έχει την ικανότητα του να δημιουργεί ρεαλιστικές αλλά και μη ρεαλιστικές εικόνες οι οποίες ταιριάζουν με τις περιγραφές του ανθρώπινου κειμένου.
Η Lensa, μια εφαρμογή που βασίζεται στον ανοιχτό κώδικα τεχνητής νοημοσύνης Stable Diffusion, μετατρέπει τις selfies σε υψηλής ποιότητας αυτοπροσωπογραφίες παίρνοντας έμπνευση από σχεδόν όλα τα θεματικά πεδία (από την επιστημονική φαντασία έως τα animation).
Καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Η απήχηση του ChatGPT παίρνει διαστάσεις φρενίτιδας και πράγματι κάποια από τα επιτεύγματά του τρομάζουν. Σύμφωνα με ανάρτηση του Σαμ Άλτμαν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μόλις πέντε ημέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του στις 5 Δεκεμβρίου είχαν εγγραφεί 1 εκατ. χρήστες. Αυτή ήταν όμως μόνο η αρχή.
Με ενημερωτικό της σημείωμα η UBS, ανέφερε ότι τον Ιανουάριο δύο μήνες αφότου συστήθηκε στην παγκόσμια κοινότητα, το ChatGPT είχε φθάσει τους 100 εκατ. χρήστες. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία με διαφορά από τη δεύτερη.
Για του λόγου το αληθές. Το TikTok χρειάσθηκε 9 μήνες για να φθάσει στο ορόσημο αυτό και το Instagram 2,5 χρόνια.Τα ρεκόρ όμως δεν σταματούν. Βάσει των στοιχείων της Similarweb, στις 31 Ιανουαρίου οι ημερήσιες επισκέψεις στην ιστοσελίδα του ανήλθαν σε 28 εκατ. Σε σχέση με ένα μήνα πριν; Ήταν αυξημένες κατά 165%.
Γιατί ξεχωρίζει σε σχέση με τον ανταγωνισμό;
Η περίπτωση του ChatGPT είναι μοναδική, καθώς έχει απαντήσεις σχεδόν για τα πάντα, με ένα όμως μειονέκτημα επί του παρόντος. Έχει «κοντή μνήμη», καθώς για τα περισσότερα θέματα οι αναφορές τους είναι έως το 2021. Ωστόσο είναι θέμα χρόνου ο όγκος δεδομένων να εμπλουτίζεται.
Tροφοδοτείται από ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο ή (Large Language Model, LLM, κάτι που σημαίνει ότι είναι προγραμματισμένο να κατανοεί την ανθρώπινη γλώσσα και να δημιουργεί απαντήσεις που βασίζονται σε μεγάλα σώματα δεδομένων.
Το μοντέλο LLM του ChatGPT ονομάζεται GPT-3,5 και πρόκειται για την αναβαθμισμένη εκδοχή του μοντέλου GPT-3 της OpenAI. Με 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αφορά την επεξεργασία γλώσσας μέχρι σήμερα.
Δίνει συμβουλές επαγγελματικές, χρηστικές και για ότι μπορεί να φαντασθεί κάποιος και κυρίως καθίσταται πιο «σοφό» όσο περισσότερο χρησιμοποιείται.
«Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι οι απαντήσεις γίνονται ολοένα και πιο ανθρώπινες, επομένως βλέπουμε πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν να κάνουν πριν», δηλώνει στο CNBC ο Τζέφρι Ουόνγκ Wong, επικεφαλής καινοτομίας για όλο τον κόσμο στην EY.
Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται και άλλο ένα χαρακτηριστικό. Είναι μια εφαρμογή προορισμένη για τον «λαό», καθώς οι υπηρεσίες του προσφέρονται δωρεάν.
«Red alert for Big Tech»
Τα νερά στην Περιοχή του Κόλπου στο Σαν Φρανσίσκο όπου «κατοικοεδρεύει» η Silicon Valley ήδη είναι «ταραγμένα». Η νέα μόδα απειλεί την κυριαρχία των Big Tech, oι οποίες σημειωτέον ότι ήδη πειραματίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.
Η πρώτη που θορυβήθηκε ήταν η Google η οποία διαπιστώνει ότι απειλείται η πανίσχυρη μηχανή αναζήτησής της, αφού το ChatGPT μπορεί να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με πιο στοχευμένα αποτελέσματα.
Σε μια κίνηση πανικού όπως αποδείχθηκε, έσπευσε να παρουσιάσει στις 6 Φεβρουαρίου το δικό της chatbot τεχνητής νοημοσύνης, το Bard. Όμως φευ: η εφαρμογή έμεινε «μετεξεταστέα», καθώς οι απαντήσεις που έδωσε ήταν λανθασμένες. Η ιστορία έχει δείξει ότι τα λάθη κοστίζουν και στην περίπτωση της Google ήταν καταστροφικά, από τη στιγμή που διέγραψαν από τη χρηματιστηριακή της αξία σχεδόν 100 δισ. δολάρια την περασμένη Τετάρτη.
Το χτύπημα όμως ήταν διπλό για την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία. Μία ημέρα μετά τη δική της παρουσίαση, η Microsoft ανακοίνωσε ότι στη δική της μηχανή αναζήτησης Bing όπως και στο πρόγραμμα περιήγησης Edge, θα ενσωματώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο Άλτμαν επιβεβαίωσε ότι η προαναφερθείσα εταιρεία έχει ενσωματώσει κάποιες από για τις τεχνολογίες GPT-3,5 της OpenAI στη μηχανή αναζήτησης.
Πρέπει να αναφερθεί, ότι Microsoft και OpenAI δεν είναι άγνωστες. Η πρώτη έχει επενδύσει στο παρελθόν 1 δισ. δολάρια στη δεύτερη. Στα τέλη Ιανουαρίου η Microsoft ανακοίνωσε μια πολυετής συμφωνία για να επενδύσει κάποια δισ. δολάρια στην Open AI, αρνούμενη ωστόσο να αποκαλύψει κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Δημοσίευμα του Semafor, έκανε λόγο για μια επένδυση που μπορεί να αγγίξει τα 10 δισ. δολάρια.
Οι αναφορές ότι και οι υπόλοιπες Big Tech έχουν ανέβει στο όχημα της τεχνολογίας του GPT πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Συναγερμός όμως δεν έχει σημάνει μόνο στη Silicon Valley. Ήδη ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός, Baidu, έχει κατασκευάσει το δικό του chatbot, που το ονομάζει Ernie Bot.
Η επόμενη ημέρα
Με μόλις δύο μήνες και κάτι «ζωής», είναι νωρίς να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις ή εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η μανία με το ChatGPT. Σίγουρα το ChatGPT ήρθε με «θόρυβο» για να μείνει.
Αν μπορεί να πάρει την πρωτοκαθεδρία από έναν κολοσσό όπως είναι η Google, είναι παρακινδυνευμένο να το πει κάποιος. Η ιστορία έχει δείξει ότι από το κάδρο της τεχνολογίας έχουν βγει πρωταγωνιστές που κάποτε ήταν πανίσχυροι (Napster, Internet Explorer για παράδειγμα).
Προϊόντος του χρόνου, θα διαπιστώσουμε αν μέσω του ChatGPT η OpenAI θα μπει «σφήνα» ανάμεσα στις Big Tech ή ακόμη και θα διεκδικήσει μέρος της λάμψης τους.
Latest News
Περιουσίες με… βαριά ιστορία μένουν στα αζήτητα – Ψάχνουν αγοραστή, αλλά δεν βρίσκουν
Οι πλειστηριασμοί έφθασαν για ιστορικά ακίνητα που έγραψαν ιστορία - Από τον Πύργο του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη μέχρι την κατοικία Μουσείο του Εμφιετζόγλου
Βαρδής Βαρδινογιάννης: «Πενήντα χρόνια που καθόρισαν τη ζωή μου…» - Ο απολογισμός του ηγέτη της Motor Oil
Η πετρελαϊκή κρίση του ’73, η ένταξη στην ΕΟΚ, η Saudi Aramco, το ΧΑ και οι ΑΠΕ – Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης θυμάται…
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Πώς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχτισε την αυτοκρατορία της Motor Oil
Ο όμιλος που διοικούσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης - Το deal με Ελλάκτωρ - Οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή και το υδρογόνο
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος επιχειρηματίας
Με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στον τόπο και το κοινό καλό, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ξεχώρισε για τη βαθιά του αγάπη στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο
Από το deal με την Walmart στη φιλοξενία του Σταϊνμάιερ – Το «αποτύπωμα» της οικογένειας Κίκιζα
Η οικογένεια Κίκιζα έχει πολυετή παρουσία στο επιχειρείν – Από τα ζυμαρικά Μέλισσα στο ελαιόλαδο με την Terra Creta
Από το αμπέλι μέχρι την πολιτική: Η συναρπαστική ζωή του Γιάννη Μπουτάρη
Οραματιστής, ανεξάντλητος, απολαυστικός, όπως και τα κρασιά του, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης πέθανε στα 82 του - Το ταξίδι του από τους αμπελώνες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της