
Δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις με διαφορά μερικών ωρών στάθηκαν αρκετές για να ρίξουν στα γόνατα την Τουρκία.
Ο αγώνας για την ανεύρεση επιζώντων μπορεί να έλαβε τέλος, ωστόσο η περισυλλογή των νεκρών χωρίς τάφο μόλις τώρα ξεκινά.
Δίπλα στους 22.000 Τούρκους, που έχασαν τη ζωή τους στη χειρότερη τραγωδία που έχει χτυπήσει τη γειτονική χώρα (ο τελικός απολογισμός εκτιμάται στα 50.000 άτομα), οι ψυχροί αριθμοί της οικονομίας προοιωνίζουν ότι το κακό θα έχει μακρά συνέχεια.
Τεράστια καταστροφή
Όπως λέει ο Μπάκι Ντεμιρέλ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Yalova, «πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Η σημαντικότερη τραγωδία είναι η ανθρώπινη, αλλά σύντομα αυτή θα πυροδοτήσει έναν οικονομικό όλεθρο».
Η Τουρκία πριν το χτύπημα των δίδυμων σεισμών αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έναν πληθωρισμό στα ύψη και μια λίρα στα τάρταρα που είχαν πλήξει σοβαρά όλα τα νοικοκυριά της. Οι υψηλές ενεργειακές τιμές, η πανδημία του Covid-19 και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν συνεισφέρει στη δύσκολη κατάσταση.
Καθοδόν προς τις εκλογές όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η εμμονή στη μείωση των επιτοκίων ενάντια σε κάθε οικονομική λογική φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα οικονομικά δεινά της χώρας του, κατάφερε με τα πετροδολάρια που πήρε από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ισορροπήσει την κατάσταση. Η Τουρκία εξάλλου είναι μια χώρα που έχει αποδείξει πολλές φορές τα δυνατά οικονομικά αντανακλαστικά της στο παρελθόν.
Κόστος στα ύψη
Ωστόσο σήμερα μετά τον σεισμό των 7.8 Ρίχτερ και των 7.7 Ρίχτερ που ακολούθησε, το μόνο δεδομένο είναι η ανατροπή των πάντων. Σύμφωνα με το Οβγκούν Αχμέτ Ερκάν, διάσημο σεισμολόγο «το κόστος της καταστροφής θα κυμανθεί ανάμεσα στα 35-50δισ. δολάρια».
Ανάλογη είναι και η πρόβλεψη του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS),που εκτιμά την συνολική οικονομική ζημία στο 6% του τουρκικού ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά στα 51 δισ. δολάρια.
Όπως σημειώνει το αμερικανικό ινστιτούτο, ο πληθυσμός στην περιοχή που χτυπήθηκε από τους σεισμούς διέμενε σε έωλα κτίρια. Συνεπώς το κόστος της ανοικοδόμησης των κατοικιών τους, αλλά και των γενικότερων υποδομών, θα είναι τεράστιο, κι αυτό χωρίς να υπολογιστεί το επιπρόσθετο βάρος άλλων κινδύνων, όπως είναι για παράδειγμα οι κατολισθήσεις.
Να σημειωθεί ότι το Bloomberg έκανε λόγο για δαπάνες που μπορεί να φτάσουν το 5,5% του ΑΕΠ, το οποίο αγγίζει τα 819 δισ. δολάρια, ενώ πιο μετριοπαθής ήταν η εκτίμηση του οίκου Fitch που υποστήριξε ότι η οικονομική ζημιά θα ξεπεράσει τα 2 ίσως και 4 δισ. δολάρια.
Επιπρόσθετοι κίνδυνοι
Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί ότι παρότι οι 10 περιοχές που επλήγησαν είναι αυτό που λέμε η άλλη Τουρκία (οι ανεπιθύμητοι από το καθεστώς άνθρωποι Αραβικής και Κουρδικής καταγωγής), κάποιες απ’ αυτές συνιστούν έναν βιομηχανικό και αγροτικό διάδρομο με καθοριστικό ρόλο για την ευημερία της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων, γίνεται κατανοητό γιατί η Oxford Economics προέβλεψε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% έως 0,4%.
Και όλα αυτά χωρίς να υπολογιστούν οι επιπλέον δαπάνες για την μακροχρόνια στήριξη των πληθυσμών τους, που σύμφωνα με την Bank of America, μεταφράζεται σε άλλα 2 με 3 δισ. δολάρια.
Με απλά λόγια τα δύσκολα για την Τουρκία είναι ακόμα μπροστά της…
Πηγή: in.gr


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%