
Να αυξήσουν τις επενδύσεις στο πετρέλαιο προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του κόσμου, προέτρεψε τις κυβερνήσεις ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιταμ αλ-Γκάις, ο οποίος μιλώντας σε διάσκεψη για την ενέργεια στο Κάιρο προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα το 2023, φτάνοντας σχεδόν τα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ μέχρι το 2025 θα ανέλθει στα 110 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ρωσικό πετρέλαιο: Νέα αγορά 1 δισ. μηνιαίως – Ποιοι ωφελούνται
Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ επέμεινε ότι οι πολιτικές για το κλίμα «πρέπει να είναι πιο ισορροπημένες και δίκαιες».
Όπως είπε, «είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το κλίμα να σταματήσουν για μια στιγμή και να κοιτάξουν τη μεγάλη εικόνα», υποστηρίζοντας πως πρέπει «να εργαστούν για μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, χωρίς αποκλεισμούς που θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας για όλους».
Καθοριστική η ανατροπή των ενεργειακών δεδομένων
Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής του ΟΠΕΚ δεν έγιναν τυχαία τώρα και δεν είναι ανεξάρτητες από την αλλαγή στάσης ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων και εταιρειών σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα και θέτοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας των παγκόσμιων συζητήσεων.
Ο Χάιταμ αλ-Γκάις πρόσθεσε ότι η βιομηχανία πετρελαίου «μαστίζεται από πολλά χρόνια χρόνιας ανεπαρκών επενδύσεων» και έκανε λόγο για ανάγκη να επενδύονται 500 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2045.
Η φιλοξενία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 στα τέλη του 2023 «θα χρησιμεύσει ως μια νέα ευκαιρία για τη διερεύνηση λύσεων χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμες και βασισμένες στη συναίνεση για την κλιματική αλλαγή», υποστήριξε.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σταθερή την αγορά πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία και άλλα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ είναι απίθανο να αντιδράσουν στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής, προχωρώντας σε αύξηση της παραγωγής.


Latest News

Πώς ο Τραμπ σπάει τα νεύρα των αγορών – Οι απώλειες 4 τρισ. των μετοχών του S&P 500 και τα κέρδη 13 δισ. του ΧΑ
Οι δασμοί επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα - Η αντιστροφή του «Trump trade» και η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Από τον Balenciaga στον Gucci - Θα τα καταφέρει ο Ντέμνα Γκβασάλια;
Η προκλητική δουλειά του Ντέμνα για τον οίκο Balenciaga έθιξε πολλούς. Τώρα, καλείται να αποδείξει στον κόσμο της μόδας πως ήταν η σωστή επιλογή ως νέος επικεφαλής σχεδιαστή του οίκου Gucci.

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα