Επιστρέφουν από την Τουρκία μετά από σχεδόν πέντε ημέρες οι ήρωες της ελληνικής ΕΜΑΚ, οι οποίοι με θάρρος συνέβαλαν στις έρευνες απεγκλωβισμού των ανθρώπων που είχαν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπέδωσε ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Τουρκία: Οι διασώσεις των παιδιών

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ με την αυτοθυσία που επέδειξαν συγκίνησαν τόσο τους Τούρκους, όσο και τους Έλληνες, ενώ έγιναν θέμα και στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Δείτε εικόνες & βίντεο από το Ελ. Βενιζέλος





Ποιοι μετείχαν στην αποστολή

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Η συγκλονιστική μάχη τους στα χαλάσματα

Η ελληνική αποστολή διάσωσης ήταν από τις πρώτες ομάδες που επιχείρησε στην Τουρκία μετά τους ισχυρούς σεισμούς και κατάφερε να σώσει πέντε ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Οι ήρωες της ΕΜΑΚ όλες αυτές τις ημέρες έδωσαν με αυταπάρνηση μάχη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να σώσουν ζωές στα χαλάσματα. Στην τελευταία τους αποστολή στην Αντιόχεια προσπαθούσαν επί ώρες να εντοπίσουν την 24χρονη αθλήτρια και το αγοράκι που θάφτηκαν στα ερείπια πολυκατοικίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αναχώρησαν από τα Άδανα της Τουρκίας με δύο πτήσεις, μία πολιτική και μία με αεροσκάφος C-130. Με την πολιτική πτήση αναχώρησε το προσωπικό της αποστολής ενώ με το στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός και τα οχήματα.

«Ευτυχώς που υπάρχετε»

Νωρίτερα, συγκινητική ήταν η συνάντηση Τούρκων αξιωματικών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Την Κυριακή, λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σημεία που κατέρρευσαν κτίρια, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν.

Ένας Τούρκος στρατηγός της στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή λέγοντας: «Να ξέρουν οι Έλληνες φίλοι μας ότι οι Τούρκοι, τα αδέρφια τους, αν -θεός φυλάξοι- συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε» είπε.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα