Άλλο ένα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο κατέρριψε ο αμερικανικός στρατός την Κυριακή πάνω από τη λίμνη Χιούρον, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, δήλωσαν την Κυριακή αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της Βόρειας Αμερικής βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή για απειλές από αέρος.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters ότι ο στρατός κατέρριψε το αντικείμενο, αλλά αρνήθηκαν να πουν αν μοιάζει με το μεγάλο λευκό κινεζικό αερόστατο που καταρρίφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

ΗΠΑ: Το κινεζικό μπαλόνι ήταν μέρος ενός «στόλου» που κατασκόπευε 40 χώρες σε 5 ηπείρους

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ελίσα Σλότκιν, η οποία εκπροσωπεί μια περιφέρεια στο Μίσιγκαν, κοντά στο σημείο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό, δήλωσε ότι πιλότοι της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Εθνοφρουράς κατέρριψαν το αντικείμενο. «Σπουδαία δουλειά από όλους όσοι εκτέλεσαν αυτή την αποστολή», έγραψε στο Twitter.

Αναζητούν τα συντρίμμια

Εν τω μεταξύ, Καναδοί ερευνητές αναζητούν τα συντρίμμια ενός αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου που καταρρίφθηκε από αμερικανικό αεροσκάφος πάνω από το έδαφος του Γιούκον το Σάββατο.

«Ομάδες ανάκτησης βρίσκονται στο έδαφος, αναζητούν να βρουν και να αναλύσουν το αντικείμενο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό στους δημοσιογράφους την Κυριακή.

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και γι’ αυτό πήρα την απόφαση να καταρριφθεί αυτό το άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο», είπε, προσθέτοντας ότι αποτελούσε κίνδυνο για τα πολιτικά αεροσκάφη.

Συναγερμός

Η Βόρεια Αμερική βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για εναέριες εισβολές μετά την εμφάνιση ενός λευκού, εντυπωσιακού κινεζικού αερόπλοιου πάνω από τον αμερικανικό ουρανό νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το αερόστατο ύψους 60 μέτρων -το οποίο οι Αμερικανοί κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί για να κατασκοπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες- προκάλεσε διεθνές επεισόδιο, οδηγώντας τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Κίνα λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του.

Οι φόβοι για την παρακολούθηση φαίνεται να έχουν θέσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους σε ύψιστο συναγερμό.

Δύο φορές μέσα σε 24 ώρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκλεισαν τον εναέριο χώρο – για να τον ανοίξουν γρήγορα ξανά.

Την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έκλεισε για λίγο τον χώρο πάνω από τη λίμνη Μίσιγκαν. Το Σάββατο, ο αμερικανικός στρατός έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στη Μοντάνα για να διερευνήσει μια ανωμαλία ραντάρ εκεί.

Ο Καναδάς έκλεισε επίσης τον εναέριο χώρο την Κυριακή κοντά στο Τόμπερμορι του Οντάριο, το οποίο βρίσκεται στη λίμνη Χιούρον κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Nav Canada, μια ιδιωτική μη κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Καναδά.

Η απάντηση της Κίνας

Η Κίνα αρνείται ότι το πρώτο αερόστατο χρησιμοποιήθηκε για επιτήρηση και λέει ότι ήταν ένα πολιτικό ερευνητικό σκάφος. Καταδίκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάρριψή του στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας το περασμένο Σάββατο.

Τουλάχιστον άλλα τρία άλλα ιπτάμενα αντικείμενα έχουν καταστραφεί πάνω από τη Βόρεια Αμερική από τότε, καθώς οι αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών εστιάζουν στις εναέριες απειλές.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δύο από τα τελευταία αντικείμενα ήταν μικρότερα μπαλόνια από το αρχικό, το οποίο καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Ένα δεύτερο καταρρίφθηκε πάνω από παγωμένη έκτση κοντά στο Ντέντχορς της Αλάσκας την Παρασκευή. Το τρίτο καταστράφηκε πάνω από το Γιούκον το Σάββατο.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε μόνο ότι τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πρόσφατα «δεν έμοιαζαν πολύ» με το κινεζικό αερόστατο, απηχώντας την περιγραφή του Σούμερ ότι ήταν «πολύ μικρότερα».

«Δεν θα τα χαρακτηρίσουμε οριστικά μέχρι να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα συντρίμμια, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε», δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο Σούμερ δήλωσε βέβαιος ότι οι αμερικανοί ερευνητές που σαρώνουν τον ωκεανό στα ανοικτά της Νότιας Καρολίνας για να ανακτήσουν συντρίμμια και ηλεκτρονικές συσκευές από το αρχικό αερόστατο θα ανακαλύψουν εν τέλει τι εξυπηρετούσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα