Στην δεύτερη φάση της, περνά από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την επέκτασή της στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Η επέκταση αφορά επιχειρήσεις με κύρια ή κατεξοχήν δραστηριότητα τις ιδιωτικές ασφαλίσεις καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας. Από το μέτρο εξαιρέθηκαν τα ασφαλιστικά γραφεία και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι οποίοι απασχολούν σε όλη τη χώρα πάνω από 80.000 εργαζόμενους, λόγω διαφόρων προβλημάτων που εντοπίστηκαν στην εφαρμογή της.
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: «Παίρνουν σειρά» ασφαλιστικές και εταιρείες security
Η δεύτερη φάση
Η δεύτερη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Η πρώτη φάση εφάρμοσε την ψηφιακή κάρτα στις τράπεζες και στα Σούπερ-Μάρκετ ενώ ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι ΔΕΚΟ και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Η πλήρης εφαρμογή της κάρτας εργασίας, θα αποτελέσει το κίνητρο για την περαιτέρω μείωση – μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας – των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών.
Τα προβλήματα
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα παρά τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή του μέτρου.
Τα περισσότερα εξ αυτών εντοπίζονται στην καταγραφή των ωραρίων διαφόρων κλάδων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση. Ορισμένα από τα προβλήματα αφορούν: τη δυνατότητα καταχώρησης της τέταρτης βάρδιας, την καταχώρηση βαρδιών σε οπτικοακουστικά μέσα, τη δήλωση ωραρίου για οδηγούς, τη διαχείριση των διαλειμμάτων σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες κλπ.
Το ποσοστό εφαρμογής στα σούπερ – μάρκετ είναι 95,93%, καθώς την Κάρτα χρησιμοποιούν 84.622 εργαζόμενοι σε σύνολο 88.209 (89.107 μείον 898 εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης), ενώ σε πέντε αλυσίδες το ποσοστό φθάνει στο 100%.
Στις τράπεζες την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν 26.598 εργαζόμενοι σε σύνολο 29.181 (32.206 μείον 3.025 που κατέχουν θέσεις ευθύνης), δηλαδή ποσοστό 91,15 %. Σε 14 πιστωτικά ιδρύματα το ποσοστό εφαρμογής είναι 100%.
Οι «παρεμβάσεις»
Το υπουργείο Εργασίας δέχεται συνεχώς «παρεμβάσεις» και «αιτήματα» από επιχειρήσεις και επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να άρει τον ασφυκτικό χρονικό περιορισμό της εφαρμογής του ψηφιακού ωραρίου και της εφαρμογής της κάρτας εργασίας. Ωστόσο μέχρι ώρας το υπουργείο επιμένει στο χρονοδιάγραμμα.
Παρά ταύτα, στην πλατφόρμα καταγραφής των ωραρίων και των ιδιαιτεροτήτων, έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα απεικόνισης που σχετίζονται με τα ωράρια διαφόρων κλάδων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση.
Οι βάρδιες
Ενδεικτικά μπορεί κανείς να αναφέρει την δυνατότητα καταχώρησης της 4ης βάρδιας, τις βάρδιες. Τη δυνατότητα καταχώρησης βαρδιών σε οπτικοακουστικά μέσα. Τα ωράρια των οδηγών Τα διαλείμματα σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες. Τις καταχωρήσεις σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, οικοδομές, καθώς και σε επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα.
Η ηγεσία του υπουργείου διευκρινίζει ότι η «ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρξουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά για την απρόσκοπτη λειτουργία της».
Να υπενθυμίσουμε ότι η ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου 2022 με τις δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
Latest News
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ
Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2025
Οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων - Πώς αντιμετωπίζει η Εφορία τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τις ανακαινίσεις κατοικιών
Το σχέδιο για κατάργηση τεκμηρίων - Πώς και πότε θα «σβήσουν»
Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται για τα τεκμήρια - Τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου
Μισθοί Πορτογαλίας το… 2027 – Η απόσταση με τη χώρα της Ιβηρικής [πίνακας]
Οι κατώτατοι μισθοί Ελλάδας και Πορτογαλίας απέχουν – Η χώρα μας χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να προσεγγίσει την χώρα της Ιβηρικής
Τι αλλάζει στο IRIS από το 2025
Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τo IRIS - Αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Πρόστιμα 4 εκατ. το μήνα για παραβάσεις εργοδοτών με την ψηφιακή κάρτα
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί προμετωπίδα για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, κατά τη Ν. Κεραμέως
Στήριξη της απεργίας της ΓΣΕΕ από την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
Η ΓΣΕΕ ότο προηγούμενο διάστημα και με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, προχώρησε σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα