Πρόγραμμα τετραετίας με ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα σχεδιάζει να καταθέσει στην Κομισιόν η κυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται και από την τελευταία εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η υποχρέωση για σύνταξη και υποβολή Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024-2027 επέστρεψε φέτος για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Μαζί επιστρέφει και η υποχρέωση τήρησης δημοσιονομικών στόχων και κανόνων.
Το παραπάνω υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών και προς όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου, στους οποίους απέστειλε οδηγία να «φρενάρουν» τις ανάγκες τους και να αποστείλουν έως 6 Μαρτίου τις προβλέψεις και τις δεσμεύσεις τους, για τα όρια δαπανών στα οποία μπορούν να κινηθούν.
Η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και δίνει προτεραιότητα στις δαπάνες, στις οποίες μπαίνουν ανώτατα όρια ώστε να επιτευχθεί η δραστική συμπίεσή τους, με έμφαση στην εξέλιξη του μισθολογικού κόστους του κάθε φορέα. Τους ζητά να υποβάλουν την εκτίμηση της συγκεκριμένης δαπάνης, χωρίς να ενσωματώνεται η υπόθεση αύξησης του προσωπικού λόγω νέων προσλήψεων, μετακινήσεων, κ.λπ.
ΔΝΤ: Προβλέπει πτώση του ελληνικού χρέους κάτω από το 150% ως το 2027
Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση αναζητούν δημοσιονομικό χώρο για παροχές, φοροελαφρύνσεις, προσλήψεις και αυξήσεις στο δημόσιο, κατά την προσεχή τετραετία.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θέτει συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και δείκτες υλοποίησης στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ελέγχου των δαπανών και επίτευξης των εκάστοτε δημοσιονομικών στόχων.
Παράλληλα, θέτει τα ανώτατα όρια δαπανών για όλη την περίοδο για τα υπουργεία, καθώς και τους στόχους ισοζυγίου για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Δεν ισχύει η ρήτρα διαφυγής από το 2024
Ο κ.Σκυλακάκης τονίζει ότι «από το έτος 2024 δεν θα είναι σε ισχύ η «γενική ρήτρα διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες τα προηγούμενα έτη 2020-2023. Ως εκ τούτου η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε., θα δεσμευθεί εκ νέου στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων και την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2024-2027», όπως τονίζει ο κ. Σκυλακάκης.
Για την πορεία των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων για την περίοδο 2023-2027, τα στοιχεία θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν ώστε να ενσωματώσουν τις προβλέψεις για το διάστημα 2023-2027. Για το σκοπό αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραθέτει τις προσωρινές μακροοικονομικές προβλέψεις για την εκπόνηση των εκτιμήσεων εσόδων και δαπανών.
Το βασικό σενάριο
Το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, προβλέπει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων «χωρίς πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές, πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα».
Ωστόσο, η παρούσα οικονομική συγκυρία οδηγεί στο να αποτυπωθούν τα όποια, νέα δεδομένα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους, όπως για παράδειγμα η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% από 2,2% του ΑΕΠ.
Οι προβλέψεις
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε τρέχουσες τιμές (οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τον πληθωρισμό) θα φτάσει το 6,6% το 2023, στο 5,9% το 2024, στο 4,9% το 2025, στο 4,1% το 2026 και θα υποχωρήσει σημαντικά στο 2,7% το 2027, όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο πληθωρισμός, από το 5% που θα φτάσει φέτος, θα υποχωρήσει στο 2% από το 2024 έως και το 2027, ύψος το οποίο είναι συμβατό με τη συνέχιση της ανάπτυξης και κατά συνέπεια και της ανόδου των εισοδημάτων.
Στα δημοσιονομικά στοιχεία για την επόμενη τετραετία αποτυπώνεται ότι το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού θα παραμείνει στο επίπεδο των 70 δισ. ευρώ, με εξαίρεση το 2027, όταν οι δαπάνες υποχωρούν στα 65,6 δισ. ευρώ αφού δεν θα υπάρχει η ανάγκη χρηματοδότησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας.
Πληρωμές για τόκους
Οι πληρωμές για τόκους, θα φτάσουν για φέτος τα 5,85 δισ. ευρώ για τα αυξηθούν στα 6,2 δισ. ευρώ το 2024 και το 2025, στα 6,3 δισ. το 2026 και στα 6,45 δισ. το 2027, καταγράφοντας έμμεσα τη διεύρυνση της αγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Παράλληλα, το κονδύλι των παροχών σε εργαζόμενους από 13,68 δισ. που αναμένεται να φτάσει φέτος, μειώνεται στα 13,4 δισ. ευρώ το 2024 και στη συνέχεια στα 13,3 δισ. ευρώ για τα έτη από το 2025 έως και 2027, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο μισθολόγιο
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μετά την κορύφωσή του στα 8,3 δισ. ευρώ για φέτος, υποχωρεί στα 8 δισ. το 2024 και στα 7,8 δισ. ευρώ για τα έτη από το 2025 έως και το 2027. Οι απορροφήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα φτάσουν τα 3,65 δισ. ευρώ για φέτος, τα 3,46 δισ. ευρώ το 2024, τα 3,64 δισ. ευρώ το 2025 και τα τελευταία 3,46 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν μέχρι και τα μέσα του 2026.
Latest News
Τα απλήρωτα κοινόχρηστα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Σκέψεις για «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρωστούν κοινόχρηστα, πέφτουν στο τραπέζι
Πότε καταβάλλονται επιδόματα & δώρο Χριστουγέννων – Τι ισχύει
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής επιδομάτων για τον μήνα Δεκέμβριο.
Στον «πυρετό» του real estate η Εκκλησία της Ελλάδος
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για ακίνητα όπου υλοποιούνται projects εκατομμυρίων ευρώ
Πρόστιμα από αύριο στους οδηγούς ταξί - Συστάσεις από την ΑΑΔΕ
Από 18 Νοεμβρίου όσοι οδηγοί ταξί δεν έχουν το αυτοκόλλητο στα οχήματά τους θα επιβάλλεται πρόστιμο -Τι πρέπει να κάνουν
«Παγώνουν» οι τιμές στα τρόφιμα; - Τι δείχνουν τα στοιχεία [πίνακας]
Οι ανατιμήσεις στις υπηρεσίες δείχνουν να έχουν πάρει τη «σκυτάλη» από την ακρίβεια στα τρόφιμα και να οδηγούν τον πληθωρισμό
Επίδομα θέρμανσης: Η παγίδα για όσους καταναλώσουν ρεύμα - Οι χρεώσεις [παραδείγματα]
Πώς θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι επιλέξουν το ρεύμα για να ζεσταθούν
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για 600.000 συνταξιούχους το έκτακτο βοήθημα
Ποιοι και πόσα πρόκειται να λάβουν ως έκτακτο βοήθημα για τα Χριστούγεννα - Αναλυτικά τα ποσά
«Βόμβα» για το εμπόριο τα ενοίκια – Οι ιδιοκτήτες ζητούν διπλάσιες τιμές [γραφήματα]
Για εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια μιλούν οι έμποροι – Φόβοι ότι οι πολυεθνικές θα μονοπωλήσουν τους δημοφιλείς δρόμους
Τα βήματα για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων - Τι πρέπει να κάνετε
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα - Το τίμημα εξαγοράς προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία
Αποπληρωμή ακριβών δανείων και το 2025 προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών - Το σχέδιο
Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει αφενός να υπάρξει μια ελάφρυνση στο κόστος εξυπηρέτησης των τόκων, αφετέρου κυρίως να δοθεί ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές