Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Ειδικότερα, αύριο ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας, στις αγορές εργασίας της ευρωζώνης και στον μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό τομέα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ο Διευθυντής του Οργανισμού της Ε.Ε. για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), κ. Christian Zinglersen θα ενημερώσει τους Υπουργούς σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας. Αυτές οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν για την αξιολόγηση μελλοντικών προκλήσεων δημοσιονομικής πολιτικής.
Επίσης, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στις αγορές εργασίας της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, επί τη βάσει σημειώματος των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν ακόμα τις προκλήσεις πολιτικής στις τρέχουσες συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και πιο μακροπρόθεσμων αλλαγών που συνδέονται με τις δημογραφικές μεταβολές και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Σταϊκούρας: Περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές στο Δημόσιο
Μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις
Υπό το φως των δύο προηγούμενων συζητήσεων, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις για τις μακροοικονομικές και τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής. Ενόψει της διεξοδικής συζήτησης σχετικά με τις κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, οι Υπουργοί θα εξετάσουν τις συνέπειες για τον συντονισμό της πολιτικής στην ευρωζώνη στο μέλλον.
Μεθαύριο, Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, με έμφαση στην εφαρμογή και τον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Επιπλέον, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα ανταλλάξουν απόψεις για την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης, με βάση την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.
Ecofin
Το Ecofin θα επιδιώξει να εκδώσει εκτελεστική απόφαση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσον αφορά το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Γερμανίας, ενώ, σε δημόσια συνεδρίαση, η Προεδρία θα παρουσιάσει την πορεία των εργασιών όσον αφορά τις τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Τέλος, μεταξύ άλλων, θα επιδιωχθεί η έγκριση του αναθεωρημένου ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Από το 2020 το Ecofin επικαιροποιεί τον κατάλογο δύο φορές ετησίως, τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο.
Latest News
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα