
Η κατάταξη των κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για Μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοινώθηκε και φέτος από τους Financial Times (FT Global MBA Ranking), με τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Γουόρτον, του Στάνφορντ και του Κολούμπια να κατέχουν τα «σκήπτρα».
Πιο συγκεκριμένα, οι σχολές επιχειρήσεων των ΗΠΑ, κυριαρχούν στην κορυφή του FT Global MBA Ranking και κατά την 25η χρονιά της κατάταξης, την πρώτη θέση κατέχει το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Ανάμεσα στα 18 πρώτα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από το top 100, τα 13 βρίσκονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ και του Μπέρκλεϋ. Δύο βρίσκονται στη Γαλλία, ένα στην Ισπανία, ένα στην Ιταλία και ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ποιες σπουδές επιλέγουν οι νέοι σε Ελλάδα και ΕΕ
Όπως αναφέρουν οι FT, οι ΗΠΑ κυριαρχούν εν μέρει επειδή η αξιολόγηση επικεντρώνεται στα αποτελέσματα, δίνοντας σημαντική βαρύτητα στα επίπεδα μισθών μετά την ολοκλήρωση του MBA. Δώδεκα από τα 14 υψηλότερα αμειβόμενα MBA προέρχονται από σχολές επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με επικεφαλής το Στάνφορντ, με μέσο σταθμισμένο μισθό αποφοίτων 248.669 δολάρια. Ωστόσο, στη φετινή κατάταξη – η οποία περιλαμβάνει αλλαγές στη μεθοδολογία μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις – ο συντελεστής στάθμισης για τους μισθούς μειώθηκε από τα δύο πέμπτα σε λιγότερο από το ένα τρίτο, ενώ περισσότερα εύσημα δίνονται στη διαφορετικότητα και τη βιωσιμότητα. Η κατάταξη MBA δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1999.

Tα top 10 ιδρύματα την τελευταία 25ετία
Επιμέρους στοιχεία
Στα επιμέρους χαρακτηριστικά, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κατατάχθηκε στην υψηλότερη θέση για τις προσπάθειες μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Το SDA Bocconi School of Management και το IE Business School ήταν από κοινού δεύτεροι σε αυτή την κατηγορία. Το IE, ακολουθούμενο από το Iese, κατέλαβε την υψηλότερη κατάταξη για τον βαθμό στον οποίο τα βασικά μαθήματα ενσωμάτωσαν ESG. συμπεριλαμβανομένης της μελέτης λύσεων για το κλίμα που μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να φτάσουν στις μηδενικές εκπομπές.
Μόνο το ESCP Business School, το οποίο διαθέτει πανεπιστημιουπόλεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, πέτυχε την ισότητα των φύλων των μαθητών, με μόλις 10 σχολεία μεταξύ των 100 που κατατάσσονται να έχουν περισσότερες γυναίκες από άντρες. Κανένα σχολείο δεν πέτυχε την ισότητα των φύλων μεταξύ των διδασκόντων, αν και το IE στην Ισπανία έφτασε το 49% των γυναικών.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διοίκησης (IMD), στην Ελβετία, είχε το υψηλότερο μερίδιο φοιτητών που προέρχεται από άλλες χώρες, με 98%, ακολουθούμενο από το Imperial College Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 96%.
Τέλος, το Χάρβαρντ ήταν στην κορυφή της κατάταξης σε ό,τι αφορά την έρευνα, με τα στοιχεία να μετρούν τον αριθμό ακαδημαϊκών εργασιών από τη σχολή, ακολουθούμενο από το Columbia Business School στη Νέα Υόρκη.


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μνημόνιο υπέγραψε από τη Netcompany, o κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος Netcompany-Intrasoft, και από το ΟΠΑ, ο Πρύτανης και Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Βασδέκης

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

PODCAST Economics & Business TALKS | Η στρατηγική μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

O πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος στο MEGA για την ιστορία και τις επιτυχίες του Πανεπιστημίου Αθηνών
O Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο MEGA και την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ανέδειξε την πορεία του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη χώρα τους σχεδόν δύο αιώνες λειτουργίας του