Η κατάταξη των κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για Μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοινώθηκε και φέτος από τους Financial Times (FT Global MBA Ranking), με τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Γουόρτον, του Στάνφορντ και του Κολούμπια να κατέχουν τα «σκήπτρα».
Πιο συγκεκριμένα, οι σχολές επιχειρήσεων των ΗΠΑ, κυριαρχούν στην κορυφή του FT Global MBA Ranking και κατά την 25η χρονιά της κατάταξης, την πρώτη θέση κατέχει το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Ανάμεσα στα 18 πρώτα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από το top 100, τα 13 βρίσκονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ και του Μπέρκλεϋ. Δύο βρίσκονται στη Γαλλία, ένα στην Ισπανία, ένα στην Ιταλία και ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ποιες σπουδές επιλέγουν οι νέοι σε Ελλάδα και ΕΕ
Όπως αναφέρουν οι FT, οι ΗΠΑ κυριαρχούν εν μέρει επειδή η αξιολόγηση επικεντρώνεται στα αποτελέσματα, δίνοντας σημαντική βαρύτητα στα επίπεδα μισθών μετά την ολοκλήρωση του MBA. Δώδεκα από τα 14 υψηλότερα αμειβόμενα MBA προέρχονται από σχολές επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με επικεφαλής το Στάνφορντ, με μέσο σταθμισμένο μισθό αποφοίτων 248.669 δολάρια. Ωστόσο, στη φετινή κατάταξη – η οποία περιλαμβάνει αλλαγές στη μεθοδολογία μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις – ο συντελεστής στάθμισης για τους μισθούς μειώθηκε από τα δύο πέμπτα σε λιγότερο από το ένα τρίτο, ενώ περισσότερα εύσημα δίνονται στη διαφορετικότητα και τη βιωσιμότητα. Η κατάταξη MBA δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1999.
Επιμέρους στοιχεία
Στα επιμέρους χαρακτηριστικά, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κατατάχθηκε στην υψηλότερη θέση για τις προσπάθειες μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Το SDA Bocconi School of Management και το IE Business School ήταν από κοινού δεύτεροι σε αυτή την κατηγορία. Το IE, ακολουθούμενο από το Iese, κατέλαβε την υψηλότερη κατάταξη για τον βαθμό στον οποίο τα βασικά μαθήματα ενσωμάτωσαν ESG. συμπεριλαμβανομένης της μελέτης λύσεων για το κλίμα που μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να φτάσουν στις μηδενικές εκπομπές.
Μόνο το ESCP Business School, το οποίο διαθέτει πανεπιστημιουπόλεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, πέτυχε την ισότητα των φύλων των μαθητών, με μόλις 10 σχολεία μεταξύ των 100 που κατατάσσονται να έχουν περισσότερες γυναίκες από άντρες. Κανένα σχολείο δεν πέτυχε την ισότητα των φύλων μεταξύ των διδασκόντων, αν και το IE στην Ισπανία έφτασε το 49% των γυναικών.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διοίκησης (IMD), στην Ελβετία, είχε το υψηλότερο μερίδιο φοιτητών που προέρχεται από άλλες χώρες, με 98%, ακολουθούμενο από το Imperial College Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 96%.
Τέλος, το Χάρβαρντ ήταν στην κορυφή της κατάταξης σε ό,τι αφορά την έρευνα, με τα στοιχεία να μετρούν τον αριθμό ακαδημαϊκών εργασιών από τη σχολή, ακολουθούμενο από το Columbia Business School στη Νέα Υόρκη.
Latest News
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics