
Όπως έχει ήδη γράψει ο ΟΤ, η ζήτηση για χρυσό το 2022 εκτινάχθηκκε στα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από μία δεκαετία, τροφοδοτούμενη από «κολοσσιαίες» αγορές κεντρικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ρόλο του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους γεωπολιτικών αναταραχών.
Ειδικότερα οι κεντρικές τράπεζες έκλεισαν το 2022 με αναφερόμενες καθαρές αγορές 28 τόνων χρυσού τον Δεκέμβριο. Συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μη δηλωθέντων αγορών, αυτό ανέβασε τη συνολική αγορά χρυσού από κεντρικές τράπεζες το 2022 σε 1.136 τόνους. Ήταν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο καθαρών αγορών που έχει καταγραφεί, που χρονολογείται από το 1950 και το 13ο συνεχόμενο έτος καθαρών αγορών χρυσού από τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Φρενίτιδα» στον κλάδο του χρυσού: Ποιος θέλει να φτιάξει τη νέα υπερδύναμη
Ο ρόλος της Κίνας
Η Κίνα ξεκίνησε επίσημα να αγοράζει ξανά χρυσό τον Νοέμβριο και έκανε άλλη μια μεγάλη αγορά 30 τόνων τον Δεκέμβριο. Αυτό αύξησε τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Κίνας σε πάνω από 2.000 τόνους για πρώτη φορά.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα συσσώρευσε 1.448 τόνους χρυσού μεταξύ 2002 και 2019 και στη συνέχεια ξαφνικά σώπασε. Πολλοί εικάζουν ότι οι Κινέζοι συνέχισαν να προσθέτουν χρυσό στα αποθέματά τους από τα βιβλία αυτά τα σιωπηλά χρόνια.

Υπήρχαν πάντα εικασίες ότι η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα. Όπως επεσήμανε ο Jim Rickards στο Mises Daily το 2015 , πολλοί άνθρωποι εικάζουν ότι η Κίνα διατηρεί αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός από τα βιβλία» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE).
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (Τουρκία) συνέχισε τις συνεπείς αγορές της τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας άλλους 25 τόνους στα αυξανόμενα αποθέματά της σε χρυσό. Κατά τη διάρκεια του 2022, η Τουρκία πρόσθεσε περίπου 150 τόνους χρυσού στο θησαυρό της.
Η Κροατία αγόρασε 2 τόνους χρυσού αφού δεν είχε αναφέρει καμία αλλαγή στα αποθέματα χρυσού της από το 2001.
Η Ινδία
Μετά από μια παύση τον Νοέμβριο, η Reserve Bank of India επανέλαβε την αγορά χρυσού τον Δεκέμβριο, με μια μέτρια αγορά 1 τόνου. Η Ινδία κατατάσσεται ως η ένατη μεγαλύτερη χώρα κατοχής χρυσού στον κόσμο . Από την επανέναρξη των αγορών στα τέλη του 2017, η Reserve Bank of India έχει αγοράσει πάνω από 200 τόνους χρυσού. Τον Αύγουστο του 2020, υπήρξαν αναφορές ότι η RBI εξέταζε το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά τα αποθέματά της σε χρυσό .
Οι αγορές αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μεγάλες πωλήσεις από το Καζακστάν (29 τόνοι) και το Ουζμπεκιστάν (1 τόνος). Δεν είναι ασυνήθιστο για τις τράπεζες που αγοράζουν από την εγχώρια παραγωγή – όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν – να αλλάζουν μεταξύ αγοράς και πώλησης.
Οι αγορές του Δεκεμβρίου ανέβασαν τη συνολική καθαρή αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής τράπεζας το τέταρτο τρίμηνο στους 417 τόνους. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 862 τόνους χρυσού.
Ο μυστηριώδης αγοραστής
Η συνολική αύξηση των αποθεματικών ήταν ένας συνδυασμός αναφερόμενων αγορών, μαζί με εκτίμηση για σημαντικές μη δηλωμένες αγορές. Οι κεντρικές τράπεζες που συχνά δεν αναφέρουν αγορές περιλαμβάνουν την Κίνα και τη Ρωσία. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ο μυστηριώδης αγοραστής που αποθηκεύει χρυσό για να ελαχιστοποιήσει την έκθεση στο δολάριο . Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, «εάν γίνουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη μη αναφερόμενη δραστηριότητα, αυτές οι εκτιμήσεις ενδέχεται να αναθεωρηθούν».
Οι συνολικές αγορές 1.136 τόνων από κενρικές τράπεζες το 2022 αντιπροσώπευαν αύξηση 152% από το 2021. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο ετήσιων καθαρών αγορών χρυσού από κεντρικές τράπεζες από την αναστολή της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό το 1971 και το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο σύνολο που έχει καταγραφεί. (Το ρεκόρ ήταν το 1967.)
Γιατί γίνεται αυτό
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, υπάρχουν δύο βασικοί μοχλοί πίσω από την αγορά χρυσού από κεντρικές τράπεζες – η απόδοσή του σε περιόδους κρίσης και ο ρόλος του ως μακροπρόθεσμου αποθετηρίου αξίας.
Δεν προκαλεί έκπληξη τότε το γεγονός ότι σε ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να συνεχίσουν να προσθέτουν χρυσό στα ταμεία τους και με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Χουάν Κάρλος Αρτίγκας, δήλωσε στο Kitco News ότι οι μεγάλες αγορές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο χρυσός παραμένει σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
«Αν και ο χρυσός δεν υποστηρίζει πλέον νομίσματα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Γιατί; Γιατί είναι πραγματικό πλεονέκτημα», είπε.


Latest News

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ

Θα είναι το νέο «Βιετνάμ» για τις ΗΠΑ ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα;
Τι υποστηρίζει σε άρθρο του στο Foreing Affairs o Άνταμ Πόζεν, πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics

Intel: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση της μονάδας τσιπ Altera στον όμιλο Silver Lake
Η πώληση αποτελεί μέρος του σχεδίου της Intel για εκποίηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων

H Pfizer σταματά την ανάπτυξη φαρμάκου για το αδυνάτισμα
Η είδηση έπληξε τη μετοχή της Pfizer κατα 1% ενώ έδωσε ώθηση σε εκείνες αλλων εταιρειών ανάπτυξης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας όπως της Viking Therapeutics με άνοδο 20%

Στα χέρια της Scania, το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της Northvolt
Η Scania, μέλος του Ομίλου VW , εξαγόρασε το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της χρεοκωπημένης Northvolt

Goldman Sachs: Έσοδα ρεκόρ από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές – Το καμπανάκι Σόλομον
Τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν κατά 27% στο ρεκόρ των 4,2 δισ. δολαρίων
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις