Τα 900 ευρώ κατά κεφαλή αγγίζουν η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος.
Παράλληλα, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη δεκάδα αναφορικά με το ποσοστό επί του ΑΕΠ των επιδοτήσεων, σε μια λίστα που να σημειωθεί μέχρι το περασμένο καλοκαίρι βρισκόταν στην κορυφή.
Eνεργειακή Κρίση: Στα 800 δισ. οι δαπάνες
Τα στοιχεία αυτά παραθέτει σήμερα η δεξαμενή σκέψης Bruegel, επιχειρώντας να συνοψίσει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης προκειμένου να μετριασθεί ο αντίκτυπος από τη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης.
Παραθέτει λοιπόν στοιχεία για ποια μέτρα έχουν υιοθετήσεις οι χώρες, το ύψος των δαπανών ανά χώρα, το ποσοστό επί του ΑΕΠ των συνολικών δημοσιονομικών μέτρων και τον μέσο όρο των μέτρων ανά κεφαλή.
Η χαμένη πρωτιά και ο ένας μισθός
Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης η οποία έκανε την εμφάνισή της τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2023, η Ελλάδα έχει διαθέσει συνολικά 9,5 δια. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το ποσό αυτό αναλογεί στο 5,2% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην όγδοη θέση στη σχετική λίστα, μαζί με τη Λιθουανία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με ποσοστό 9,3% και στην τελευταία η Φινλανδία με 0,6%.
Εξετάζοντας τον μέσο όρο των επιδοτούμενων μέτρων, στην Ελλάδα το ποσό για τις κατά κεφαλή επιδοτήσεις ανέρχεται στα 898 ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 15η θέση σε μια λίστα με 29 χώρες. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με 3.765 ευρώ και την τελευταία η Κύπρος με 233 ευρώ.
Το πακέτο των μέτρων
Σύμφωνα με το Bruegel οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει ή ανακοινώσει επτά βασικά μέτρα.
Η Ελλάδα τέσσερα τα έχει θέσει σε εφαρμογή (μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στήριξη των ευάλωτων ομάδων, εντολές στις κρατικές εταιρείες, στήριξη των επιχειρήσεων), για δύο δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση (ρύθμιση στην τιμή λιανικής, ρύθμιση στην τιμή χονδρικής) και για ένα έχει κάνει τις ανακοινώσεις (φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των παρόχων, ρύθμιση).
Το φράγμα των 800 δισ. ευρώ στην Ευρώπη
Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση του ιπτάμενου ενεργειακού κόστους.
Μετά από 18 μήνες η ενεργειακή κρίση μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει τον πρώτο κύκλο της: εμφανίσθηκε πριν από 18 μήνες, έφθασε στην κορύφωσή της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πλέον επί της παρούσης βρίσκεται στη φάση που έχει ατονήσει.
Συνολικά ο λογαριασμός για την Ευρώπη έως τον Ιανουάριο του 2023 έχει ανέλθει ξεπεράσει τα 800 δισ. ευρώ (806,1 δισ. ευρώ), ένα ποσό που μεταφράζεται ως εξής:
- 695 δισ. ευρώ έχουν διαθέσει συνολικά οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ των οποίων τα 268 δισ. ευρώ είναι μόνο οι επιδοτήσεις της Γερμανίας
- 103 δισ. ευρώ έχει διαθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο
- 8,1 δισ. ευρώ η Νορβηγία
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium