«Το μυστήριο των ιπτάμενων δίσκων ήταν αρχικά γήινο: υποτίθεται ότι ο δίσκος προερχόταν από το σοβιετικό άγνωστο, αυτόν τον κόσμο που στερείται ρητών προθέσεων όσο ένας άλλος πλανήτης», έγραφε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο Γάλλος φιλόσοφος Ρολάν Μπαρτ στις περίφημες «Μυθολογίες» του, περιγράφοντας ακολούθως πώς οι Αμερικανοί υπέρμαχοι των επισκέψεων εξωγήινων με UFOs τούς παρουσίαζαν σαν να έχουν περάσει τα ίδια στάδια ιστορικής, κοινωνικής, τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης με τους γήινους.

Κίνα και ΗΠΑ: δεν είναι θέμα απλώς κατασκοπείας αλλά συνολικής σύγκρουσης

Η συζήτηση που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα στις ΗΠΑ, με τον εντοπισμό και τη διαδοχική κατάρριψη τριών Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ) – πέραν του κινεζικού «μπαλονιού», θυμίζει τις παρατηρήσεις του Γάλλου διανοητή – καθώς πολλοί αξιωματούχοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα εν λόγω αντικείμενα δεν μπορεί να προέρχονται από κάπου αλλού εκτός από την πέραν του Ειρηνικού υπερδύναμη, την ώρα που ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ΑΤΙΑ να είναι… εξωγήινης προέλευσης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Εισβολές μεγάλου υψόμετρου

Η αρχή έγινε τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, με το διαβόητο κινεζικό αερόστατο το οποίο ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε στις 4 Φεβρουαρίου ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, αφού πρώτα είχε διασχίσει τις ΗΠΑ από Δύση προς Ανατολή. Η κατάρριψη του «μπαλονιού» επιδείνωσε απότομα τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να ακυρώνει την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην κινεζική πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αερόστατο αποτελούσε κατασκοπευτικό εργαλείο του κινεζικού στρατού, ενώ η Κίνα λέει ότι έφερε μετεωρολογικό και άλλον επιστημονικό εξοπλισμό.

  • Στις 10 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ κατέρριψαν άλλο ένα αντικείμενο στα ανοικτά της βόρειας Αλάσκας, το οποίο – σύμφωνα με αξιωματούχους – δεν διέθετε κανένα σύστημα προώθησης ή ελέγχου.
  • Στις 11 Φεβρουαρίου αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα «εναέριο αντικείμενο μεγάλου ύψους» πάνω από την περιοχή Γιούκον του Καναδά, περίπου 160 χλμ. από τα σύνορα με τις ΗΠΑ, το οποίο περιγράφηκε ως κυλινδρικό και μικρότερο από το πρώτο αερόστατο.
  • Τέλος, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα τέταρτο αντικείμενο που ίπτατο σε μεγάλο ύψος, κοντά στη λίμνη Χιούρον στα σύνορα με τον Καναδά.

Από τον ουρανό, στη Γη

Η μαζική εμφάνιση ΑΤΙΑ «έβαλε φωτιά» στη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ, με το hashtag #UFO να φτάνει μέχρι τη 12η θέση των αμερικανικών trends αργά το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας). Άλλωστε ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Glen VanHerck, ερωτηθείς αν τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν έχουν γήινη ή εξωγήινη προέλευση άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι «δεν έχω αποκλείσει τίποτα προς το παρόν».

Οι περισσότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως εμφανίστηκαν πολύ πιο… προσγειωμένοι, με την ίδια τη σύμβουλο του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre να ξεκαθαρίζει τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας. Ωστόσο, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) – και ενώ οι αρχές αναζητούσαν τα συντρίμμια των καταρριφθέντων αντικειμένων – κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα από πού προέρχονται τα ΑΤΙΑ. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι που μίλησαν σε αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κατασκοπευτικές μηχανές εχθρικών προς τις ΗΠΑ δυνάμεων, «φωτογραφίζοντας» κυρίως την Κίνα. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επρόκειτο για αμιγώς επιστημονικά όργανα, που δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

«Άνοιξαν τα μάτια» των ΗΠΑ

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ολοένα και συχνότερος εντοπισμός ΑΤΙΑ στον ουρανό των ΗΠΑ δεν οφείλεται – τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – σε κάποια μαζική «εισβολή», αλλά στη θεαματική βελτίωση των συστημάτων ανίχνευσής τους που έλαβε χώρα μόλις πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN, η μέθοδος που ακολουθούν σήμερα οι αμερικανικές αρχές για τον εντοπισμό των αεροστάτων επιτήρησης της Κίνας ανακαλύφθηκε μόλις πέρσι. Έτσι, τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να παρακολουθήσουν την πορεία των κινεζικών αερόστατων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάτι που πιθανώς εξηγεί και γιατί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υποστήριξαν ότι δεν είχαν ιδέα για τη φερόμενη είσοδο κινεζικών αερόστατων στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών.

Με άλλα λόγια, το πιθανότερο είναι ότι δεν αυξήθηκαν τα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά η ικανότητα των αμερικανικών radar να τα εντοπίζουν. Μετά την υπόθεση με το κινεζικό «μπαλόνι», μάλιστα, η μέθοδος που χρησιμοποιεί η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο, με το ραντάρ της να καθίσταται πιο ευαίσθητο. Έτσι, όπως σημειώνουν οι New York Times, ο αριθμός των ΑΤΙΑ που εντοπίζονται αυξήθηκε απότομα. «Με άλλα λόγια, η NORAD εντοπίζει περισσότερες εισβολές (στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ) επειδή τις αναζητά, παρακινούμενη από την αυξημένη ευαισθητοποίηση που προκάλεσε ο σάλος γύρω από το κατασκοπευτικό αερόστατο», σημειώνει το αμερικανικό έντυπο.

Πάντως, σύμφωνα πάλι με τους New York Times, τα τελευταία χρόνια μετά από προτροπή του Κογκρέσου το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντείνει τη μελέτη ανεξήγητων περιστατικών κοντά σε στρατιωτικές βάσεις, καθώς και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί προσπάθειες παρακολούθησης αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων και βάσεων.

Πολλά από αυτά τα ανεξήγητα περιστατικά πιστεύεται τώρα ότι αποτελούσαν απόπειρα κατασκοπείας από την Κίνα ή άλλες δυνάμεις, τόσο με τη χρήση αερόστατων όσο και με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης.

Ανησυχίες σε ψυχροπολεμικό πλαίσιο

Η πιο ανησυχητική θεωρία που εξετάζεται από ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα πάντα με τους ΝΥΤ, είναι ότι τα αντικείμενα αποστέλλονται από την Κίνα ή άλλη δύναμη σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για τα αμερικανικά ραντάρ ή τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι μια θεωρία (που ξεκαθαρίζει όμως ότι αποτελεί απλώς θεωρία) είναι ότι η Κίνα ή η Ρωσία έστειλαν τα ΑΤΙΑ για να δοκιμάσουν τις αμερικανικές δυνατότητες συλλογής πληροφοριών.

«Θα μπορούσαν να έχουν σταλεί για να μάθουν τόσο πόσο γρήγορα οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται μια εισβολή, όσο και πόσο γρήγορα ο στρατός μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοια ενέργεια», είπε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Σε κάθε περίπτωση, το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που έχει επικρατήσει στις σινοαμερικανικές σχέσεις είναι βέβαιο ότι επενεργεί στην πρόσληψη, καταγραφή και κωδικοποίηση των περιστατικών που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, «φορτίζοντας» γεγονότα που υπό άλλες συνθήκες, αν δεν περνούσαν «στα ψιλά», πιθανότατα πάντως δεν θα γίνονταν παγκόσμια πρωτοσέλιδα. Η «αντεπίθεση» του Πεκίνου, που την Κυριακή εμφανιζόταν έτοιμο να καταρρίψει «άγνωστο αντικείμενο» πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα ενώ τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωνε ότι αερόστατα των ΗΠΑ εισήλθαν παράνομα 10 φορές στον εναέριο χώρο της Κίνας το 2022, δείχνει ότι ένα «μπαλόνι» είναι αρκετό για να προσθέσει τριβή στην ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη – Βδέλλες σε επιχειρηματίες αναλαμβάνουν εκστρατείες κατασυκοφάντησης
Επικαιρότητα |

Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη

Τι απαντά η νομική σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία