Πάσχα στο χωριό με τέλη κυκλοφορίας από 10 ευρώ θα μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι που έχουν θέσει σε καθεστώς ακινησίας τα οχήματά τους ή σκοπεύουν να το πράξουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα έρχονται φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και όσοι εκμεταλλευτούν το μέτρο μπορούν να κερδίσουν έκπτωση έως 25% στα τέλη του 2023. Η σχετική νομοθετική διάταξη είναι έτοιμη και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Πριν από τις γιορτές του Πάσχα, πιθανόν και πριν στηθούν οι κάλπες της «πρώτης Κυριακής», η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα με λίγα κλικ στον υπολογιστή, το tablet ή ακόμη και από το κινητό τους να άρουν την ακινησία των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη για όσους μήνες θέλουν να τα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Στο τραπέζι φθηνότερα τέλη και ασφάλιστρα για νέους
Τέλη από 10 ευρώ το μήνα και έκπτωση έως 25%
Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για παράδειγμα τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ. Ένας άλλος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 615 ευρώ, εάν κάνει άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.
Η προθεσμία για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2023 ενώ στο τέλος του μήνα τελειώνει και ο χρόνος που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους θέλουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία.
Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους στο τέλος Φεβρουαρίου θα μπορούν να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο. Εάν επιλέξουν να το κυκλοφορήσουν έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007 με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το έχει μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023 πληρώνοντας τέλη 517,50 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα, τον Μάρτιο.
Άρση ακινησίας
Η άρση της ακινησίας των οχημάτων μπορεί να γίνει μόνο μία φορά εντός του έτους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος που έχει κάνει χρήση του μέτρου υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ηλεκτρονική ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας κι εφόσον αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, η εν λόγω προθεσμία μετατίθεται έως την επόμενη εργάσιμη, για τη Φορολογική Διοίκηση, ημέρα.
Σημειώνεται ότι όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Οσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα