Απίστευτο κι όμως αληθινό. Όπως αποκαλύπτει η στήλη Υπό Επιτήρηση του Βήματος της Κυριακής, 3.458 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη εκκρεμούν από την περίοδο 2010 – 2015, δηλαδή οκτώ έως 13 χρόνια. Η ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών είναι χωρίς προηγούμενο. Τουλάχιστον θα «ανταμειφθούν» – έως τις 15 Μαρτίου – λαμβάνοντας αναδρομικά μέρος των συντάξεών τους που κυμαίνονται από 8.400 έως 15.400 ευρώ.
Ενδεικτικό του προβλήματος των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων είναι το γεγονός ότι την περίοδο 2016 έως 2020 έχουν συσσωρευθεί 22.851 εκκρεμείς αιτήσεις. Οι συνταξιούχοι της κατηγορίας αυτής θα λάβουν αναδρομικά από 7.200 έως 2.400 ευρώ. Και οι 42.100 που υπέβαλαν αιτήσεις τη διετία 2021 και 2022 (έως τον Ιούλιο) θα λάβουν μέχρι 1.200 ευρώ.
Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτόν επιχειρεί να λύσει πριν από τις εκλογές το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων, καθώς όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης «μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εκδοθούν 40.000 συντάξεις και οι υπόλοιπες – επίσης 40.000 αιτήσεις – θα λάβουν την «αναδρομική προκαταβολή»».
«Κάποιες από αυτές τις αιτήσεις εκκρεμούν πάνω από μία δεκαετία» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.
Τρίβουν τα χέρια τους
Τρίβουν τα χέρια τους στο υπουργείο Οικονομικών με την άνοδο των τιμών των τραπεζικών μετοχών που από την αρχή του χρόνου κινείται μεσοσταθμικά στη ζώνη του 30%, εν όψει της διάθεσης πακέτων μετοχών από το ΤΧΣ.
Μην περιμένετε πάντως νέα σύντομα από αυτό το μέτωπο. Μπορεί στο Ταμείο να φτάνει πλήθος ερωτημάτων από επενδυτικά σχήματα για τους συστημικούς ομίλους, στοιχείο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τον εγχώριο κλάδο, στην τραπεζική πιάτσα ωστόσο θεωρούν σίγουρο ότι οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές.
Αυτό βέβαια δεν είναι και απαραιτήτως κακό. Εάν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δηλαδή εξαλειφθεί ο πολιτικός κίνδυνος και επιστρέψει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, το λογικό είναι οι αποτιμήσεις να κινηθούν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, λένε θεσμικοί διαχειριστές.
Ζητήσαμε την πρόβλεψή τους και η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Θα γίνει χαμός».
Το ελληνικό πλεονέκτημα
Μέσα σε 24 ώρες δύο τεράστιες πολυεθνικές, η Carlsberg και η PepsiCo, ανακοίνωσαν ότι επιλέγουν τη χώρα μας για να φέρει (η πρώτη) και να «επαναπατρίσει» (η δεύτερη) την παραγωγή γνωστών brands από το χαρτοφυλάκιό τους.
Αν και οι όγκοι τουλάχιστον όσον αφορά την παραγωγή της μπίρας Carlsberg, brand-ναυαρχίδα του μητρικού ομίλου, είναι μικροί (μόλις 5% της συνολικής παραγωγής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας), η εξέλιξη έχει τη σημασία της.
Και αυτό γιατί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του κόστους παραγωγής έχουν οδηγήσει στην αναπροσαρμογή των αναπτυξιακών πλάνων των πολυεθνικών, με τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στις αποφάσεις των πολυεθνικών ομίλων και η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς ευνοεί σημαντικά τις πωλήσεις μπίρας και αναψυκτικών και ειδικά στη λεγόμενη «κρύα αγορά».
Μάννα εξ ουρανού για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από τα funds ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, της αντιπολίτευσης γενικότερα. Αν κι επί της ουσίας οι δικαστές νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσαν, αν και η κυβέρνηση Τσίπρα φέρει κι αυτή ευθύνη για τα κόκκινα δάνεια και την πώλησή τους στα funds, τέτοια θέμα «πουλάνε» και είναι πλήγμα για την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αλλωστε και η κυβέρνηση της ΝΔ είχε την ευκαιρία να νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στο κάτω – κάτω έχουμε βγει από τα μνημόνια, άρα ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον κ. Μητσοτάκη.
Κανείς δε θέλει να δει ξανά έκρηξη στα κόκκινα δάνεια. Κανείς δε θέλει να δει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να κηρύσσουν στάση πληρωμών και να ζουν σε βάρος εκείνων που πληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους.
Όμως, υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες δανειολήπτες που δυσκολεύονται πραγματικά να τα βγάλουν πέρα και μπορεί να κινδυνεύσουν να χάσουν τα ακίνητά τους. Και δε μιλάμε μόνο για νοικοκυριά, αλλά και για μικρούς επιχειρηματίες που έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους για να πάρουν δάνειο για την επιχείρησή τους.
Αραγε, εκτός από εκείνους που χρειάζονται προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα έπρεπε να επιβραβευτούν επιτέλους και όσοι δεν έχασαν ούτε μία δόση, ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες; Είναι ένα πρόβλημα που ισορροπεί μεταξύ των τραπεζικών συναλλακτικών ηθών και της ανάγκης να προστατευτούν ευάλωτοι συμπολίτες μας.
Πακέτο μέτρων για το χρέος των 258 δισ.
Και ποιος δεν θα περίμενε ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα αποτελούσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης; Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά γενικευμένη αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στους 700 χιλιάδες δανειολήπτες. Σα να τους λέει «μετά τις εκλογές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα σας σώσουμε, θα νομοθετήσουμε για την προστασία σας. Όμως, έτσι θα μπορούσε να δημιουργηθεί τσουνάμι νέων κακοπληρωτών και τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται κοντά στο 10% από άνω των 40% πριν λίγα χρόνια, να εκτιναχθούν στα ύψη.
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, που περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη από τον Αρειο Πάγο, δηλώνουν έτοιμοι να ανακοινώσουν πακέτο μέτρων. Και θα το κάνουν άμεσα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα.
Να θυμίσουμε ότι το ιδιωτικό χρέος σε τράπεζες, διαχειριστές δανείων, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία έχει φτάσει τα 258 δις ευρώ, εξωπραγματικό ποσό που δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία.
Το πακέτο παρεμβάσεων θα περιλαμβάνει ρύθμιση οφειλών σε 100 ή 120 δόσεις, ακόμη και χρεών προς τον ΕΦΚΑ από επιχειρηματίες.
Επίσης, θα αλλάξει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ώστε να γίνονται περισσότερες αιτήσεις δεκτές. Θα προβλέπεται ακόμη μείωση τόσο του επιτοκίου για τα χρέη στο δημόσιο όσο και την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης επίσης για τις οφειλές στο δημόσιο.
Η κυβέρνηση προτίθεται να πιέσει κι άλλο τις τράπεζες προκειμένου να διαπραγματεύονται με τους δανειολήπτες ενώ η ειδική ρύθμιση για τα δάνεια θα αφορά κυρίως τους συνεπείς, ανάλογα με το προφίλ τους, το οικονομικό παρελθόν τους.
Τέλος, θα δοθούν περί τα 800 εκατ. με 1 δις ευρώ ως έκτακτη οικονομική εισφορά σε περισσότερα από 2,4 εκατ. νοικοκυριά, κάτι σαν δώρο Πάσχα.
Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ
Υπάρχουν βεβαίως κι άλλες προτάσεις, όπως αυτές που έκανε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, με επείγουσα επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, κοινοποιηθείσα σε όλους τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου.
Προτείνουν π.χ. να υπάρξει ρύθμιση ώστε να γνωστοποιείται στον δανειολήπτη-οφειλέτη της απαίτησης, το ύψος της αξίας της μεταβίβασης του δανείου του είτε πρωτογενώς είτε στη δευτερογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό και αφού ληφθεί υπόψη το περιθώριο κέρδους της αποκτώσας εταιρείας, ο οφειλέτης θα μπορεί να επικαλεστεί σε μία δικαστική εμπλοκή την τεράστια διαφορά της τιμής απόκτησης με την απαίτηση σε βάρος του από τον επισπεύδοντα, ώστε να διαπιστωθεί αν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Ακόμη, να υπάρξει άμεσα προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους με εισοδηματικά και κοινωνικά/οικογενειακά κριτήρια, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή του δανείου τους, αφού ληφθεί υπόψη και η προγενέστερη συνέπειά τους είτε στην καταβολή των δόσεων είτε στην τήρηση των ενδεχόμενων ρυθμίσεων.
Ζητούν ακόμη υποχρεωτική πρόταση που πρέπει να κάνουν οι servicers στους δανειολήπτες, πρόταση συνοδευόμενη από τη σχετική τεκμηρίωση και αφού λάβει υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του, έτσι ώστε να μην γίνεται προσχηματικά, μόνο και μόνο να τηρηθούν στοιχειωδώς τα στάδια της Διαδικασίας Επίλυσης Καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών. Η τυχόν απόρριψη αντιπρότασης του δανειολήπτη να είναι αιτιολογημένη, ούτως ώστε να μπορεί να είναι και δικαστικώς ελέγξιμη.
Ο πόλεμος των δημοσκοπήσεων
Ο πόλεμος κατά των δημοσκοπήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Ειδικά για τη MARC η οποία έκανε έρευνα που δείχνει ότι η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη κι ότι στις δεύτερες εκλογές το κυβερνών κόμμα θα πάρει αυτοδυναμία. Η χθεσινή ανακοίνωση κατά της MARC που την εμπλέκει σε σκάνδαλα και διαπλοκή, είναι μόνον η αρχή στη σύγκρουση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις εταιρείες που κάνουν ήδη και θα κάνουν ακόμη περισσότερες μέχρι τις εκλογές.
Πάντως, κάποιοι λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ «κακό χωριό, τα λίγα σπίτια», τονίζοντας δηλαδή ότι επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της, τα βάζει με τις έρευνες.
Από την άλλη καμιά έρευνα δεν μπορεί να αποτυπώσει τη βουβή οργή κατά της κυβέρνησης. Καμιά δεν μετράει την ψήφο των νέων, ούτε εκείνων που θέλουν να αποδοκιμάσουν τη ΝΔ για σκάνδαλα που την βαρύνουν. Ετσι, οι δημοσκοπήσεις θα δημοσιεύονται και τα κόμματα θα σκοτώνονται.
Ξέρετε ποιοι έχουν δίκιο; Οι δημοσκόποι που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν συνεχείς έρευνες, με τα στοιχεία να βρίσκονται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα…
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα
Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Οι κάτοχοι καταπατημένων δημοσίων ακινήτων θα αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με την καταβολή τιμήματος για το οποίο προβλέπονται εκπτώσεις έως και 80%. Μαθαίνουμε ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί και η διάταξη για το «λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς και διατάξεις που ρυθμίζουν εκκρεμότητες για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων. Δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και η διάταξη που θα προβλέπει το άνοιγμα των ρυθμίσεων εξόφλησης οφειλών στους οφειλέτες που τις έχασαν.
Επενδυτικές ευκαιρίες στην Αφρική
Το βλέμμα στην Αφρική στρέφει όλο και περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ελλάδα δείχνει να ακολουθεί την τάση σε μία προσπάθεια αναζήτησης και αναγνώρισης ευκαιριών και δυνατοτήτων επενδύσεων. Η επίσκεψη της «Team Europe» με τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, στον Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσης της Ευρώπης για τη στήριξη των χωρών της Αφρικής και ειδικά του Σαχέλ. Στην ατζέντα υπήρχε, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικά φόρουμ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, στους τομείς της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, των κατασκευών. Ο Νίγηρας άλλωστε έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τη Δύση, όσο και για τη Γαλλία, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για το Σαχέλ.
Από 22 Φεβρουαρίου οι συντάξεις Μαρτίου
Νωρίτερα λόγω Καθαράς Δευτέρας, αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις του Μαρτίου, αυξημένες μάλιστα, αφού προβλέπεται να δοθούν μαζί και τα αναδρομικά ποσά της αύξησης του 7,75% από τον Ιανουάριο. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συντάξεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 22 Φεβρουαρίου, διότι εκτός από τις λιγότερες ημέρες που έχει ο Φεβρουάριος, στις 27 του μηνός είναι και η αργία της Καθαράς Δευτέρας. Οπότε, οι περίπου 2,46 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν νωρίτερα τα ποσά στους λογαριασμούς τους με την αποπληρωμή να ολοκληρώνεται μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, όμως, εκτός από την αύξηση που ήδη έχει μπει, θα λάβουν αναδρομικά και το αντίστοιχο ποσό της αύξησης του μήνα Ιανουαρίου.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»