Μια πρωτοβουλία διεθνούς βεληνεκούς έχει ξεκινήσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για να διορθώσει «κακώς κείμενα» διεθνών περιβαλλοντικών κανονισμών που αποφασίζονται σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευσης της ΕΕΕ η πρόεδρος της κα. Μελίνα Τραυλού, η Ένωση προχώρησε στη σύσταση ειδικής Ομάδας Εργασίας στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο να καταδειχθούν οι αδυναμίες του λειτουργικού δείκτη Έντασης Άνθρακα (Carbon Intensity Indicator – τον γνωστό CII), η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε ήδη από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, από την παγκόσμια ναυτιλία.
Πράσινες πολιτικές στη ναυτιλία: Να γίνουμε disruptors για να διατηρήσουμε την ελληνική κυριαρχία
Για τις αδυναμίες του δείκτη έχουν μιλήσει και διεθνείς ναυτιλιακοί φορείς όπως και ναυτιλιακές εταιρείες επισημαίνοντας ότι χρειάζεται αναθεώρηση.
Ο νέος κανονισμός, που εισάγει τον δείκτη CII έχει στόχο τη βελτίωση της μεταφορικής αποδοτικότητας η οποία υπολογίζεται βάσει των ανθρακικών εκπομπών ανά τονομιλι φορτίου. Ο CII υποχρεώνει οποιοδήποτε πλοίο –συγκεκριμένων κατηγοριών, στις οποίες συγκαταλέγονται δεξαμενόπλοια, bulk carriers και containerships‒, χωρητικότητας από 5.000 GT και άνω, να επιτυγχάνει ένα μίνιμουμ επίπεδο ετήσιας λειτουργικής απόδοσης. Η αξιολόγηση της λειτουργικής απόδοσης θα αξιολογείται σε βαθμίδες από το Α έως το Ε, με κάθε πλοίο να είναι υποχρεωμένο να λάβει αξιολόγηση από C και άνω.
Εάν ένα πλοίο λάβει αξιολόγηση D επί τρία συνεχόμενα έτη ή αν λάβει αξιολόγηση Ε, ένα διορθωτικό σχέδιο δράσης πρέπει να αναπτύσσεται και να εγκρίνεται από τη σημαία ή τον νηογνώμονα. Η αξιολόγηση του πλοίου θα πραγματοποιείται από το κράτος σημαίας του, βάσει έκθεσης που θα παρέχει η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου εντός των τελευταίων τριών μηνών κάθε έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, ακόμα και αν ένα πλοίο δεν επιτύχει τον στόχο αξιολόγησης C, βάσει του υπάρχοντος πλαισίου οι επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές – πέραν της ανάγκης κατάθεσης διορθωτικού σχεδίου δράσης στις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί.
Ωστόσο όπως υπογράμμισε και η κα. Τραυλού η συμμόρφωση με τον δείκτη CII θα παρουσιάσει αδυναμίες. Τελικά το μέτρο αδικεί όλα τα πλοία, σύμφωνα με την κα. Τραυλού η οποία εξήγησε ότι «συγκεντρώνουμε και θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε και να προωθήσουμε προτάσεις που να μπορούν να βελτιώσουν τον κανονισμό και να μετριάσουν τις επιπτώσεις του».
Την ανάγκη παρεμβάσεων για την διόρθωση του δείκτης CII έχει επισημάνει και η Διεθνής Ένωση πλοιοκτητών ξηρού φορτίου (INTERCARGO). Όπως τόνισε ο πρόεδρος της κ. Δημήτρης Φαφαλιός ο CII δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, καθώς δεν θα προσφέρει δίκαιες και διαφανείς μειώσεις εκπομπών.
Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης CII, τα πλοία αξιολογούνται με βάση την απόσταση που διανύουν, την ταχύτητα καθώς και την ένταση χρήσης του σκάφους. .Έτσι όμως η αξιολόγηση του πλοίου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που είναι δεν είναι στο χέρι των πλοιοκτητών.
Τέτοιοι παράγοντες είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απόσταση ταξιδιού, οι χρόνοι αναμονής λιμένων, οι λιμενικές υποδομές και οι παραγγελίες ναυλωτών.
Η Intercargo επικαλείται το παράδοξο φαινόμενο όταν εξετάζονται οι αποστάσεις ταξιδιού και τους χρόνους αναμονής στο λιμάνι, τα πλοία με μεγαλύτερες αποστάσεις ταξιδιού μπορούν να παράγουν περισσότερες εκπομπές αλλά να έχουν καλύτερο CII, σε σύγκριση με πλοία που ταξιδεύουν μικρότερες αποστάσεις και παράγουν λιγότερες εκπομπές.
Η INTERCARGO δεν πιστεύει επομένως ότι το CII, με την τρέχουσα μορφή, θα επιτύχει τους επιθυμητούς στόχους ή στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Υπάρχουν σημαντικά ελαττώματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να καταστεί το CII κατάλληλο για τον σκοπό του, τονίζει.
Τέλος να σημειωθεί ότι και μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών τάσσονται κατά του δείκτης CII. Εκπρόσωπος της Γερμανικής Hapag-Lloyd δήλωσε πρόσφατα ότι σύμφωνα με τον CII ένα πλοίο που δεν ταξιδεύει και παραμένει στο λιμάνι έχει τη χειρότερη βαθμολογία CII παρά το γεγονός ότι δημιουργεί σχεδόν μηδενικές εκπομπές. Αυτό δεν έχει νόημα και θα πρέπει να διορθωθεί, όπως τόνισε.
Latest News
Πονοκέφαλος η έκρηξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ - Με νέους κανόνες η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρισμού
Πώς θα αποκατασταθεί το μπλακ άουτ στις επενδύσεις ΑΠΕ - Έρχονται νέοι κανόνες πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες κορεσμού
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή
Σε ρότα υλοποίησης η αποθήκη CO2 στον Πρίνο - Αίτηση κοινοτικής χρηματοδότησης 1,1 δισ. ευρώ
Στην υπόγεια αποθήκη θα διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή
Dana vs Daniel - Η σύγκριση των φονικών φαινομένων
Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς
Ηλεκτρικό ή υβριδικό ήταν 1 στα 2 εισαγόμενα οχήματα στην ΕΕ το 2023
Οι εξαγωγές της ΕΕ σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν από 2% επί του συνόλου το 2017 σε 26% 2023
Έκθεση ορόσημο για ΕΕ - Πόσα πρέπει να δαπανά για άμυνα και κλιματική αλλαγή
Η προειδοποίησε του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Νιινίστρο σε μια έκθεση ορόσημο για την ασφάλεια της ΕΕ
Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο για την Metlen στην Ιταλία
Στις αρχές του 2022, η Metlen και η Saint-Gobain υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μέσω απευθείας γραμμής
Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 – Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών
Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.
Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες