O Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 49,2 μονάδες τon Ιανουάριο, τιμή υψηλότερη από τις 47,2 μονάδες του Δεκεμβρίου, υποδεικνύοντας καλύτερη εικόνα για την υγεία του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει σε τιμές κάτω του 50 κάτι που αποτελεί προάγγελο κακών προοπτικών για τους επόμενους 6 περίπου μήνες. Όπως σημειώνει η S&P Global αυτή η βελτίωση φαίνεται να οφείλεται στο ότι μπορεί μεν οι νέες παραγγελίες να συρρικνώθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο, όμως η συρρίκνωση αυτή ήταν ηπιότερη από αυτήν που παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο, ενώ ταυτόχρονα τα επίπεδα παραγωγής παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα. Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και αναφορικά με τις συνθήκες ζήτησης, οι οποίες μπορεί μεν να είναι ασθενείς, όμως παρουσίασαν σχετική βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ταυτόχρονα, εξασθένησε και η αύξηση κόστους με το ρυθμό αύξησης των τιμών εισροών να είναι ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020. Επιπρόσθετα, μειώθηκαν τα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων με εντονότερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στα αρνητικά, για το μήνα αυτό, έχουμε το γεγονός ότι συνεχίστηκε η μείωση του αριθμού εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της απότομης μείωσης του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών, ενώ την ίδια στιγμή ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εκροών ήταν αντίστοιχος με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες.
Όσον αφορά στην περίπτωση της Ευρωζώνης, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης έφτασε τις 48,8 μονάδες, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση σε σχέση με τις 47,8 μονάδες του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες. Αυτή η επιβράδυνση της ύφεσης της μεταποιητικής δραστηριότητας, υποδηλώνει ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν τελειώσει, οδηγώντας σε αύξηση της αισιοδοξίας. Στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας παρατηρήθηκε σχετική βελτίωση σε σύγκριση με το Δεκέμβριο, αν και οριακή. Ο PMI παραγωγής για την Ιρλανδία καταγράφηκε οριακά πάνω από τις 50 μονάδες. Σε όλες τις άλλες οικονομίες οι συνθήκες επιδεινώθηκαν ξανά (τιμές κάτω του 50), ωστόσο οι ρυθμοί επιδείνωσης επιβραδύνθηκαν.
Όσον αφορά στο δείκτη Οικονομικού Κλίματος, βελτιώθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας κατά το μήνα Δεκέμβριο, καθώς έφτασε στις 104,9 μονάδες σε σχέση με τις 103,5 μονάδες στις οποίες βρισκόταν το Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα βελτίωσης του δείκτη. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η βελτίωση προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη βιομηχανία και λιγότερο στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.
Ταυτόχρονα, οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνονται σταδιακά.
Επίσης, με βάση και την εμπειρία από το πως είχε εξελιχθεί το οικονομικό κλίμα σε προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να αναμένουμε βελτίωση των προσδοκιών για το οικονομικό κλίμα κατά τους επόμενους μήνες. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης σημειώθηκε βελτίωση του δείκτη, καθώς αυξήθηκε από τις 97,1 μονάδες το Δεκέμβριο σε 99,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί κατά τους τελευταίους επτά μήνες.
Latest News
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics