Οι έντονες εμπορικές διαμάχες θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν παραχωρήσεις για το υδρογόνο. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού της Ουάσιγκτον (IRA) περιλαμβάνει επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος της βιώσιμης παραγόμενης «πράσινης» έκδοσης του συγκεκριμένου στοιχείου έως το 2030. Εάν η ΕΕ μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερη πρόσβαση στην αλυσίδα παραγωγής της Αμερικής διαχειριζόμενη ελκυστικά τις μελλοντικές της ανάγκες σε εισαγωγές, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση μιας ευρύτερης διατλαντικής διαμάχης .
Οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν την Παρασκευή δράση, αλλά δεν είναι πολύ πιο κοντά σε μια σθεναρή απάντηση στον IRA. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ θέλουν να ξεκινήσουν εκ νέου την εγχώρια παραγωγή πράσινου υδρογόνου, να μειώσουν τις μελλοντικές εκπομπές και να αποτρέψουν την Κίνα από το να κυριαρχήσει σε μια ολοένα και πιο σημαντική παγκόσμια αγορά, όπως ισχύει για τα ηλιακά πάνελ . Αυτήν τη στιγμή, το 99% των σχεδόν 100 εκατομμυρίων τόνων ετήσιας εμπορικής παραγωγής υδρογόνου προέρχεται από παλιομοδίτικες πηγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Μέχρι το 2030, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πάνω από 175 εκατομμύρια τόνους παγκόσμιας παραγωγής, με το 35% να προέρχεται από πράσινο υδρογόνο. Αυτό χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μηδενικού άνθρακα για τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης, παράγοντας το ίδιο στοιχείο αλλά χωρίς επιβλαβείς εκπομπές.
Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το πράσινο υδρογόνο στην απαλλαγή από τις ρυπογόνους τομείς, όπως η βαριά βιομηχανία και η χαλυβουργία. Γι’ αυτό η Ευρώπη το έχει καταστήσει κεντρικό στοιχείο μιας νέας σειράς επιδοτήσεων «σημαντικών έργων». Ωστόσο, η Ευρώπη χρειάζεται να εισαγάγει ξανά την ίδια ποσότητα με τους 10 εκατομμύρια τόνους που στοχεύει να παράγει εγχώρια έως το 2030. Αυτό ανοίγει την πόρτα για μια συμφωνία: εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθήσουν τους κατασκευαστές της ΕΕ να συνεισφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα ανταλλακτικών και μηχανημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, η Ευρώπη θα μπορούσε να ανταποδώσει παρέχοντας μια έτοιμη αγορά για το τελικό προϊόν.
Η Ευρώπη χρειάζεται μια λύση για να εμποδίσει τις μεγάλες εταιρείες της να μεταφέρουν απλώς εργοστάσια και κεφάλαια πέρα από τον Ατλαντικό για να αξιοποιήσουν το πλήρες φάσμα των αμερικανικών πλεονεκτημάτων. Η μελλοντική αγορά για συσκευές ηλεκτρόλυσης και άλλα φιλικά προς το περιβάλλον εργαλεία θα είναι τεράστια, δεδομένης της αναμενόμενης ζήτησης. Το κίνητρο των ΗΠΑ για συνεργασία είναι πιο στρατηγικό. Η άμβλυνση των εντάσεων με τις Βρυξέλλες θα εξομαλύνει τις διπλωματικές σχέσεις και θα δημιουργούσε μια πλούσια αγορά γεμάτη πελάτες. Επειδή το υδρογόνο είναι μια μελλοντική βιομηχανία περισσότερο από μια τρέχουσα πηγή θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, και οι δύο πλευρές μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις και να διεκδικήσουν τη νίκη ταυτόχρονα.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο της Κίνας ως παγκόσμιου ανταγωνιστή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν περισσότερα κίνητρα από ποτέ να παραμείνουν με φιλικούς οικονομικούς όρους. Μια συμφωνία για το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι η ανάσα που χρειάζονται οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις.
Latest News
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η εταιρική Γερμανία πωλείται
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές
Το νέο αφεντικό της Nike θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει Big Sneaker
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιο αγοράς της Nike έχει υποχωρήσει από 9,5% το 2014 σε 7,5% το 2023
Ο πληθωρισμός δεν έχει πεθάνει, απλώς αναπαύεται - Το déjà vu του '70
Σήμερα δεν είναι redux του 1973. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες ομοιότητες
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Το ράλι που δεν θα σταματήσει
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé πρέπει να ιππεύσει δύο άλογα ταυτόχρονα
Ο τομέας του καφέ στο σπίτι και η φροντίδα των κατοικιδίων οδηγούν τις πωλήσεις για τη Nestlé
Ο Ντίμον ξαναγράφει τους νόμους της οικονομίας - Το χρυσό του άγγιγμα στη JP Morgan
Η τεχνολογία, οι κανονισμοί και η αδράνεια των πελατών έχουν αλλάξει τους κανόνες