
Το άρθρο 24 παρ. 6 εδ. 2 του Συντάγματος 1975 ορίζει ότι «Tα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος. Nόμος θα ορίσει τα αναγκαία για την πραγματοποίηση της προστασίας αυτής περιοριστικά μέτρα της ιδιοκτησίας, καθώς και τον τρόπο και το είδος της αποζημίωσης των ιδιοκτητών».
Το άρθρο 28 παρ. 1 του ίδιου Συντάγματος ορίζει ότι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, και οι επικυρωμένες διεθνείς συμβάσεις, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου.
Με το άρθρο 6 του Ν. 2039/1992 (ΦΕΚ 61Α’/13.4.1192) «Κύρωση της Σύμβασης για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης» επικυρώθηκε ομόφωνα «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς», γνωστή ως «Σύμβαση της Γρανάδας». Με αυτό προβλέπεται τόσο η διάθεση πιστώσεων για τον σκοπό αυτόν όσο και η παροχή ευνοϊκών φορολογικών μέτρων προς τους ιδιώτες για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως υποχρέωση των κρατών-μελών που επικύρωσαν τη Σύμβαση αυτή.
Ετσι με το άρθρο 48, παρ. 2 του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153Α’/28.6.2002) «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προβλέφθηκε η έκδοση ΠΔ για τη θεσμοθέτηση επιχορηγήσεων, οικονομικών και φορολογικών κινήτρων υπέρ των ιδιοκτητών (πολιτών και φορέων) διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της χώρας), αφού αυτό θα συντελέσει και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της χώρας μας μέσα από την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά μας. Ομως το διάταγμα αυτό δεν εκδόθηκε μέχρι σήμερα, με πασίδηλα καταστροφικά αποτελέσματα.
Χαρακτηρίζοντας πάνω από 20.000 περίπου κτίρια ως διατηρητέα, οι κρατικές υπηρεσίες επέβαλαν τεράστιους περιορισμούς και υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες τους, αδιαφορώντας πλήρως για την οικονομική δυνατότητά τους να αναλάβουν το υψηλότατο κόστος συντήρησης και αποκατάστασής τους.
Ετσι τα περισσότερα από τα κηρυγμένα ως διατηρητέα ακίνητα, που βρίσκονται σε συνοικίες της Αθήνας και των επαρχιακών πόλεων, αφού χαρακτηρίστηκαν από το ΥΠΠΟ ή ΥΠΕΚΑ, ΥΜΑΘ, ΥΠΑΙΓΑΙΟΥ, εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους, φορτώνοντας μια ουσιαστικά κρατική υποχρέωση στους ώμους των άτυχων ιδιοκτητών τους, που έχουν περιέλθει σε πραγματική απόγνωση! Αποτέλεσμα είναι το κτιριακό απόθεμα διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της χώρας μας να καταρρέει κάτω από την αδιαφορία του κράτους και την αδυναμία των ιδιοκτητών τους να το διατηρήσουν με δαπάνες τους!
Γι’ αυτό η κυβέρνηση, που σήμερα φαίνεται να ενδιαφέρεται για το θέμα, οφείλει να προχωρήσει στην άμεση έκδοση του παραπάνω ΠΔ, αλλά και σε κάθε αναγκαία νομοθετική φορολογική ρύθμιση, θεσμοθετώντας επιχορηγήσεις και ουσιαστικά κίνητρα υπέρ των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της χώρας μας πριν καταρρεύσουν και όλα τα υπόλοιπα…
Ο Στράτος Παραδιάς είναι δικηγόρος Α.Π., πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ και UIPI


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας