Ενα από τα πράγματα που βλέπουμε την τελευταία τριετία, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, είναι ότι γίνονται πολλές επενδύσεις. Οι περισσότερες δε προερχόμενες από το εξωτερικό. Η συνήθης κριτική σε αυτή την τάση είναι ότι αφορά συγκεκριμένους κλάδους κυρίως των υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την παραγωγή προϊόντων που συνδέονται με τη μεγάλη απασχολησιμότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα η απόφαση δύο πολυεθνικών, από αυτές που δεν «πέρναγαν ούτε απέξω από τη χώρα» τα προηγούμενα χρόνια, έδειξε ότι μπορούμε να ελπίζουμε και σε παραγωγικές επενδύσεις στον κρίσιμο για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της χώρας κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας.
Οι πολυεθνικές Carlsberg και Pepsico αποφάσισαν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους από άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια στην Ελλάδα. Η γνωστή μπίρα θα παράγεται σε μονάδα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, το δε διάσημο αναψυκτικό σε εγκαταστάσεις ομοειδούς ελληνικής εταιρείας στον Βόλο. Η τελευταία, να θυμίσουμε, ως συνέχεια της ιστορικής ΗΒΗ στην Ελλάδα είχε αποχωρήσει ξαφνικά κλείνοντας κάθε παραγωγική δραστηριότητα το 2016. Είχε προηγηθεί όλων αυτών το πετυχημένο εγχείρημα της ελληνικής Pyramis να επαναλειτουργήσει τη μονάδα της Pitsos μετά τη φυγή των Γερμανών της BSH. Δύο χρόνια μετά τη διακοπή της, έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών από τη μονάδα της στα Οινόφυτα.
Την τάση ανάπτυξης της υγιούς βιομηχανίας στη χώρα μας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η ετήσια αύξηση παραγωγής των ελληνικών βιομηχανιών έφτασε το 2,2%, αλλά σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η σημαντική μείωση της παραγωγής ρεύματος λόγω της φυσιολογικής (απόρροια της ακρίβειας) μείωσης της κατανάλωσης.
Αντίθετα οι κλάδοι που ξεχωρίζουν εκπλήσσουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αυξήθηκε κατά 22,4% η παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν αύξηση 16,5% στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Επίσης αύξηση 15,9% στην επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού. Και οι τρεις τομείς που έκαναν πρωταθλητισμό στην παραγωγή επί ελληνικού εδάφους βρίσκονται στην αιχμή της παγκόσμιας ζήτησης προσφέροντας τεράστιες υπεραξίες.
Γενικώς η ελληνική βιομηχανία αποδείχτηκε πολύ σκληρή… για να πεθάνει και τώρα επανακάμπτει. Εχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου από τις δεκαετίες της αποβιομηχάνισης, ’80-’90, στο καθοριστικό πλήγμα των μνημονίων και στην περίοδο της πανδημίας, στέκεται όρθια.
Μελέτη που συνέταξε η PwC για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της κατάρτισης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βιομηχανία παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις κατάφερε να προσαρμοστεί άμεσα και να ανακάμψει. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έσβησε τη ζημιά της πανδημίας ήδη από τον Ιανουάριο του 2021. Πλέον τρέχει να επουλώσει και τα τραύματα της δεκαετούς κρίσης.
Προφανώς δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ μια από τις χώρες με βαριά βιομηχανία όπως αυτές της Βόρειας Ευρώπης. Αλλά μια βιομηχανία που θα μεταποιεί τρόφιμα και θα παράγει ποιοτικά τεχνολογικά προϊόντα μπορούμε να δημιουργήσουμε. Η «πρώτη ύλη» του καλού εργατικού δυναμικού υπάρχει, αλλά όχι πλέον σε αφθονία. Πρέπει να αναπτύξουμε τις σχολές που θα παράγουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Μπορούμε ωστόσο να ελπίζουμε σε ένα πλεονέκτημα που δεν είχαμε ποτέ διαθέσιμο, την πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Αν υλοποιηθούν όλα τα σχέδια παραγωγής φθηνής ενέργειας και προχωρήσει η κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου σύνδεσης με την Αίγυπτο, η ελληνική βιομηχανία μπορεί να αξιοποιήσει την δική της ευκαιρία…
Latest News
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρεί προς μια νέα εποχή
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών