Για χρόνια έμενε συνειδητά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προτιμώντας να κινείται αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Στο «βιογραφικό» του έχει καταχωρηθεί μια από τις πιο πετυχημένες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο και μια θητεία ως trader ομολόγων στην τράπεζα Salomon, όπου άπαντες εντυπωσιάσθηκαν από τις ικανότητές του και την οξυδέρκεια που τον διέκρινε.

Πρόκειται για τον Αντρέα Πινιατάρο, τον ιδρυτή της ION Trading, της οποίας η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε από Ρώσους χάκερς έστρεψαν τα βλέμματα πάνω της και μοιραία στον ιθύνοντα νου της. Ήταν μια συντονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα οι χάκερς σε εταιρείες που διαχειρίζονται παράγωγα και μία εξ αυτών ήταν και η εταιρεία του Πινιατάρο.

Εξαρθρώθηκε ένα από τα πιο σκληρά δίκτυα επιθέσεων με ransomware

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επίθεση στην ION είχε αρχίσει από τις 31 Ιανουαρίου και έπληξε 42 πελάτες της. Η ομαδική επίθεση έπληξε 42 πελάτες της, ενώ εξανάγκασε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να διεξάγουν κάποιες από τις συναλλαγές τους εκτός των συστημάτων τους.

Η ομάδα του τεχνικού τμήματος της ΙΟΝ με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζεται να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί τα πληροφοριακά συστήματα, ωστόσο ο Πινιατάρο επιλέγει να κάνει αυτό για το οποίο έχει γίνει γνωστός μεταξύ των πιο μυημένων στις αγορές: να παραμείνει στη αφάνεια.

Ποιος είναι ο Αντρέα Πινιατάρο

Το χαμηλό τόνων προφίλ σύμφωνα με κάποιους επαΐοντες αποτελεί μέρος του στυλ ηγεσίας το οποίο έχει υιοθετήσει. «Ο Πινιατάρο έχει καταστήσει το χαμηλό προφίλ υπογραφή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας», αναφέρει ο Κάρλο Αλμπέρτο Καρνεβάλε Μάφε, καθηγητής επιχειρηματικής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι στο Μιλάνο. «Όμως, ενώ οι εξαγορές απαιτούν εμπιστοσύνη και διακριτικότητα, η κυβερνοασφάλεια δεν συνιστά απλώς ένα ιδιωτικό συμφέρον, είναι δημόσιο αγαθό και απαιτεί δημόσια λογοδοσία».

Γεννημένος πριν από 52 χρόνια στην πόλη Μπολόνια της Ιταλίας, σχεδόν ακριβώς στο ήμισυ της τωρινής του ηλικίας εντάχθηκε στο δυναμικό της Salomon στο Λονδίνο.

Επικεντρώθηκε στην αγορά του σταθερού εισοδήματος, ωστόσο αυτό που τον διέκρινε ήταν η έλλειψη φόβου επενδύοντας σε τίτλους με υψηλό ρίσκο. Η οξυδέρκειά του και η αναλυτική του σκέψη τον έκαναν αμέσως να ξεχωρίσει και να τραβήξει την προσοχή των επενδυτών της Wall Street, οι οποίοι διέκριναν έναν νεαρό που τα κατάφερνε πολύ καλά με αυτό που τους ενδιαφέρει και μόνο: να φέρνει κέρδη.

Η πορεία της ΙΟΝ

Από μια άσημη fintech startup, ο Πινιατάρο μετέτρεψε την ΙΟΝ σε μία εταιρεία που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Με τη λογική της ανάληψης όλο και περισσότερου χρέους, οι εξαγορές των τελευταίων 15 ετών έχουν δημιουργήσει μια «τρύπα» στα οικονομικά της τάξεως των 5,6 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά μοχλευμένα δάνεια.

Πολλές από αυτές τις συμφωνίες εξελίσσονταν με τον ίδιο τρόπο, η απορρόφηση της εξαγορασμένης εταιρείας ήταν άμεση με το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων να αποχωρεί ή να αποδεσμεύεται.

Ο Πινιατάρο έγινε ευρέως γνωστός στην Ιταλία όταν η ION εξαγόρασε το 2021 την εταιρεία διαχείρισης κινδύνου Cerved Group αντί του ποσού των 1,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εξαγορά αυτή ήταν μόνο μία εκ των εκτιμώμενων 32 εξαγορών σε διάστημα δύο δεκαετιών η συνολική αξία των οποίων αγγίζει τα 16 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μαρτυρία πρώην εργαζόμενου, η ΙΟΝ δανείστηκε χρήματα από τις τράπεζες με βάση τα μελλοντικά έσοδα.

Σε μια σπάνια συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore στις 3 Φεβρουαρίου, ο Ιταλός επενδυτής δήλωσε ότι οι ταμειακές ροές της εταιρείας είναι 1,8 δισ. ευρώ και με πενταπλάσιο συντελεστή μόχλευσης.

Στην ίδια συνέντευξη, χαρακτήρισε την εταιρεία ως «υβρίδιο» μιας εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων και μιας πιο παραδοσιακής εταιρείας. Η βασική διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με μια εταιρεία που εξαγοράζεται, η ION συνήθως δεν προσπαθεί να πουλήσει τις επιχειρήσεις που έχει αποκτήσει. «Είμαστε ένας βιομηχανικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, αλλά με την οικονομική δομή και την πολυπλοκότητα των μεγάλων εταιρειών private-equity, οι οποίες είναι οι κύριοι ανταγωνιστές μας όταν εξαγοράζουμε εταιρείες», είπε στην εφημερίδα στη συνέντευξη που έλαβε χώρα πριν από την κυβερνοεπίθεση, αλλά δημοσιεύθηκε μετά αυτή.

Οι περισσότερες εξαγορές έγιναν κατά τη διάρκεια δύο χρονικών περιόδων. Στην πρώτη περίοδο από το 2008 έως το 2013, η ΙΟΝ εξαγόρασε την Rolfe & nolan, προμηθεύτρια λογισμικού για την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, την FFastFill, εταιρεία που σχεδιάζει και εμπορεύεται λογισμικό για συναλλαγές, και την πάροχο ηλεκτρονικών συναλλαγών Patsystems. Κατά τη δεύτερη περίοδο τη διετία 2018/19 η ΙΟΝ εξαγόρασε τον κολοσσό με λογισμικά για συναλλαγές Fidessa και την Acuris, εταιρεία ενημέρωσης και πληροφορίων για τον οικονομικό κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο