Πλέον πρέπει να «σκεφτόμαστε το αδιανόητο» προειδοποίησε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι πλέον ζούμε σε «έναν κόσμο πιο επιρρεπή σε σοκ» που επηρεάστηκε από την πανδημία Covid-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πρόσφατο σεισμό στη Συρία και την Τουρκία.
«Όλοι πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας για να είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και πολύ πιο προσανατολισμένοι στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα τους κραδασμούς», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα την Τρίτη, κατά τη διάρκεια πάνελ της Παγκόσμιας Κυβερνητικής Συνόδου Κορυφής που διοργανώθηκε από τον Hadley Gamble του CNBC.
«Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι το απροσδόκητο», είπε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα.
Αλλαγή σκηνικού για την παγκόσμια οικονομία, βλέπει το ΔΝΤ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ σηματοδότησε την ανάγκη για ανθεκτικότητα στον πλανήτη μας, σε κοινωνίες που πρέπει να επιτρέπουν ίσες ευκαιρίες και σε ανθρώπους που πρέπει να επωφελούνται από την εκπαίδευση, την υγεία και την καλή κοινωνική προστασία.
«Δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε, ως καλοί διαχειριστές του πλανήτη μας για τα παιδιά μας», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.
Ιδιωτικές επενδύσεις
Σε προηγούμενη συνέντευξή στο CNBC, η κ. Γκεοργκίεβα είχε πει ότι χρειάζονται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από τη δημόσια βοήθεια και τη χρηματοδότηση της τοπικής κυβέρνησης.
Οι Ουκρανοί «παλεύουν για το δικαίωμα κάθε έθνους να υπάρχει»
Σχετικά με το θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο κόσμος έχασε «ένα πολύτιμο μέρισμα για την ειρήνη», ωθώντας τα έθνη να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα και λιγότερα για εγχώριες ανησυχίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές.
«Δεν μπορούμε να θεωρούμε πλέον δεδομένη την ειρήνη», είπε.
Η Γκεοργκίεβα εξήρε τη διεθνή απάντηση στον πόλεμο ως «αρκετά αξιοσημείωτη» και τόνισε τις παγκόσμιες επιπτώσεις της σύγκρουσης: «Όλοι αισθάνονται συμπάθεια για ένα πρόβλημα που σήμερα είναι πρόβλημα της Ουκρανίας, αλλά το αύριο μπορεί να είναι πρόβλημα για πολλές άλλες χώρες – ότι μπορεί να σας εισβάλει ο ισχυρότερος γείτονάς σας», είπε η Γκεοργκίεβα.
«Στην Ουκρανία, οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι παλεύουν όχι μόνο για τον εαυτό τους, παλεύουν για το δικαίωμα κάθε έθνους να υπάρχει και να διαχειρίζεται τις δικές του υποθέσεις», πρόσθεσε.
Σταθεροποιητικός ο ρόλος του ΔΝΤ
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να διαδραματίσει «σταθεροποιητικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η χώρα χρειάζεται μεταξύ 40 και 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να λειτουργήσει φέτος.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε προηγουμένως την εισβολή στην Ουκρανία ως τον « μοναδικό πιο σημαντικό αρνητικό παράγοντα» για την οικονομία το 2022.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοπιστωτικού οργανισμού .
Latest News
Πώς η Boeing έβαλε την αεροπορία των ΗΠΑ να πληρώσει με «καπέλο» 8.000% για σαπούνια
Πώς η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πλήρωσε 8.000% παραπάνω την Boeing για διανομείς σαπουνιού μπάνιου αεροσκαφών C-17
Ο άνθρωπος πίσω από τον όρο «The Magnificent Seven» λύνει τη σιωπή του
Γνωρίστε τον αναλυτή που χρησιμοποίησε τον όρο Magnificent Seven για τις μετοχές τεχνολογίας που διαφεντεύουν τη Wall Street
Πώς η «οικονομική γρίπη» της Γερμανίας μεταδίδεται στην Ευρώπη – Οι συνέπειες για Ελλάδα
Η νέα κρίση που φέρνει το λουκέτο σε τουλάχιστον τρία εργοστάσια της Volkswagen δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στη Γερμανία
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί
Αγροτικές επιδοτήσεις: Δισεκατομμυριούχοι έλαβαν ενίσχυση 3,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ
Τουλάχιστον 17 δισεκατομμυριούχοι συγκαταλέγονται στους «αγρότες» που έλαβαν γενναίες αγροτικές επιδοτήσεις την τετραετία 2019-2023.
Γιατί έπεσε η μετοχή της Uber
Η πρόβλεψη για μετακινήσεις πελατών της Uberς ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της Wall Street
Γιατί η Κωνσταντινούπολη δοκιμάζει τη δωρεάν συγκοινωνία στους ανέργους
Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη που επενδύει στις μεταφορές με την ελπίδα να ενισχύσει την απασχόληση
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Γιατί λείπουν 350 αεροσκάφη από τον παγκόσμιο στόλο
Υπάρχει ένα κενό σε αεροσκαφή που χρειάζονται οι αεροπορικές εταιρείες για να λειτουργούν απρόσκοπτα οι αερομεταφορείς
Η VW και η κρίση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Δύσκολες εποχές για τον όμιλο VW: Μείωση κερδών, κλείσιμο εργοστασίων, κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα. Ποιον ρόλο διαδραματίζει η πολιτική;