Με μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους μετά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ προβλημάτισε και η στασιμότητα που έδειξε η ευρωπαϊκή οικονομία το δ’ 3μηνο του 2022.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 7.953 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,11% στις 15.380 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,07% στις 7.213 μονάδες.

Wall Street: Διολισθαίνουν οι αμερικανικοί δείκτες

Οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ενώ κατέγραψε σε ετήσια αύξηση 6,4%. Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αύξηση 0,4% και 6,2%, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ το δ’ 3μηνο του 2022 και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις έκτακτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Eurostat. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2022, με βάση τα εποχικά και ημερολογιακά διορθωμένα τριμηνιαία στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Το ποσοστό παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει δει η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, το οποίο ήταν 3,5% τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο του 2022.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανέφερε σε δήλωσή του ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί “ενθαρρυντικό σημάδι της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί στην τελευταία αύξηση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα για να καταπολεμήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που έδειξε ότι η βρετανική οικονομία εισέρχεται σχεδόν σίγουρα σε ύφεση. Μια από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια μετά την πανδημία COVID, η BoE έχει ήδη προσθέσει 390 μονάδες βάσης στο Τραπεζικό Επιτόκιο. Η δημοσκόπηση της 9ης-13ης Φεβρουαρίου έδειξε ότι θα πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις 23 Μαρτίου, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 4,25%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται επίσης κοντά στην ολοκλήρωση των εκστρατειών σύσφιξης της πολιτικής τους, αλλά απέχουν λίγο περισσότερο από το τέλος από ό,τι η BoE, σύμφωνα με ξεχωριστές δημοσκοπήσεις του Reuters.

Χρηματιστήριο: Έβαλε «φρένο» στους πωλητές

Σε οριακά θετικά εδάφη έκλεισε τελικά σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, με τη βοήθεια των δεικτοβαρών τίτλων του, κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 1.090 μονάδων, περιορίζοντας τη διόρθωση σε επίπεδο τίτλων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε κέρδη 0,10% στις 1.093,97 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 127 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα