Είναι πιο σημαντικό οι αιτήσεις ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να επικυρωθούν το συντομότερο δυνατόν παρά ταυτόχρονα, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι δύο χώρες αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και τα αιτήματά τους έχουν επικυρωθεί από όλες τις ΝΑΤΟϊκές χώρες εκτός από την Ουγγαρία και την Τουρκία.
ΝΑΤΟ: Διαψεύδει την παραμονή Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία
Η Τουρκία θεωρείται ευρέως το βασικό εμπόδιο και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει υπαινιχθεί ότι η χώρα του μπορεί να επικυρώσει το αίτημα της Φινλανδίας αλλά όχι και αυτό της Σουηδίας.
Βασικό ζήτημα, η ένταξη στη Συμμαχία
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν την ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, εν μέρει επειδή θα ήταν ευκολότερο να τις ενσωματώσουν την ίδια στιγμή στις στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας.
Αλλά ο Στόλντεμπεργκ, μιλώντας πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, πρότεινε ότι αυτό θα πρέπει να είναι δευτερεύουσα σκέψη.
«Το βασικό ερώτημα είναι όχι αν τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα επικυρωθούν ταυτόχρονα. Το βασικό ζήτημα είναι να επικυρωθούν και των δύο τα αιτήματα ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατόν», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
«Είμαι πεπεισμένος ότι και οι δύο θα γίνουν πλήρη μέλη και δουλεύω σκληρά ώστε να επικυρωθούν αμφότερα το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες. Επισήμανε επίσης ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τα αιτήματα των δύο χωρών.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η Τουρκία βλέπει θετικά την υποψηφιότητα ένταξης της Φινλανδίας, αλλά όχι και εκείνη της Σουηδίας.
Τι ζητά η Άγκυρα
Η Άγκυρα έχει ζητήσει να υιοθετήσουν και οι δύο χώρες σκληρότερη στάση απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την ΕΕ, και μια άλλη οργάνωση την οποία η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες στη Φινλανδία ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επικυρώσουν πιθανόν τις ιδρυτικές συνθήκες του ΝΑΤΟ, ένα βήμα το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει το Ελσίνκι σε συντομότερη ένταξη από τη Στοκχόλμη.
Latest News
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 στο επίκεντρο του υπουργικού
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει έχοντας στην ατζέντα 7 θέματα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες για το 2025
Επιδείνωση του καιρού με κρύο, βροχές και χιόνια
Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα και αύριο
Η Τουρκία ζητά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί πλήρως ώστε η Συρία να σταθεί ξανά στα πόδια της», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινδυνεύει να μείνει χωρίς την χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής - Μέλη της ομάδας Τραμπ ενημέρωσαν για την πρόθεση του νέου προέδρου
Kαμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία - Χιόνια στα ορεινά της χώρας
Κάτοικοι σε ορεινές περιοχές της επικράτειας αντίκρισαν λευκά τοπία από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Το καμπανάκι της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες, η σύσταση Κικίλια
Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα που θα συζητηθούν
Υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο
Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μία ημέρα μετά την επίθεση στο Καζάν
Χριστούγεννα εκτός έδρας ψηφίζουν οι εκδρομείς
Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων - Με πληρότητα 100% φεύγουν τα ΚΤΕΛ
Ανιαροί μονομάχοι, ανόρεχτοι ψηφοφόροι στην προεκλογική Γερμανία
Η καταψήφιση της κυβέρνησης Σολτς την περασμένη Δευτέρα δεν περιείχε το παραμικρό στοιχείο έκπληξης - Τι αναμένεται προεκλογικά
Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό