Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες παρατηρείται στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρει η HSBC σε έκθεσή της, στελέχη της είχαν συναντήσεις με αρκετούς επενδυτές στο Λονδίνο, στις οποίες καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για τίτλους που καλύπτει στην περιοχή.

Ο Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει ότι το βασικό σκέλος των συζητήσεων αφορούσε τους «καταλύτες» που θα μπορούσαν να διευρύνουν το «ράλι», δηλαδή τους παράγοντες που δύναται να διαψεύσουν θετικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς την κερδοφορία, το στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τις εκλογές και την προγραμματισμένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

Η Wood συστήνει «αγορά« για τις ελληνικές τράπεζες – Τα top-pick

Οι βασικές επιλογές

Κάνει μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank υπογραμμίζοντας ότι είναι οι δύο μετοχές για τις οποίες το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο.
Η HSBC δίνει τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 9%), για τη Eurobank στα 1,60 ευρώ (περιθώριο ανόδου 17%), για την Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 8%), για την Τρ. Πειραιώς στα 3,30 ευρώ (περιθώριο ανόδου 58%) και για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,75 ευρώ (περιθώριο ανόδου 83%).

Ανακατανομή θέσεων

Οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν θέσεις σε ελληνικές τράπεζες για να κάνουν catch-up. Οι περισσότεροι επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκαν τα στελέχη της HSBC ήταν τοποθετημένοι σε ελληνικές τράπεζες και μερικοί «long only» επενδυτές που δεν είχαν τοποθετηθεί, σκέφτονταν να το κάνουν για να προσθέσουν beta στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί –μετά το πρόσφατο ράλι- από τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα στις Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου, καθώς έχουν χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Οι περισσότεροι επενδυτές συμφώνησαν ότι η Πειραιώς προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου/απόδοσης, ακόμη και μετά την επαναξιολόγησή της, καθώς διαπραγματεύεται με χαμηλό P/B με βάση το 2023, παρά το αξιοπρεπές ROTE 10%.

Η άποψη της HSBC είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλαπλούς καταλύτες τους επόμενους 12 μήνες. Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν «ανοδικό κίνδυνο» για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NII), πιστεύοντας ότι οι τράπεζες έδωσαν πολύ συντηρητική καθοδήγηση για το θέμα της μετακύλισης των αυξανόμενων επιτοκίων στις καταθέσεις.

Παράθυρο εξόδου του ΤΧΣ

Η HSBC εκτιμά επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα «παράθυρο» για την αποχώρηση του ΤΧΣ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, δηλαδή μετά τη διενέργεια των εκλογών την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία (η ελληνική οικονομία βρίσκεται μία βαθμίδα χαμηλότερα από το «investment grade» στη Standard & Poor’s και στη Fitch). Ο Saraoglou εκτιμά ότι τόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και ο δείκτης ROTE θα έχουν μόλις φτάσει στο ανώτατο σημείο τους μέχρι τότε.

Οι τουρκικές τράπεζες

Στο ίδιο report τονίζεται ότι παρατηρήθηκε ένα «αξιοπρεπές» ενδιαφέρον και για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά από διαφορετική οπτική. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν καθαρά στην οικονομία, στις εκλογές και στις επιπτώσεις στις τράπεζες. Οι τοποθετήσεις είναι περιορισμένες και οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να χτίσουν θέση ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων