
Η επιταχυνόμενη άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα πνίξει ολόκληρες χώρες κάτω από τα κύματα και θα προκαλέσει «μαζική έξοδο ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα» προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Με τη στάθμη να ανεβαίνει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα των τελευταίων 3.000 ετών, η κλιματική αλλαγή φέρνει «χείμαρρο προβλημάτων» για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, δήλωσε την Τρίτη ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Κλιματική αλλαγή: Μια όχι και τόσο… «πράσινη επανάσταση»
Από το Λος Άντζελες μέχρι τη Μπανγκόκ και το Μπουένος Άιρες, παράκτιες μεγαλουπόλεις θα αντιμετωπίσουν υπαρξιακούς κινδύνους.
Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες ζήτησε όχι μόνο δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά και αντιμετώπιση της φτώχιας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η κατάσταση απαιτεί νέους διεθνείς νόμους για την προστασία των κλιματικών μεταναστών, καθώς οι επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης απειλούν την οικονομία και τις υποδομές και μπορούν να φέρουν «δραματικές συνέπειες» για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ σύμφωνα με τον Guardian.
Η άνοδος της στάθμης είναι μεν αναπόφευκτη, όμως η αποτυχία των κυβερνήσεων να περιορίσουν αρκετά γρήγορα τις εκπομπές άνθρακα μπορεί να φέρει «αδιανόητη» επιδείνωση.
«Κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο και ολόκληρες χώρες μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα. Θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες μαζικής εξόδου ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα. Και θα δούμε ακόμα πιο σκληρό ανταγωνισμό για φρέσκο νερό, γη και άλλους πόρους».
Η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου διερευνά τώρα το νομικό τοπίο με την προοπτική να προωθήσει νέους κανόνες.
Το 2020, η επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκαθάρισε ότι είναι παράνομη η απέλαση ανθρώπων αν οι ζωές τους απειλούνται από την κλιματική κρίση.
Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), η θερμοκρασία των ωκεανών ανεβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 11.000 χρόνια.
Η άνοδος της στάθμης οφείλεται στη διαστολή του νερού λόγω της θέρμανσης αλλά και στην τήξη των παγετώνων της Γροιλανδίας.
Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η στάθμη μπορεί να ανέβει κατά περισσότερο από μισό μέτρο. Δεδομένου όμως ότι το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες, η άνοδος θα συνεχιστεί ακόμα κι αν οι εκπομπές μηδενιστούν αύριο.
Σύμφωνα με τον WMO, ακόμα και αν η διεθνής κοινότητα καταφέρει να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, η άνοδος της στάθμης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 μέτρα τις επόμενες δύο χιλιετίες.
Αν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 2,0 βαθμούς, η στάθμη θα μπορούσε να ανυψωθεί κατά 6 μέτρα.
«Η άνοδος της στάθμης εγκυμονεί κινδύνους για τις οικονομίες, τις ζωές των πολιτών, την υγεία, την ευζωία, την επάρκεια τροφίμων και νερού και τις πολιτιστικές αξίες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO καθηγητής Πέτερι Τάαλας.
Τον Οκτώβριο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε ότι οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κυβερνήσεων είναι ανεπαρκή για την επίτευξη του στόχου, καθώς οδηγούν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά περίπου 2,4 βαθμούς έως το 2100, συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα».
Πηγή: in.gr


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων