Σχεδόν όλοι ονειρεύονται τη στιγμή που θα αποσυρθούν από τη βιοπάλη και θα ζήσουν αρκετά και υγιή χρόνια ως συνταξιούχοι. Όμως, οι πιθανότητες για να το πετύχει κανείς αυτό ποικίλλουν δραματικά. Ακόμη και μεταξύ των μεγάλων οικονομιών παγκοσμίως, η διαφορά μπορεί να είναι πάνω από μια δεκαετία.

Όπως μεταδίδει τo Bloomberg, αν φτάσει κανείς στην ηλικία των 60 ετών, σε ορισμένες χώρες όπως το Μεξικό, την Κολομβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά μέσο όρο οι άνδρες μπορούν να προσμένουν μόνο μια υγιή δεκαετία —ή και λιγότερο— στη σύνταξη. Την ίδια ώρα, σε χώρες όπως η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, οι άνδρες μπορούν να προσβλέπουν σε πάνω από 18 υγιή έτη συνταξιοδότησης.

Οι συνταξιούχοι δεν είναι ούτε ζητιάνοι, ούτε πρόβατα σε κομματικό «μαντρί»

Το δίλημμα

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη έρχονται αντιμέτωπες με το ίδιο δίλημμα. Καθώς τα προηγούμενα χρόνια το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν, οι κυβερνήσεις άρχισαν να πιέζουν τους ανθρώπους να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στον αντίποδα, βέβαια, το προσδόκιμο υγιούς ζωής – ο μέσος αριθμός ετών που μπορεί να αναμένει ένα άτομο να ζήσει με καλή υγεία χωρίς σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό – δεν έχει αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό.

Το 2019 — την τελευταία περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία — το μέσο προσδόκιμο ζωής στα 60 για τους άνδρες στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 82 χρόνια. Παράλληλα, η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης, η ηλικία δηλαδή που κάποιος αποχωρεί από το εργατικό δυναμικό σε αντίθεση με την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης από το κράτος, ήταν τα 64 έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, χρόνος που δαπανούν πραγματικά οι άνθρωποι στη σύνταξη ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Η πραγματική περίοδος συνταξιοδότησης κυμαίνεται δραματικά για τους άνδρες από 12,9 έτη στο Μεξικό έως 23,3 έτη στη Γαλλία.

Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη για τις γυναίκες καθώς γενικά ζουν περισσότερο. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ περνούν περίπου 22,8 χρόνια στη συνταξιοδότηση, αν και το ένα τρίτο αυτού του χρόνου το περνούν με προβλήματα υγείας.

Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν πως οι συνταξιούχοι ζουν πολλά χρόνια υγιείς, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν. Συγκεκριμένα, μεταξύ των 38 χώρες  χωρών που εξετάστηκαν, η Ελλάδα βρέθηκε στην 5η θέση στους άνδρες (μετά τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ισπανία) και στην 3η θέση στις γυναίκες (μετά το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία).

Ο φόβος για πολλούς είναι ότι η σύνταξη στο μέλλον μπορεί να μην είναι αυτή που ήταν. Η διάρκεια της συνταξιοδότησης έχει αρχίσει να είναι σταθερή -ή ακόμη και να μειώνεται σε ορισμένες χώρες- καθώς ο ρυθμός του προσδόκιμου ζωής αυξάνεται αργά και η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς.

Αβέβαιος ο αντίκτυπος της πανδημίας

Πράγματι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των υγιών ετών συνταξιοδότησης έχει ήδη συρρικνωθεί. Το 2019, οι γυναίκες θα μπορούσαν να περιμένουν 16,4 χρόνια συνταξιοδότησης με καλή υγεία, μια μείωση 1,4 ετών σε σχέση με το 2000. Όλα αυτά προτού τον αντίκτυπο της πανδημίας που μείωσε το προσδόκιμο ζωής σε ορισμένες χώρες. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, συνέβαλε στη μεγαλύτερη πτώση από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτά, φυσικά, είναι όλα μέσοι όροι, όμως τα δεδομένα είναι σαφή για ένα πράγμα: οι συνταξιούχοι στη Δυτική Ευρώπη είναι αυτοί που απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες, υγιείς περιόδους συνταξιοδότησης. Η Αμερική, αντίθετα, έχει μερικές από τις μικρότερες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»