Γερμανοί, Κύπριοι, και Ιταλοί έκαναν το καλύτερο ποδαρικό το 2023 στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, με αφίξεις ταξιδιωτών πάνω από 10.000 -μάλιστα οι Γερμανοί αλήλθαν σε 36.487- ενώ ακολούθησαν με πάνω από 3.000 επιβάτες οι Βρετανοί, οι Αυστριακοί, οι Βέλγοι, οι Ούγγροι και οι Ολλανδοί. Σημαντικός ήταν οαριθμός ταξιδιωτών και από Ισραή, Τουρκία, Σουδία και Γαλλία.
Ελληνικός τουρισμός: «Σημαδεύει» τα 20 δισ. ευρώ έσοδα το 2023
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Fraport Greece και σύμφωνα με αυτά η σύγκριση του Ιανουαρίου του 2023 με τον αντίστοιχο μήνα του «χρυσού» έτους για τον ελληνικό τουρισμό, του 2019, φέρνει τον φετινό Ιανουάριο να υπολείπεται μόλις κατά 3,6%, ενώ εν σχέσει με τον Ιανουάριο του 2022 η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρεία (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) αυξήθηκε κατά 60,6% (συνολικά για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού).
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των επιβατών στα συγκεκριμένα αεροδρόμια τον φετινό Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 596.129 έναντι 618.000 το 2019.
Η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε πτώση 6% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα, ενώ οριακή άνοδο 0,8% σημείωσε για το ίδιο διάστημα η διεθνής κίνηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι 8 από τα 14 αεροδρόμια κατέγραψαν θετικό πρόσημο, με τη Σκιάθο να σημειώνει αύξηση κατά 55,9%, τα Χανιά 12,8%, την Κεφαλονιά 4,4%, τη Ζάκυνθο 34,7%, της Κω 6,3%, της Μυκόνου 18,7%, της Ρόδου 5,6% και της Σάμου 9,5%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατέγραψε το αεροδρόμιο της Καβάλας, κατά 47% σε σύγκριση με με το 2019.
Μείωση κατά 7% σε σχέση με το 2019, σημείωσαν και οι πτήσεις, με τις διεθνείς να εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό 12,6% και τις πτήσεις εσωτερικού στο 4,8%.
Σε σύγκριση με το 2022, τόσο η διεθνής κίνηση, όσο και η κίνηση εσωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 79% και 51,5% αντίστοιχα, δίνοντας ισχυρή ώθηση στη νέα χρονιά, μεμ τον μέσο όρο της αύξησης να διαμορφώνεται στο 60,6%.
Μόνο το αεροδρόμιο της Κέρκυρας σημείωσε πτώση κατά 12,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η κίνηση σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια σημείωσε θετικό πρόσημο. Την υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, κατά 82,6% σε σχέση με το 2022 και η Θεσσαλονίκη κατά 68,9%. Ισχυρή αύξηση είχαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο των Χανίων, κλατά 62,4% καθώς και της Σκιάθου κατά 61,1%.
Το Ελ. Βενιζέλος
Στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η επιβατική κίνηση στον Ιανουάριο ανήλθε σε 1,45 εκατ., αυξημένη κατά 87,2% σε σύγκριση τον αντίστοιχο μήνα του 2022, έναν μήνα κατά τον οποίο η αρνητική επίδραση της πανδημίας της νόσου Covid 19 ήταν ακόμα έντονη.
Αύξηση κατά 3,9% κατέγραψε και σε σχέση με τα προ-Covid 19 επίπεδα. Ειδικότερα, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 59,7% και 103,4% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019 κατά 1,8% και 5%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε επίπεδο πτήσεων για τον πρώτο μήνα του έτους.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ανήλθε σε 13.832, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 26,6% σε σχέση με το 2022 και 1,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 19,2% και 32,9% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, ενώ κατέγραψαν αύξηση και σε σύγκριση με το 2019, κατά 2,6% και 0,4% αντίστοιχα.
Latest News
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία