Μία από τις ανερχόμενες τάσεις που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι η άνοδος των λεγόμενων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals), που αποτελούν ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των startups, που μάλιστα έχει βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων εταιριών ιδίως στα πρώτα τους βήματα.

Πρόκειται σαφώς για μία τάση της αγοράς, που δείχνει αν κινείται σε μία λογική ανάπτυξης και ανάληψης ρίσκου ή υπάρχουν επιφυλάξεις από τους επενδυτές και τα μεγάλα funds στην περαιτέρω χρηματοδότηση επιχειρήσεων καινοτομίας.

Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν, ότι βρισκόμαστε από πλευράς χρηματοδότησης των venture capitals στο χειρότερο σημείο της τελευταίας τριετίας, καθώς οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται διαδοχικά κάθε τρίμηνο από το 2022 και μετά, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται στον ίδιο βαθμό στην αγορά, σημαντικές καινοτόμες ιδέες που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλές επιλογές στους καταναλωτές.

Ο βασικός λόγος της πτώσης είναι αφενός η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και αφετέρου ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, που έχουν προκαλέσει μία κρίση ρευστότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων και την μικρότερη οριακή ροπή προς επένδυση και χρηματοδότηση startups εκ μέρους των venture capitals.

Μάλιστα φαίνεται πως η ΕΕ της οποίας ενεργό μέλος είναι και η χώρα μας, έχει μείνει αρκετά πίσω στην χρηματοδότηση και την στήριξη εταιριών startups στους περισσότερους τομείς, καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο την τελευταία τριετία καταλαμβάνουν κυρίως οι ΗΠΑ, η Κίνα και γενικότερα η Ασία.

Είναι προφανές πως αυτή η τάση υποδηλώνει αφενός έλλειψη ρευστότητας και αφετέρου διάθεση για περισσότερο ασφαλείς επενδύσεις, όπως μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και χρυσός, ως αντιστάθμισμα στις απότομες μεταβολές της αγοράς και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, λόγω του πολέμου και της σύρραξης στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για την αγορά συνολικά που επηρεάζει την συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 και αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που διατρέχουν τα επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς η αναμονή για την κερδοφορία μίας επένδυσης, δεν συνάδει πλέον με τα μακροοικονομικά δεδομένα των μεγαλύτερων αγορών του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις των χρηματοδοτήσεων, είτε να προκαλούν την παύση λειτουργίας σημαντικών νέων επιχειρήσεων, είτε να λειτουργούν ως αντικίνητρο για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Νέοι κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων [Airbnb]
Experts |

Νέοι κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων [Airbnb]

Στο σημερινό μας σημείωμα θα δούμε τις νέες προδιαγραφές που θεσπίστηκε με τον νόμο 5170/2025, τους περιορισμούς  που έχουν μπει αλλά και τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση.

Τεχνητή νοημοσύνη για το δημόσιο συμφέρον
Experts |

Τεχνητή νοημοσύνη για το δημόσιο συμφέρον

Tο κλειδί για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης είναι να την αντιμετωπίζουμε όχι ως έναν τομέα που αξίζει περισσότερη ή λιγότερη υποστήριξη, αλλά μάλλον ως μια τεχνολογία γενικής χρήσης που μπορεί να μεταμορφώσει όλους τους τομείς

Μειώνεται ο φόρος στα κουπόνια των εταιρικών ομολόγων – Ποιοι θα ωφεληθούν
Experts |

Μειώνεται ο φόρος στα κουπόνια των εταιρικών ομολόγων – Ποιοι θα ωφεληθούν

Στο σχέδιο νόμου για την Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται -πλην άλλων- και μείωση του συνετελεστή φορολογίας των κουπονιών στα εταιρικά ομόλογα από 15% σε 5%.