Μία από τις ανερχόμενες τάσεις που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι η άνοδος των λεγόμενων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals), που αποτελούν ένα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των startups, που μάλιστα έχει βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων εταιριών ιδίως στα πρώτα τους βήματα.
Πρόκειται σαφώς για μία τάση της αγοράς, που δείχνει αν κινείται σε μία λογική ανάπτυξης και ανάληψης ρίσκου ή υπάρχουν επιφυλάξεις από τους επενδυτές και τα μεγάλα funds στην περαιτέρω χρηματοδότηση επιχειρήσεων καινοτομίας.
Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν, ότι βρισκόμαστε από πλευράς χρηματοδότησης των venture capitals στο χειρότερο σημείο της τελευταίας τριετίας, καθώς οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται διαδοχικά κάθε τρίμηνο από το 2022 και μετά, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται στον ίδιο βαθμό στην αγορά, σημαντικές καινοτόμες ιδέες που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλές επιλογές στους καταναλωτές.
Ο βασικός λόγος της πτώσης είναι αφενός η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και αφετέρου ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, που έχουν προκαλέσει μία κρίση ρευστότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων και την μικρότερη οριακή ροπή προς επένδυση και χρηματοδότηση startups εκ μέρους των venture capitals.
Μάλιστα φαίνεται πως η ΕΕ της οποίας ενεργό μέλος είναι και η χώρα μας, έχει μείνει αρκετά πίσω στην χρηματοδότηση και την στήριξη εταιριών startups στους περισσότερους τομείς, καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο την τελευταία τριετία καταλαμβάνουν κυρίως οι ΗΠΑ, η Κίνα και γενικότερα η Ασία.
Είναι προφανές πως αυτή η τάση υποδηλώνει αφενός έλλειψη ρευστότητας και αφετέρου διάθεση για περισσότερο ασφαλείς επενδύσεις, όπως μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και χρυσός, ως αντιστάθμισμα στις απότομες μεταβολές της αγοράς και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, λόγω του πολέμου και της σύρραξης στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για την αγορά συνολικά που επηρεάζει την συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 και αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που διατρέχουν τα επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς η αναμονή για την κερδοφορία μίας επένδυσης, δεν συνάδει πλέον με τα μακροοικονομικά δεδομένα των μεγαλύτερων αγορών του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις των χρηματοδοτήσεων, είτε να προκαλούν την παύση λειτουργίας σημαντικών νέων επιχειρήσεων, είτε να λειτουργούν ως αντικίνητρο για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ε’ Μέρος)
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η δημογραφική εικόνα της Θεσσαλίας
Η Θεσσαλία δεν βρίσκεται στην πλέον δυσμενή δημογραφικά θέση συγκρινόμενη με τις λοιπές ελληνικές Περιφέρειες
Ο παράδεισος των θεσμών και η επί γης Ελλάδα
Και μια λέξη: γιατί;
Oι πολιτικές εξελίξεις επιβάρυναν το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Πώς αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις πολιτικές εξελίξεις - Οι επενδυτές καλούνται να επιστρατεύσουν την υπομονή τους
Αποζημίωση δανειολήπτη με αναπηρία εξαιτίας καταχρηστικής πρακτικής
Η δικαστική απόφαση που αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο στην προστασία των δικαιωμάτων δανειοληπτών και ασθενών
Αναζητώντας την ουσία της Βιωσιμότητας πάνω στην Αχνή Γαλάζια Κουκίδα
Οι παγκόσμιες προκλήσεις της βιωσιμότητας ασκούν πιέσεις στην οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία
Η αγορά κρυπτονομισμάτων μαγνητίζει τα βλέμματα
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αλλάξει τα πράγματα στα κρυπτονομίσματα
Πώς υπολογίζεται η Υπεύθυνη Καινοτομία;
Μια επιτυχημένη υπεύθυνη καινοτομία συνιστά de facto μια θετική πρόοδο. Παρέχει προστιθέμενη αξία όσον αφορά τον κοινωνικό αντίκτυπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Ο γερμανικός κίνδυνος
Η αυξανόμενη ανεργία και η δημοσιονομική αμηχανία έπεισαν τελικά την κεντροαριστερή κυβέρνηση της εποχής να προχωρήσει σε ένα κύμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης