
Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντικατοπτρίζει τις παθογένειες τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του πολιτικού μας συστήματος. Πολλά μπορούν να λεχθούν για τα κριτήρια δανειοδότησης και τον εναγκαλισμό με το κράτος, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η οικονομική ανάπτυξη των δεκαετιών 1950-1960, και οι προβληματικές της δεκαετίας του 1980. Η ευμάρεια στη δεκαετία του 2000 συνοδεύθηκε από δανειοδοτήσεις δίχως βάσιμο υπόβαθρο αποπληρωμής. Αλλοτε με ευθύνη του δανειολήπτη, άλλοτε με ευθύνη της τράπεζας, ενίοτε αμφοτέρων. Και με την αμεριμνησία ότι τα προβλήματα μπορούν να μεταφερθούν αλλού – μέσω τιτλοποιήσεων σε ξένες αγορές. Ολα αυτά τα συνέτριψε η τεράστια δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας – για την οποία πρώτιστη ευθύνη έχει το κράτος – με τον δικό του δανεισμό, εκούσιο για τις ξένες αγορές, και αναγκαστικό για τις εγχώριες. Η κρίση αλλά και οι πειραματισμοί με το ευρώ αποσάρθρωσαν το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις – νομισματικό, παραγωγικό, συναλλακτικό. Οι τράπεζες πράγματι επωμίστηκαν μέρος του δημόσιου χρέους. Η επιβίωσή τους εξάλλου δεν αφορούσε μόνο τις ίδιες, αλλά είχε συστηματική σημασία.
Δυστυχώς, τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με μπαλώματα. Η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών επέβαλε να μεταφερθούν τα δάνεια αλλού. Αλλιώς, θα κλονιζόταν η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τις καταθέσεις. Πού αλλού όμως; Σε κάποιο ειδικό μόρφωμα το οποίο με τη σειρά του θα εκδώσει ομολογίες προς ξένους επενδυτές (τα περίφημα funds). Αυτοί δεν θέλουν να μπλέκονται με τη διαχείριση των δανείων, επομένως οργανώνονται οι εταιρείες διαχείρισης. Αυτή όμως η οδός γεννά (όπως γέννησε στις ΗΠΑ μία δεκαετία νωρίτερα) πλήθος προβλημάτων. Η απαίτηση είναι τραπεζική, ενδεχομένως και καταναλωτική. Αυτό συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις για τα funds. Περαιτέρω, όπως κατέδειξε η αμερικανική εμπειρία, τα funds (που δεν έχουν γνώση της εγχώριας κατάστασης) και οι διαχειριστές ενδέχεται να έχουν διαφορετικά συμφέροντα για το αν θα επιτευχθεί διακανονισμός του δανείου ή θα οδηγηθούμε σε πλειστηριασμό.
Η νομοθεσία των ετών 2015-2016 προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ορθολογικό πλαίσιο τόσο για την αγορά δανείων όσο και για τη διαχείριση. Προέβλεπε την υποχρέωση να προταθεί ρύθμιση στο δανειολήπτη πριν από την πώληση, θέσπιζε αυξημένες ευθύνες στην ίδια την εταιρεία διαχείρισης. Η όλη συλλογιστική ήταν ότι, επειδή τα funds αγοράζουν τα δάνεια πολύ φτηνά, θα έχουν κίνητρο να προχωρούν σε διακανονισμό του χρέους, όχι σε πλειστηριασμό. Η νομοθεσία όμως αυτή παρακάμφθηκε, διότι προτιμήθηκε το σύστημα τιτλοποιήσεων του Ν. 3156/2003. Η πρόσφατη υπόθεση ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αφορούσε παράπλευρη πτυχή αυτού του ζητήματος. Τέλος, με τις νομοθετικές αλλαγές το 2020 επιδεινώθηκε δραματικά η θέση του δανειολήπτη, σαν να βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ευρωστίας.
Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες γενικής ευρωστίας. Η προστασία προς τον δανειολήπτη, ιδίως σε θέματα πρώτης κατοικίας, πρέπει να παρέχεται και για εύλογο χρόνο μετά την κρίση. Και οι συνέπειες από την πτωχοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας είναι και αυτό συστημικό πρόβλημα – γιατί αποκλείει μεγάλο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού από τη δημιουργικότητα. Κατά τη γνώμη μας, απαιτείται διαφορετική πολιτική. Το δίκαιο οφείλει να ενθαρρύνει τον διακανονισμό του χρέους. Να δίνει δεύτερη ευκαιρία. Να προστατεύει, ιδίως έως ότου αφήσουμε πίσω την κρίση, την πρώτη κατοικία. Και το κράτος να ασκεί εποπτεία, όχι μόνο για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και για τη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης στις σχέσεις ισχυρών και ευάλωτων.
Ο Νίκος Παπασπύρου, διδάκτωρ Νομικών του Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή (ΕΚΠΑ)


Latest News

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.