«Θαύμα, θαύμα», αναφώνησε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Παπαθανάσης και όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της ακρίβειας στην Ελλάδα. Διότι δεν είναι και λίγο μέσα σε δύο – τρεις μήνες ο πληθωρισμός από εκεί που άγγιζε το 14% να πάει στο 7%.
Εντυπωσιακή μείωση αν μη τι άλλο, όμως, η πραγματικότητα διαψεύδει τους πανηγυρισμούς. Προφανώς και δε μειώνει την άοκνη προσπάθεια που κάνουν οι υπουργοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ, για να είναι φθηνότερο το «καλάθι του νοικοκυριού».
Όμως, η καθημερινότητα είναι διαφορετική. Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 7%, όμως, ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα ήταν στο 15,4%, παραπάνω από διπλάσιος δηλαδή.
Και προσέξτε: Τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών ήταν στο 12%, όμως, αυτός στα τρόφιμα ήταν 13,5%. Δηλαδή μειώνεται ο πληθωρισμός, αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι στο… ύψος της κι ακόμη παραπάνω.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκαν κατά 25% οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 23,1% στα έλαια, κατά 19% στα κρέατα, κατά 18,6% στα δημητριακά και κατά 15,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυξημένες ήταν οι τιμές και στα λαχανικά κατά 11%.
Υψηλότερο κατά 25% το κόστος στα στερεά καύσιμα, ενώ σημειώθηκε πτώση 15,4% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίθετα 34,7% μεγαλύτερο είναι το κόστος φυσικού αέριου.
Στις μεταφορές οι ανατιμήσεις φτάνουν το 52,4% στα αεροπλάνα, το 32,9% στα ταξί και το 26,7% στα πλοία.
Εντάξει, λοιπόν. Ταξίδια να μην κάνουμε, αεροπλάνα, τρένα και πλοία να μην πάρουμε. Ούτε να βάζουμε πολύ πετρέλαιο στον καυστήρα του σπιτιού ή φυσικό αέριο.
Γάλα και αυγά δεν θα πάρουμε; Λάδι και κρέατα δεν θα αγοράσουμε; Λαχανικά δεν θα τρώμε πλέον;
Εκεί είναι το πρόβλημα και γι’ αυτό είναι… απάτη η ανακοίνωση του πληθωρισμού και τα όποια πανηγύρια. Το πρόβλημα είναι ότι η καθημερινότητα του πολίτη έχει γίνει δυσβάσταχτη.
Οποιος πηγαίνει σε σούπερ μάρκετ ή ακόμη χειρότερα, όποιος προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης από τα τοπικά μάρκετ ή ακόμη και από τις (υποτίθεται) φθηνές, λαϊκές αγορές, αντιλαμβάνεται τι λέμε.
Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές δεν αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία για τον γενικό πληθωρισμό. Και μην ξεχνάμε ότι το Γενικό Δείκτη Τιμών λαμβάνουν υπόψη τους οι κυβερνώντες όταν θέλουν να δώσουν αυξήσεις στα εισοδήματα.
Η ουσία είναι ότι το προεκλογικό 300άρι που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το έφαγε ήδη το «τέρας» του πληθωρισμού στα τρόφιμα.
Η αλήθεια είναι ότι τα market pass, fuel pass και τα άλλα κουπόνια που δίνει η κυβέρνηση εξανεμίζονται πριν καν μπουν στην τσέπη του πολίτη.
Κανείς δεν υποβαθμίζει κάθε ευρώ που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Κανείς δεν μπορεί να ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να μοιράσει χρήμα, έστω κι αν αυτό έχει και προεκλογικό χρώμα.
Όμως, η ακρίβεια δεν λύνεται με επιδόματα, λύνεται με καίριες παρεμβάσεις.
Με αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα στους μεσάζοντες από το χωράφι μέχρι το ράφι.
Με μέτρα όπως μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.
Με «συμφωνίες κυρίων» με τους επιχειρηματίες, κι αν χρειάζεται και με… μαστίγιο σε όσους δεν συμμορφώνονται.
Και βεβαίως με αύξηση των εισοδημάτων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Είναι ώρες κρίσιμες για εκατομμύρια πολίτες που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την απίστευτη ακρίβεια στα ράφια, την αύξηση των ενοικίων, τις μεγαλύτερες δόσεις των δανείων, το υψηλό κόστος ακρίβειας στην ενέργεια.
Δεν είναι ώρα να οχυρώνεται κανείς πίσω από τον… μειωμένο πληθωρισμό, όταν η ζωή είναι πλέον αβίωτη. Τα νούμερα μπορεί να ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν.
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας