Στο 10,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο, έναντι 10,5% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα πτώσης του πληθωρισμού ενώ σύμφωνα με τους FT βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα μειωνόταν στο 10,3% τον Ιανουάριο, αρκετά μακριά από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου, το 11,1%, αλλά όχι τόσο ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από την πίεση που δέχονται τα εισοδήματά τους.

Βρετανία: Πλήγμα αξίας 1.000 λιρών ανά νοικοκυριό λόγω Brexit

Ο δομικός ΔΤΚ (χωρίς την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό) υποχώρησε στο 5,8% τον Ιανουάριο από 6,3% τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές των υπηρεσιών, που βρίσκονται επίσης στο μικροσπόπιο της ΒοΕ, επιβράδυναν την άνοδό τους τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 6,0% έναντι 6,8% τον Δεκέμβριο.

Πλησιάζει ο τερματισμός του ράλι των επιτοκίων

«Αν και κάθε πτώση του πληθωρισμού είναι ευπρόσδεκτη, απέχουμε πολύ από το τέλος της μάχης», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ήταν φανερές οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει ανακόψει ταχύτητα, και άφησε να εννοηθεί ότι είναι κοντά στον τερματισμό των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι επενδυτές αναμένουν, πάντως, νέα αύξηση των επιτοκίων από την BoE τον επόμενο μήνα, ωστόσο, τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό μάλλον θα ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η κορύφωση των επιτοκίων δεν απέχει πολύ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας
Διεθνή |

Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία

Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.