Νέο πολιτικό σκάνδαλο προκαλεί πονοκέφαλο στον Έντι Ράμα, προκαλώντας περαιτέρω οργή στους ξεσηκωμένους πολίτες της Αλβανίας οι οποίοι ξεχύνονται στους δρόμους ζητώντας την παραίτησή του, ιδιαίτερα μετά τη υψηλόβαθμου στελέχους του FBI Charles McGonigal.

Όλα ξεκίνησαν μόλις το Balkan Insight έφερε στο φως υπόθεση με τοποθέτηση παράνομων καμερών παρακολούθησης στους δρόμους της Αλβανίας από συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος.

Αλβανία: Στα 1,5 δισ. ευρώ τα εμβάσματα

Η αλβανική αστυνομία εντόπισε περισσότερες από 500 παράνομες κάμερες παρακολούθησης που φέρεται να είχαν στηθεί από συμμορίες για να παρακολουθούν πολίτες και την επιβολή του νόμου, σε ένα σκάνδαλο που αναδεικνύει τη δύναμη των εγκληματικών δικτύων στο μικρό βαλκανικό έθνος.

Η αστυνομία είπε στο BIRN ότι μέχρι στιγμής 22 άτομα βρίσκονται υπό έρευνα για την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης σε πολλές πόλεις που μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκαν από την αστυνομία.

Το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν 39 παράνομες κάμερες στην Κορυτσά και το Πόγραδετς, τοποθετημένες παράνομα από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες με σκοπό την απόκτηση πληροφοριών και την παρακολούθηση των κινήσεων της αστυνομίας, σύμφωνα με το Balkan Insight.

Κάμερες σε όλη την Αλβανία

Η αστυνομική επιχείρηση συνεχίστηκε στη Δίβρα και το Αργυρόκαστρο όπου βρέθηκαν άλλες τρεις κάμερες και δύο άτομα συνελήφθησαν.

Στην περιοχή Φιέρ, στα νότια της χώρας, βρέθηκαν την Κυριακή 20 παράνομες κάμερες, τοποθετημένες παράνομα από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές πόλεις και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί συνολικά εκατοντάδες κάμερες, τοποθετημένες σε δημόσιους χώρους παράνομα, με στόχο τον έλεγχο του χώρου και την παρακολούθηση των κινήσεων της αστυνομίας.

Οι παράνομες κάμερες παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί από εγκληματικές συμμορίες βρέθηκαν αρχικά στη βόρεια πόλη Σκόδρα και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία βρήκε 59 παράνομες κάμερες σε εκείνη την πόλη.

Η εγκατάσταση τέτοιων καμερών αντίκειται στον αλβανικό νόμο περί «Προστασίας προσωπικών δεδομένων» και συνιστά το έγκλημα της «άδικης παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή».

Στόχαστρο των εγκληματιών η πρωτεύουσα

Οι κάμερες, περίπου οι μισές από τις οποίες ήταν τοποθετημένες στην πρωτεύουσα Τίρανα, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας που προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε κοντά στο σπίτι ενός αστυνομικού στη βόρεια αλβανική πόλη Σκόδρα. Η επιρροή των εγκληματικών συμμοριών έχει αναφερθεί μεταξύ των βασικών λόγων για τους Αλβανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να μετακομίσουν σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη, γράφουν οι Financial Times.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η κατάσταση θυμίζει «Catch-22», καθώς «κατηγορούμαστε ότι δεν αναλάβαμε δράση και κατηγορούμαστε επίσης όταν αναλαμβάνουμε δράση. Το γεγονός ότι η αστυνομία ενήργησε σε αυτό το θέμα, που αποτελεί πρόβλημα για δεκαετίες, σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη και επικεντρωμένη στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος», είπε ο Ράμα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ήταν όλες οι κάμερες συνδεδεμένες με εγκληματικά δίκτυα και ότι «μερικές ήταν για ατομική χρήση, αν και όχι νόμιμες».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Δικαιοσύνης Άλντο Μπουμτσι είπε ότι εγκληματικές ομάδες είχαν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλένει τα χρήματα τυου στα Τίρανα.

Τα αλβανικά καρτέλ ναρκωτικών απασχολούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα για την καλλιέργεια μαριχουάνας, είπε ο Μπουμτσι, χρησιμοποιώντας τα χρήματα, τις διασυνδέσεις και τους δεσμούς με τη δυτική Ευρώπη για να λειτουργήσει επίσης ένα παγκόσμιο δίκτυο λαθρεμπορίου ηρωίνης και κοκαΐνης.

Ο Ράμα αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι «η καλλιέργεια κάνναβης έχει μειωθεί δραστικά και οι επιτυχείς αστυνομικές «επιχειρήσεις σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους μιλούν για αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του διεθνούς αλλά και του εγχώριου εγκλήματος».

Φορολογικός παράδεισος;

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε την Αλβανία, υποψήφια για την ΕΕ, για προτεινόμενο νόμο που προσφέρει αμνηστία για καταθέσεις έως και 2 εκατ. ευρώ σε αλβανικές τράπεζες χωρίς κυρώσεις, φορολογώντας τις μεταφορές με συντελεστή έως και 10 τοις εκατό.

Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε πέρυσι ανέφερε ότι τα Τίρανα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, να ενισχύσουν τους κανονισμούς και την εποπτεία κατά του ξεπλύματος χρήματος και να εργαστούν για να διαβρώσουν την επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος.

«Το βίαιο έγκλημα στην Αλβανία συνδέεται συχνά με το οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε. «Δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι έχουν υποστεί εκφοβισμό».

Η υπόθεση Charles McGonigal

Σάλο έχει προκαλέσει στα Τίρανα η σύλληψη το προηγούμενο Σάββατο του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της αντικατασκοπίας του FBI για την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Charles McGonigal.

Στις εννιά κατηγορίες που βαραίνουν εναντίον του φαίνεται αναμεμειγμένος ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα και στενοί του συνεργάτες, προκαλώντας έτσι θύελλα αντιδράσεων στη χώρα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της εισαγγελίας της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός αξιωματούχος του FBI συναντήθηκε κατά το 2017 και 2018 τέσσερις φορές με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα σε Τίρανα και ΗΠΑ. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία τρίτων ανεπίσημων προσώπων, τα οποία κάλυπταν όλα τα έξοδα.

Ο Charles McGonigal κατηγορείται ότι έλαβε 225 χιλιάδες δολάρια από αξιωματικό των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Τα χρήματα προορίζονταν για την παρακολούθηση Αμερικανού πολίτη που δραστηριοποιούνταν σε όφελος αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος του Έντι Ράμα στην Αλβανία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ