
Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 78 ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί για πρόκληση φόβου και πανικού με τον «διαμοιρασμό προκλητικών αναρτήσεων» για τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως 20 από αυτούς προφυλακίστηκαν.
Σεισμός στην Τουρκία: Σκοτώνουν ζωντανούς κάτω από τα ερείπια – «Εβαλαν βαριά μηχανήματα»
Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από τον καταστροφικό σεισμό ξεπέρασε τις 41.000 και εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας δήλωσε ότι ταυτοποίησε 613 ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ότι έκαναν προκλητικές αναρτήσεις και νομικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει σε βάρος 293. Από αυτή την ομάδα ο επικεφαλής εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη των 78.
Η διεύθυνση πρόσθεσε πως 46 ιστότοποι έκλεισαν επειδή διαχειρίζονταν «σπαμ ηλεκτρονικού ψαρέματος» στην προσπάθεια να υποκλέψουν δωρεές για τα θύματα του σεισμού και πως έκλεισαν 15 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονταν ως επίσημοι θεσμοί.

Ο νόμος-«φίμωτρο»
Τον περασμένο Οκτώβριο, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε έναν νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να φυλακιστούν μέχρι και τρία χρόνια για διάδοση «παραπληροφόρησης», αυξάνοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το καλοκαίρι.
Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ερντογάν έχει πει πως ο νόμος χρειαζόταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν ψευδείς κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως δεν θα φιμώσει την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει επίσης μπλοκάρει στο παρελθόν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, επικαλούμενη τη διάδοση παραπληροφόρησης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να βρουν αγαπημένα τους πρόσωπα και να μοιραστούν πληροφορίες για τις προσπάθειες διάσωσης.
Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στο Twitter προχθές Δευτέρα πως η Τουρκία βιώνει μια «σοβαρή πληροφοριακή ρύπανση» και πως οι αρχές θα εκδίδουν ένα ημερήσιο δελτίο διόρθωσης των ψευδών πληροφοριών.
Μέσα σε μία εβδομάδα από τον σεισμό, έγιναν αναφορές στην κυβέρνηση για περίπου 6.200 τεμάχια ψευδών πληροφοριών και ειδήσεων, πρόσθεσε ο Αλτούν.


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων