Την αλλαγή της επωνυμίας της σε «Παλαιοί Οίνοι Ναούσης Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Επενδύσεων» και του διακριτικού τίτλου «Παλαιοί Οίνοι Ναούσης Holding Α.Ε.» αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών και Επενδύσεων».
Το τέλος και η νέα αρχή για την Μπουτάρης
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας
Η εταιρεία «Ι. Μπουτάρης & Υιός Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών και Επενδύσεων» (εφεξής η «Εταιρεία») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 29.11.2022 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, αποφάσισε την αλλαγή της επωνυμίας της σε «Παλαιοί Οίνοι Ναούσης Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Επενδύσεων» και του διακριτικού τίτλου «Παλαιοί Οίνοι Ναούσης Holding Α.Ε.».
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την αριθ. 2850539ΑΠ / 9.12.2022 απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Καταστατικού της Εταιρείας.
Η Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίασή της 14.02.2023 ενημερώθηκε για την ανωτέρω απόφαση. Κατόπιν των ανωτέρω, ορίζεται ότι από τις 16.02.2023, η επωνυμία της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει σε «Παλαιοί Οίνοι Ναούσης Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Επενδύσεων» Α.Ε.» και ο διακριτικός τίτλος σε «Παλαιοί Οίνοι Ναούσης Holding Α.Ε.»
Ιστορία 144 χρόνων
Έχουν περάσει 144 χρόνια από τότε που ο Ιωάννης Μπουτάρης, παππούς του Κωνσταντίνου Μπουτάρη, σε ένα «μαγαζάκι» της οδού Ζαφειράκη στη Νάουσα έφτιαξε τις πρώτες σταγόνες κόκκινου κρασιού, θέτοντας τις βάσεις για την παραγωγή εμφιαλωμένου και επώνυμου προϊόντος.
Η «βασίλισσα» του κόκκινου ελληνικού κρασιού και η ναυαρχίδα της μακριάς αλυσίδας προϊόντων που ακολούθησαν, η «Νάουσσα Μπουτάρη» δημιουργήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα στο πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο – κάβα στη Νάουσα, στην οδό Ζαφειράκη 35.
Το 1912, μέσα σε έξι μήνες ο ιδρυτής της μεγάλης οινοποιίας έχασε και τα τρία παιδιά του από διφθερίτιδα και ευλογιά. Ήταν ήδη εξήντα ετών αλλά δεν λύγισε.
Την επομένη χρονιά γεννιέται ο Στέλιος, πατέρας του Γιάννη και του Κωνσταντίνου Μπουτάρη.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Στέλιος Μπουτάρης, μόλις στα 22 του χρόνια, αναλαμβάνει τα ηνία και ανοίγεται προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο.
Τη μεταπολεμική περίοδο, επεκτείνει τις δραστηριότητες της οινοποιίας στην Αθήνα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια δεκαετία ανοίγει το δεύτερο οινοποιείο της οινοποιίας στην οδό Βρυσακίου 2, στη Νάουσα.
Αναλαμβάνουν οι γιοί του Στέλιου Μπουτάρη
Το 1968, οι δύο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης – ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης – και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα την επιχείρηση.
Τότε πάρθηκαν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της επιχείρησης: να εγκαταλειφθεί η παραγωγή ούζου παρότι ήταν επικερδής και να αναπτυχθεί η παραγωγή και πέραν της Νάουσας
Είναι η χρονιά όπου η οινοποιία Μπουτάρη στρέφεται προς την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας τον πρώτο της αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας.
Μία δεκαετία αργότερα, το 1978, εγκαινιάζεται ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στη Στενήμαχο της Νάουσσας, που αποτελεί έως και σήμερα την καρδιά της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών της οινοποιίας.
Η δημιουργική δεκαετία του ‘80
Την δεκαετία αυτή η δραστηριότητα της οινοποιίας επεκτείνεται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρα. Στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στη Νεμέα και στην Κρήτη ιδρύονται τα πρώτα οινοποιεία πολύ κοντά στους ιδιόκτητους αμπελώνες.
Στην Αττική αντίστοιχα τη δεκαετία του 80, ξεκινάει η συνεργασία με την εμβληματική αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα.
Κάθε οινοποιείο Μπουτάρη πλέον συμμετέχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους.
Ταυτόχρονα ακολουθώντας τις παγκόσμιες οινικές εξελίξεις, το οινολογικό τμήμα της οινοποιίας πειραματίζεται διαρκώς στην καλλιέργεια και οινοποίηση ελληνικών και ξένων ποικιλιών και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών τη σειρά των Πειραματικών κρασιών Μπουτάρη.
Η θερμή αποδοχή των πειραματικών αυτών οινοποιήσεων οδηγούν στην ένταξη των προϊόντων, Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, Αγιωργίτικο Μπουτάρη, Ξινόμαυρο και των ξένων ποικιλιακών Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah στο βασικό portfolio των προϊόντων της, σαν πετυχημένα εμπορικά brands.
Το Χρηματιστήριο και τα οινοπνευματώδη
Η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία. Η επιβεβαίωση έρχεται το 1987 με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και την ίδρυση του Ομίλου Μπουτάρη (Ι. Μπουτάρης & Υιός Holding A.E.).
Το 1989 ο όμιλος Μπουτάρη αποκτά την αποκλειστική αντιπροσώπευση και εμπορία των οινοπνευματωδών ποτών (Jonnie Walker, Gordon’s Gin κτλ) της πολυεθνικής United Distillers Plc. (σημερινής Diageo).
Τα κτήματα Καμπά
Σταθμός για την πορεία της Μπουτάρης υπήρξε η εξαγορά της Καμπάς Α.Ε., η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 είχε περάσει (λόγω ενεχύρων) στην Εθνική Τράπεζα.
Το 1991 η τράπεζα αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία τα ακίνητα της Καμπάς, ειδικότερα το κτήμα και το εργοστάσιο στην Κάντζα, το κτήμα στη Γιαλού και κτήματα στην Τρίπολη. Σε αυτή τη διαδικασία είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνον οινοπαραγωγοί, καθώς στόχος της τράπεζας ήταν η συνέχιση της λειτουργίας της οινοποιητικής μονάδας.
Μετά από σκληρό ανταγωνισμό με την πλευρά Κουρτάκη, η δημοπρασία κατακυρώθηκε με υψηλότατο τίμημα στην «Ι. Μπουτάρης και Υιός Holding Α.Ε.».
Τότε ανέκυψε η ιδέα της εμπορικής αξιοποίησης των ακίνητων, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε.
Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Κωνσταντίνου Μπουτάρη «είχαμε πάρει την απόφαση να κάνουμε ένα Mall Center, είχαμε κάνει το businessplan, όλα τα σχέδια, αλλά προσκρούσαμε στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ενώ από το 1992 είχε αποφασιστεί να γίνει το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, με την κυβερνητική αλλαγή η κατασκευή του αεροδρομίου καθυστέρησε και μαζί όλες οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της περιοχής».
Οινοτουρισμός
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η οινοποιία Μπουτάρη καινοτομεί για μια ακόμα φορά ανοίγοντας τις πόρτες των οινοποιείων της στο κοινό, αρχής γενομένης από τη Σαντορίνη. Θα ακολουθήσει η Νάουσσα και η Γουμένισσα.
Η «Μύθος» και το «διαζύγιο»
Το 1992 ο όμιλος Μπουτάρη επεκτείνεται στην αγορά της ζυθοποιίας αγοράζοντας την Henninger Hellas Α.Ε., ενώ το 1996 τα δύο αδέλφια, ο Κωνσταντίνος και ο Γιάννης Μπουτάρης, αποφασίζουν να χωρίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης αναλαμβάνει την ηγεσία του ομίλου.
Όπως έχει αναφέρει σχετικά και ο Γιάννης Μπουτάρης μέσα από το βιβλίο του με τίτλο «Eξήντα Χρόνια Τρύγος»: «η πρώτη δύσκολη φάση της ζωής μου ήταν όταν χρειάστηκε να τραβήξουμε διαφορετικούς δρόμους με τον αδελφό μου, Κωνσταντίνο, λόγω διαφορετικών επιχειρηματικών αντιλήψεων». Οι διαφορετικές αυτές αντιλήψεις ήταν εκείνες που οδήγησαν και στη συνέχεια στη δημιουργία του κτήματος Κυρ Γιάννη.
Το 1997 ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης ταράζει τα νερά της αγοράς δημιουργώντας τον «Μύθο» την πρώτη ελληνική lager μπύρα.
Άρχισαν τα προβλήματα
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η αγορά του κρασιού κατέγραφε καθοδική πορεία, με την εταιρεία να αρχίζει να πιέζεται.
Έτσι το 1997 η Μπουτάρης πώλησε τη συμμετοχή της στην Καμπάς σε κοινοπραξία επενδυτών με τη συμμετοχή των τεχνικών ομίλων που είχαν αναλάβει την κατασκευή της Αττικής Οδού, διατηρώντας τον οινοποιητικό κλάδο και τα σήματα της.
Τότε αναδιάρθρωσε τις υποχρεώσεις της που έφθαναν τα 15 15 δισ. δραχμές.
Το 2002 μπαίνει και στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού με την εξαγορά της πλειοψηφίας της Κύμη Εμφιαλωτική Ε.Π.Ε.
Ο γαλλικός αμπελώνας
Το 2004 η εταιρία εξαγοράζει τον αμπελώνα στο Σκαλάνι της Κρήτης και ανακαινίζει το οινοποιείο του κτήματος.
Το 2005 η οινοποιία Μπουτάρη γίνεται η πρώτη ελληνική οινοποιία που επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος. Εξαγοράζει το Domaine de Mayrac, ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, στη Νότια Γαλλία.
Εστίαση στο κρασί
Το 2006 η διοίκηση του ομίλου αποφασίζει να εστιάσει στο core business, το κρασί.
Πουλάει το σύνολο της συμμετοχής της στην Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε. Την ίδια χρονιά, επανακτά τον συνολικό έλεγχο της Μπουτάρη Οινοποιητική Α.Ε. μέσω της εξαγοράς του συνολικού μεριδίου που κατείχε η Global Finance για λογαριασμό στρατηγικών επενδυτών της.
Latest News
Υποψήφιος για την Προεδρία της ΚΕΕΕ θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος
Ο Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε επίσης πως στόχος του είναι να ενδυναμώσει τον ρόλο του θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων