Θέμα ημερών είναι η πρώτη προκήρυξη του νέου ΕΣΠΑ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος περιγράφει ένα επενδυτικό περιβάλλον που μόνο από τους κοινοτικούς πόρους και την ιδιωτική μόχλευση θα φτάσει τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μιλώντας στο podcast Βαβέλ, αναγνωρίζει ότι υπάρχει καθυστέρηση η οποία κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να φτιαχτεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίος θα διασυνδέει το ΕΣΠΑ με αρκετές άλλες βάσεις δεδομένων του ελληνικού δημοσίου, έτσι ώστε να μειώσει πάρα πολύ, όχι μόνο το χρόνο που χρειάζεται η μικρομεσαία επιχείρηση ή ο σύμβουλος που δουλεύει για την μικρομεσαία επιχείρηση να κάνει την αίτηση. Αλλά ακόμα πιο σημαντικά να μειώσει το χρόνο της αξιολόγησης.
Όπως αναφέρει, το ΕΣΠΑ αποκλειστικά είναι για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν μπορεί κανονιστικά μία μεγάλη επιχείρηση να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Άρα, και όταν λέμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεκινάμε από τον ένα εργαζόμενο φτάνοντας στους 250 που είναι και η μεσαία. Άρα είναι για όλους. Έχει όμως κανόνες. Δεν είναι εντός εισαγωγικών τσάμπα χρήμα. Είναι συγχρηματοδότηση».
Ο ίδιος προσθέτει ότι για να ενταχθεί κάποιος στο ΕΣΠΑ «κανένα βύσμα δε βοηθάει, γιατί όλες οι διαδικασίας είναι διαφανείς. Ξέρετε, είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι ελέγχονται πέρα από τις εθνικές ελεγκτικές αρχές ελέγχονται και από τις ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Όταν μας έρχεται έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνουν στο σύστημα στο ΠΣΚΕ που έχουμε και βλέπουν τα time tags που λέμε. Δηλαδή βλέπουν πότε ο Τσακίρης έκανε την αίτηση. Αν είναι εμπρόθεσμος, εκπρόθεσμος και, και, και. Μπαίνουν σε τέτοια λεπτομέρεια. Όλα καταγράφονται. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση, πραγματικά δεν υπάρχει περίπτωση βύσματος».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη στο Podcast ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη
ΝΦ: Γεια σας!
ΓΤ: Γεια σας!
ΝΦ: Πώς βρεθήκατε στην πολιτική, κύριε Τσακίρη;
ΓΤ: Δεν θα έλεγα πολιτική, γιατί είναι όπως το δει κάποιος. Εγώ το βλέπω σαν δουλειά. Μια δουλειά η οποία έχει σχέση με την ανάπτυξη της Ελλάδας, τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Οπότε κλήθηκα να κάνω αυτή τη δουλειά. Άρα, δεν το βλέπω πολιτική, γιατί δεν είμαι πολιτικός.
ΝΦ: Είστε τεχνοκράτης.
ΓΤ: Ούτε αυτή η λέξη μου αρέσει. Είμαι ένας άνθρωπος της αγοράς ο οποίος έχω περάσει από διάφορα στάδια και νομίζω, έχω μάθει να κάνω μία δουλειά η οποία αυτή την στιγμή την κάνω για τη χώρα μου, για τις επιχειρήσεις. Προφανώς και με αυτά που χειρίζομαι με επέκταση και στην κοινωνία.
ΝΦ: Ξέρατε που ερχόσασταν όταν ήρθατε. Ξέρατε πόσο φορτισμένο συναισθηματικά είναι το θέμα των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα.
ΓΤ: Ήξερα πάρα πολύ καλά ξέρω, γιατί πολλά χρόνια, για πολλά χρόνια μάλλον, ασχολούμαι με τα κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα, από άλλη οπτική γωνία, βέβαια. Από την οπτική γωνία του Ευρωπαίου να το πω έτσι υπαλλήλου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που εμείς χρησιμοποιούσαμε τέτοιου είδους κονδύλια τα οποία μας έδινε το υπουργείο ανάπτυξης και Επενδύσεων μαζί με δικά μας χρήματα για να μεγαλώνουμε, να μοχλεύουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα προκειμένου να πετυχαίνουμε μεγαλύτερο μεγαλύτερα μεγέθη. Άρα ήξερα τα κοινοτικά κονδύλια πώς δουλεύουν. Τα ήξερα από έξω.
ΝΦ: Από εκείνη την πλευρά.
ΓΤ: Από εκείνη την πλευρά. Τώρα τα έμαθα και από μέσα και νομίζω είναι ένας καλός κύκλος αυτός, γιατί θεωρώ πλέον βγάζουμε όλη την αξία που μπορούμε να βγάλουμε από αυτά τα κονδύλια χωρίς να, όπως λέμε στη γλώσσα μας, να χάνετε κανένα ευρώ.
ΝΦ: Ήταν τα πράγματα όπως τα περιμένατε; Γιατί η αλήθεια είναι σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων και τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν στην Ελλάδα, το που κατέληγαν δηλαδή τα κονδύλια, υπήρχε πάντα μία συζήτηση και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΓΤ: Κοιτάξτε, σε αυτό έχετε δίκιο. Η απορρόφηση όταν ανέλαβα εγώ ήταν χαμηλή. Θυμίζω ότι η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ ξεκίνησε το 2014. Εγώ ανέλαβα το καλοκαίρι, τον Ιούνιο 2019. Η απορρόφηση τότε σε αυτά τα περίπου 4,5 – 5 χρόνια ήταν στο 26% που ήταν χαμηλή. Γενικά, οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ ήταν χαμηλές στην Ελλάδα. Τουλάχιστον στην αρχή κάθε προγραμματικής περίοδο. Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή που μιλάμε να είμαστε κοντά στο 90% απορρόφηση. Μας μένουν ακόμη άλλοι έντεκα μήνες μέχρι 31/12/2023 που ουσιαστικά λήγει το ΕΣΠΑ. Και ευελπιστούμε ότι θα απορροφήσουν το σύνολο των πόρων με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Αυτό που ήξερα και δεν γινόταν στην Ελλάδα είναι ότι το ΕΣΠΑ είναι ένα Ευρωπαϊκό εργαλείο, έχει κανόνες και έχει ένα σύστημα. Βαρύ; Βαρύ. Γραφειοκρατικό; Γραφειοκρατικό. Αλλά αυτό είναι το σύστημα το οποίο κανένας δεν μπορεί να το ξεπεράσει, να το πω έτσι. Άρα, είναι ουσιαστικό να ακολουθείς το σύστημα και τις διαδικασίες που υπάρχουνε. Αλλιώς τα πάντα χτυπάνε, να το πω έτσι, σε κανονισμούς, σε διατάξεις, σε ευρωπαïκούς
ΝΦ: Κι αρχίζουν οι καθυστερήσεις.
ΓΤ: Κι αρχίζουν οι καθυστερήσεις. Ακριβώς. Άρα, αν πας με το σύστημα, ναι μεν έχεις στην αρχή καθυστέρηση, να το πω έτσι, μέχρι να μάθεις, να, να , να, αλλά νομίζω μετά μπαίνεις σε μία ροή.
ΝΦ: Προσωπικά, δεν θυμάμαι κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει και να μη λέει ότι είμαστε πρωταθλητές στην απορρόφηση των κονδυλίων και να επικαλείται τα συγχαρητήρια των ευρωπαϊκών αρχών. Τώρα ή οι Ευρωπαϊκές αρχές πράγματι δίνουν τα συγχαρητήρια και το κάνανε για λόγους κολακείας ή εμείς εδώ πέρα παραμυθιαζόμαστε.
ΓΤ: Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλές, πάλι πολλές οπτικές γωνίες να δεις πώς πάνε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπάρχει η λεγόμενη, αυτό που λέμε η ενεργοποίηση, υπάρχουν οι νομικές δεσμεύσεις, υπάρχουν διάφοροι όροι, υπάρχουν υπερ-δεσμεύσεις και υπάρχει και η πραγματικά, η απορρόφηση οι οποίες, όταν λέμε απορρόφηση εμείς εννοούμε τις δαπάνες. Δηλαδή, χρήματα τα οποία έχουν φύγει, όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουν φύγει πλέον από το υπουργείο και έχουν πάει κάπου. Είτε αυτό είναι μία μικρομεσαία επιχείρηση, είτε όταν πρόκειται για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ, είτε είναι ένας δρόμος ο οποίος έχει γίνει, όταν πρόκειται για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που λέμε, είτε είναι μία κοινωνική δομή όταν πρόκειται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Άρα, εμείς μετράμε την απορρόφηση με τις δαπάνες. Δηλαδή πραγματικά χρήματα τα οποία μπαίνουν στην ελληνική οικονομία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
ΝΦ: Βρήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μου μία δήλωση του κύριου Μαργαρίτη Σχοινά, ότι παλαιότερα λέει, είχαμε τους πόρους –είναι ο αντιπρόεδρος της κομισιόν- αλλά δεν είχαμε το όραμα. Είναι πράγματι, τόσα πολλά; Είναι τόσο διαφορετική η κατάσταση; Και είναι τόσο σαφές το αντικείμενο που διοχετευθούν;
ΓΤ: Πραγματικά είναι και νομίζω πολύ σωστά το θέτει ο κύριος αντιπρόεδρος. Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης, αλλά παράλληλα έχει εξασφαλίσει και τους πόρους. Ο πρωθυπουργός σχεδόν σε όλα τα έργα που εγκαινιάζει ή εξαγγέλλει υπάρχει μία φράση η οποία είναι, τουλάχιστον για εμένα, εδώ στο υπουργείο είναι πάρα πολύ σημαντική. Λέει, «έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση». Αυτή η φράση είναι φράση κλειδί. Και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, πόσες φορές έχει αναγγελθεί; Αλλά ποτέ δεν είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του. Για αυτό δεν ξεκινούσε ποτέ. Ξέρετε για να γίνει μία δημοπράτηση ενός έργου, πρέπει υπάρχει η χρηματοδότηση. Να είναι ενταγμένο είτε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε στο ΕΣΠΑ, είτε κάπου. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δεν υπήρχε. Για αυτό ποτέ δεν έγινε καμία δημοπράτηση. Στο συγκεκριμένο έργο.
ΝΦ: Άρα, τι συζητάγαμε τόσα χρόνια;
ΓΤ: Για να συζητάμε.
ΝΦ: Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός ο όποιος δεν θέλει να φτάσει ένα έργο στην ολοκλήρωση του και να είναι αυτός που θα τον εγκαινιάσει. Φαντάζομαι ότι είναι το εύλογο κίνητρο για να μπεις στην πολιτική. Εκείνη η στιγμή.
ΓΤ: Ναι, αλλά είναι αυτή η λεπτομέρεια της χρηματοδότησης την οποία την παραβλέπαμε. Και πλέον ο πρωθυπουργός δεν την παραβλέπει καθόλου. Είναι συστατικό της επιτυχίας ενός έργου και πραγματικά, σε αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα του ΒΟΑΚ είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από διάφορους πόρους. Εμείς στο ΕΣΠΑ ένα κομμάτι το έχουμε ήδη εντάξει, είναι εκεί και περιμένει το έργο να ξεκινήσει και να χρηματοδοτηθεί. Το ίδιο και από το ταμείο ανάκαμψης κλπ. Άρα, επανέρχομαι σε αυτά που είπε ο αντιπρόεδρος. Είναι το όραμα και είναι και οι πόροι. Και μιλώντας για τους πόρους να σας θυμίσω ότι οι πόροι είναι αρκετοί. Είναι το ΕΣΠΑ το οποίο είναι 26 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι το ταμείο ανάκαμψης το οποίο χωρίζεται σε επιδοτήσεις, αλλά και σε δάνεια, είναι το καινούργιο πρόγραμμα, το ΠΑΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα αυτά μαζεύονται γύρω στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ χρήμα δημόσιο. Όταν λέμε δημόσιο εδώ εννοούμε είτε ευρωπαϊκό είτε εθνικό. Άρα, έχουμε 70 εκατομμύρια δημόσιο χρήμα. Αυτά τα 70 ξέρετε δεν επενδύονται από μόνα τους σαν δημόσιο. Πάντα μοχλεύουν όπως λέμε και ιδιωτικούς πόρους. Και εγώ σας λέω ότι σίγουρα θα μοχλεύσουν άλλα τόσα, άλλα φανταστείτε ένα τεράστιο ποσό το οποίο στα επόμενα 5 με 7 χρόνια -βάζω 7 γιατί είναι ο ορίζοντας του ΕΣΠΑ που είναι και το τελευταίο που λήγει- θα πρέπει να δαπανηθούν στην ελληνική οικονομία.
ΝΦ: 140 δισεκατομμύρια;
ΓΤ: Να το πούμε έτσι. Είναι παραδοχή, οι ιδιωτικοί πόροι είναι παραδοχή δικιά μας, αλλά έτσι δουλεύει η αγορά.
ΝΦ: Ένα από τα συνήθη επιχειρήματα που ακούμε και από την αντιπολίτευση αλλά το πιστεύει και ένα μέρος της κοινωνίας είναι ότι αυτά τα προγράμματα αφορούν λίγους, αφορούν ανθρώπους που ήδη έχουν λεφτά οι οποίοι θα αποκτήσουν ακόμα περισσότερα λεφτά και δεν αφορούν τον μέσο πολίτη. Αυτό το έχετε καταφέρει αυτή τη φορά να το ξεκαθαρίσετε πλήρως και να φτάσει το μήνυμα και στον τελευταίο Έλληνα εργαζόμενο;
ΓΤ: Για μένα είναι ξεκάθαρα. Και ας πάρουμε το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ αποκλειστικά και μόνο, αποκλειστικά, πως να το πω, δια ροπάλου, για οτιδήποτε είναι για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλεια. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν μπορεί κανονιστικά μία μεγάλη επιχείρηση να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Άρα, και όταν λέμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεκινάμε από τον ένα εργαζόμενο φτάνοντας στους 250 που είναι και η μεσαία. Άρα είναι για όλους. Πραγματικά είναι για όλους το ΕΣΠΑ. Έχει όμως κανόνες. Δεν είναι εντός εισαγωγικών τσάμπα χρήμα. Είναι συγχρηματοδότηση. Άρα είναι για αυτούς οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους χρήματα, να βοηθηθούν σημαντικά από το ΕΣΠΑ, για να κάνουν κάτι καλύτερο που δεν θα μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους, με τους δικούς τους πόρους.
ΝΦ: Επίσης, υπάρχει η αίσθηση ότι ένα βύσμα θα βοηθήσει.
ΓT: Κανένα βύσμα δε βοηθάει. Πραγματικά κανένα βύσμα δε βοηθάει, γιατί όλες οι διαδικασίας είναι διαφανείς. Ξέρετε, είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι ελέγχονται πέρα από τις εθνικές ελεγκτικές αρχές ελέγχονται και από τις ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Όταν μας έρχεται έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνουν στο σύστημα στο ΠΣΚΕ που έχουμε και βλέπουν τα time tags που λέμε. Δηλαδή βλέπουν πότε ο Τσακίρης έκανε την αίτηση. Αν είναι εμπρόθεσμος, εκπρόθεσμος και, και, και. Μπαίνουν σε τέτοια λεπτομέρεια. Όλα καταγράφονται. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση, πραγματικά δεν υπάρχει περίπτωση βύσματος. Συνοψίζω σε αυτό που είπατε ότι όποιος έχει κέφι, όραμα -και εννοώ μικρομεσαία επιχείρηση- πλάνο, τι θέλει να κάνει ακριβώς, μπορεί και είναι σωστός διαχειριστικά, μπορεί να χρηματοδοτηθεί για συγκεκριμένες δράσεις, για συγκεκριμένες επενδύσεις οι οποίες προβλέπονται από την επενδυτική πολιτική του νέου ΕΣΠΑ.
ΝΦ: Να δούμε λίγο τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ; Γνωρίζουμε ότι περιμένουμε προκηρύξεις για ψηφιακά και περιμένουμε και για πράσινα μετά;
ΓΤ: Ακριβώς. Η πρώτη προκήρυξη είναι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι η πρώτη δράση του ΕΣΠΑ η οποία έχει ένα αρχικό προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ. Ομολογώ ότι έχουμε καθυστερήσει κάμποσες μέρες να το βγάλουμε.
ΝΦ: Νοέμβριο το περιμέναμε.
ΓΤ: Το περιμένουμε Νοέμβριο. Θα βγει εντός των επόμενων ημερών. Αλλά καθυστερήσαμε νομίζω για πολύ καλό λόγο, γιατί θέλαμε όσο το δυνατόν περισσότερο να τελειοποιήσουμε και να αυξήσουμε τη λεγόμενη διασυνδεσιμότητα που έχει το δικό μας σύστημα. Ξέρετε έχουμε φτιάξει κι ένα καινούριο πληροφοριακό σύστημα, εντελώς νέο, πολύ ευέλικτο το οποίο διασυνδέεται με αρκετές άλλες βάσεις δεδομένων του ελληνικού δημοσίου, έτσι ώστε να μειώσει πάρα πολύ, όχι μόνο το χρόνο που χρειάζεται η μικρομεσαία επιχείρηση ή ο σύμβουλος που δουλεύει για την μικρομεσαία επιχείρηση να κάνει την αίτηση. Αλλά ακόμα πιο σημαντικά να μειώσει το χρόνο της αξιολόγησης. Και τι λέω, όταν λέω διασυνδεσιμότητα, για παράδειγμα οτιδήποτε στοιχεία χρειάζεται η πρόσκληση του ΕΣΠΑ και αφορούν την εφορία, τζίρους της επιχείρησης, κέρδη κλπ. Οτιδήποτε αφορά τους εργαζόμενους. Άρα δεν θα χρειάζεται να προσκομίζει ο επιχειρηματίας οτιδήποτε τέτοιο. Θα φορτώνουν αυτόματα στο σύστημα. Άρα, θα μειώνεται σημαντικά ο χρόνος αξιολόγησης μίας
ΝΦ: Η δαπάνη που θα πηγαίνει για τα ψηφιακά;
ΓΤ: Μισό λεπτό να σας πω. Να πάω και στο επόμενο βήμα. Αυτό είναι το πρώτο και το δεύτερο είναι το οποίο το έχουμε ανακοινώσει ότι αλλάζουμε και τον τρόπο αξιολόγησης η οποία δεν είναι συγκριτική. Είναι κατά σειρά προτεραιότητας. Αυτό δεν σημαίνει, μην πάει το μυαλό σου ότι όλοι θα πάνε την πρώτη μέρα να κάνουν αίτηση, γιατί ξέρετε, αυτό είναι συγκεκριμένα επιχειρηματικά πλάνα, που πρέπει να έχεις τις δαπάνες, να ξέρεις τι θα κάνεις. Αυτό που είπα στην αρχή. Άρα, μείωση του χρόνου, πρώτον λόγω διασυνδεσιμότητας με άλλες βάσεις δεδομένων του δημοσίου για στοιχεία που χρειάζεται το ΕΣΠΑ. Δεύτερον, διαφορετικός τρόπος αξιολόγησης. Άρα, καταλήγω λέγοντας ότι η επιχείρηση θεωρώ ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξέρει αν εντάσσεται ή όχι. Που σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει να κάνει την επένδυση και να πληρώνεται, καθώς προχωράνε οι δαπάνες της.
ΝΦ: Σωστό.
ΓΤ: Άρα, ένταξη μετά από ένα χρόνο νομίζω, τουλάχιστον για μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις δράσεις που βγάζουμε, δεν θα ξαναδούμε.
ΝΦ: Τι αγοράζουν με την ένταξη τους στο πρόγραμμα αυτό; Τι είναι επιλέξιμο;
ΓΤ: Κοιτάξτε ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει τρία παράθυρα, αυτή η πρόσκληση. Έχει το βασικό ψηφιακό μετασχηματισμό, τον προηγμένο ψηφιακό μετασχηματισμό και το ψηφιακό μετασχηματισμό αιχμής. Το έχουμε κάνει έτσι ώστε να οποιαδήποτε επιχείρηση η οποία ξεκινάει και θέλει τρία computers, δύο printers και ένα βασικό πακέτο διασύνδεσης τους και φτάνει μέχρι επιχειρήσεις, αυτό που λέμε μετασχηματισμός αιχμής που χρειάζονται πολύ εξελιγμένα, να το πω έτσι πληροφοριακά συστήματα, όπως για logistics, για κλπ. Άρα, μπορεί να αγοράσει, να το πω έτσι, ανάλογα στο που θα μπει και την ψηφιακή ωριμότητα που έχει η επιχείρηση μπορεί να ψωνίσει σχεδόν τα πάντα τα οποία αφορούν ψηφιακά.
ΝΦ: Και μετά έρχονται τα πράσινα. Τα πράσινα τι είναι; Η πράσινη δράση;
ΓΤ: Στο πράσινο, εδώ έχει δύο παράθυρα. Είναι ο πράσινος μετασχηματισμός και η πράσινη παραγωγική επένδυση, λέμε. Είπατε στην αρχή της κουβέντας ότι οι επενδύσεις που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Εγώ θα πάω σε ένα άλλο κομμάτι που αφορά τα πάγια, τα παραγωγικά πάγια των ελληνικών επιχειρήσεων. Μέσα σε όλη την κρίση, τη δεκαετή που περάσαμε έγιναν πολύ λίγες επενδύσεις σε ότι αφορά τα παραγωγικά πάγια. Μηχανές παραγωγής και, και, και. Και όλα αυτά τα πάγια έχουν πλέον αποσβεστεί. Άρα, αν το δει κάποιος θεωρητικά και από λογιστικής πλευράς, οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις δεν έχουν πάγια. Τα έχουν αποσβέσει. Είναι πάρα πολύ παλιά. Άρα, στη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πάμε να βοηθήσουμε όλες αυτές τις παραγωγικές επιχειρήσεις να αλλάξουν τα πάγιά τους, καταρχήν να γίνουν πιο πράσινες, γιατί ξέρετε, εξ’ ορισμού αγοράζοντας ένα καινούργιο μηχάνημα για μια συγκεκριμένη δουλειά και παράγει περισσότερο από αυτό που έχουμε αγοράσει πριν 10-15 χρόνια και καίει λιγότερο. Άρα, πετυχαίνουμε, να το πω έναν διπλό σκοπό. Και αύξηση της παραγωγής αλλά και μείωση του κόστους ενέργειας, από την άλλη. Άρα, τα δύο αυτά μας δίνουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Άρα, πάμε τα παραγωγικά πάγια των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε είναι μία επιχείρηση η οποία βγάζει πινακίδες σήμανσης και έχει δυο-τρεις μηχανές, είτε είναι μία άλλη επιχείρηση η οποία είναι μία αρτοποιεία η οποία έχει φούρνους που καίνε πετρέλαιο και δεν ξέρω τι. Να αλλάξουν τα πάγιά τους να τα κάνουν πιο πράσινα, πιο παραγωγικά. Άρα, οι ίδιες οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε ότι αφορά το κόστος.
ΝΦ: Άρα, μιλάμε για βασικά μηχανήματα, βασικό εξοπλισμό ο οποίος απλώς θα έχει και το πράσινο χαρακτηριστικό.
ΓΤ: Ακριβώς.
ΝΦ: Επειδή καταλαβαίνω ότι όλα αυτά είναι δαπάνες τα οποία είναι με χρήματα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό. Και επειδή βλέπουμε λόγω των ελλείψεων που έχουμε στην παραγωγή μας -εξαρτιόμαστε πολύ από τις εισαγωγές- ότι ένα μεγάλο μέρος και αναρωτιέμαι αν αυτό είναι μέρος της στρατηγικής πηγαίνει σε προϊόντα που αγοράζουμε από το εξωτερικό. Επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο.
ΓΤ: Κοιτάξτε, αυτή είναι μία ερώτηση η οποία ανακύπτει αρκετές φορές, τουλάχιστον προς εμένα. Αλλά είναι κάτι το οποίο όμως, ξέρετε δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αν δεν φτιάχνουμε εδώ μία μηχανή και πρέπει να την αγοράσουμε απ’έξω, δεν υπάρχει διαφυγή. Θα την αγοράσουμε απ’έξω. Κάποια στιγμή εύχομαι να τη φτιάξουμε κι εμείς εδώ. Αλλά φανταστείτε, να σας πάω στην άλλη άκρη. Δεν θέλουμε να αγοράσουμε τη μηχανή απέξω, άρα δεν μπορούμε να παράξουμε κι εδώ το τελικό προϊόν. Άρα, θα εισάγουμε απ’έξω το τελικό προϊόν που έχει όλη την προστιθέμενη αξία έξω. Και μας έρχεται ακριβότερα. Συμφέρει βήμα-βήμα, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που είπατε, σε ότι αφορά την ελληνική παραγωγή. Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σαν χώρα. Για μία εικοσαετία δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα σε ότι αφορά την ελληνική βιοτεχνία και βιομηχανία. Να καταφέρουμε καταρχήν να έχουμε μία ικανή παραγωγή προϊόντων και μετά να μπούμε σιγά-σιγά και σε παραγωγή πιο βαριών αγαθών, μηχανημάτων κλπ. Γιατί έχουμε και τις τεχνικές γνώσεις και τη χρηματοδότηση που είπαμε στην αρχή, νομίζω και το κέφι να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αν μη τι άλλο, εγώ χαίρομαι, γιατί βλέποντας, η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι νομίζω από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
ΝΦ: Είμαι ένας ενδιαφερόμενος, έχω μία μικρή επιχείρηση ή θέλω να φτιάξω. Μπορώ, αν θέλω να φτιάξω παρεμπιπτόντως;
ΓΤ: Όχι.
ΝΦ: Ή πρέπει να την έχω μερικά χρόνια;
ΓΤ: Πρέπει να έχετε κλείσει μία χρήση.
ΝΦ: Ωραία. Πού πάω; Τα έχω όλα. Έχω κλείσει τη μια χρήση, είμαι έτοιμος. Πιστεύω στον εαυτό μου. Πού ξεκινάω και πάω; Πού απευθύνομαι;
ΓΤ: Δεν το θέτετε σωστά.
ΝΦ: Ναι.
ΓΤ: Γιατί δεν μου λέτε τι θέλετε να κάνετε.
ΝΦ: Θέλω πολύ ωραία να ενταχθώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησής μου και στον πράσινο. Όλα θέλω να τα κάνω και τα δύο.
ΓΤ: Πάλι δεν είναι σωστή προσέγγιση. Η σωστή προσέγγιση είναι, θέλω να πάρω πέντε υπολογιστές, γιατί αυτοί οι πέντε υπολογιστές θα μου δώσουν περισσότερο τζίρο ξέρω ‘γω. Άρα, θα μεγαλώσω με αυτό τον τρόπο. Και τι χρειάζομαι για να μεγαλώσω; Χρειάζομαι να κάνω αυτές τις επενδύσεις. Ποια δράση μου ταιριάζει; Αυτή. Άρα, θα μπω σε αυτή τη δράση, θα
ΝΦ: Πώς θα μπω; Πού θα πάω;
ΓΤ: Μέσω του
Νφ: Θα μπω να διαβάσω στο site πολύ ωραία την προκήρυξη.
ΓΤ: Ακριβώς.
ΝΦ: Θα ψάξω, θα σερφάρω στο ίντερνετ και θα το βρω. Μετά τι κάνω;
ΓΤ: Μετά μπαίνετε με τους κωδικούς που έχετε. Η κάθε επιχείρηση έχει τους κωδικούς τους λεγόμενους ΠΣΚΕ. Θα μπείτε στο ΠΣΚΕ που λέμε και θα κάνετε την αίτησή σας. Το νέο ΠΣΚΕ έχει μία, να το πω έτσι, όχι ιδιαιτερότητα, μία καινοτομία. Πέρα από το προφίλ της εταιρείας, δηλαδή εσείς όταν θα μπείτε για πρώτη φορά θα φτιάξετε ένα προφίλ, ποιος είστε, τι κάνετε κλπ το οποίο ισχύει για πάντα και το ανανεώνετε κατά καιρούς, αν θέλετε. Υπάρχει και ένα κομμάτι του ΠΣΚΕ που μπαίνουν οι σύμβουλοι και φτιάχνουν το προφίλ το δικό τους, γιατί εσείς μπορεί να μη θέλετε να κάνετε την αίτηση ο ίδιος, αλλά να την ανθέσετε σε κάποιο σύμβουλο.
ΝΦ: Ή να μην ξέρω ή να φοβάμαι μην κάνω λαάθος.
ΓΤ: Ακριβώς. Και θα υπάρχει διασύνδεση πάλι. Δηλαδή εσείς θα λέτε ότι εγώ το δίνω στον σύμβουλο που τον λένε Τσακίρη. Ο Τσακίρης είναι ήδη γραμμένος στο σύστημα και ξέρουμε ποιος είναι. Θα σας κάνει αυτός την αίτηση κι έτσι θα βλέπουμε και εμείς και εσείς -γιατί ήταν πολύ σημαντικό- τι κάνει, πώς το κάνει, αν το κάνει σωστά. Άρα, έχουμε πλήρη εικόνα. Το σημαντικό είναι να έχετε εσείς πλήρη εικόνα σαν επιχείρηση, πώς προχωράει η αίτηση σας από το σύμβολο και όλα τα
ΝΦ: Και εκεί βρίσκονται όλα τα βήματα. Πότε θα βάλω εγώ τα δικά μου λεφτά, πότε θα απευθυνθώ σε τράπεζα για να πάρω κι από εκεί.
ΓΤ: Αν χρειάζεστε δάνειο.
ΝΦ: Συνήθως είναι τριμερής η χρηματοδότηση;
ΓΤ: Όχι.
ΝΦ: Όχι απαραίτητα.
ΓΤ: Όχι απαραίτητα. Αυτό είναι θέμα επιχειρήσεις αν θέλει να πάρει και δανειοδότηση.
ΝΦ: Και το ποσοστό φτάνει, της επιδότησης;
ΓΤ: Κοιτάξτε, το ποσοστό είναι διάφορα ποσοστά. Καταρχήν, υπάρχει το πρώτο βήμα, πού θέλετε να -και αυτό μπορούν να σας το πουν οι σύμβουλοι- που θέλετε να ενταχθείτε, στο λεγόμενο De minimis το οποίο είναι έως 200.000 ευρώ ή να πάτε μέσω του γενικού απαλλακτικού που αυτό είναι για επενδύσεις που φτάνουν έως 3-4 εκατομμύρια ευρώ. Πηγαίνοντας σε μεγάλες επενδύσεις υπεισέρχεται και ο λεγόμενος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων ο οποίος μας λέει, αναλόγως με το πού βρίσκεστε και τι επιχείρηση είστε, μας λέει, τι ποσοστό μπορούμε να σας δώσουμε. Αν είστε στη Θράκη για παράδειγμα και είστε μία μικρή επιχείρηση νομίζω αυτό φτάνει έως 60% η επιδότηση.
ΝΦ: Μάλιστα. Αυτό είναι το ανώτερο;
ΓΤ: Το ανώτερο. Αν είστε όμως στη Βόρεια Αττική, εκεί είναι πάρα πολύ μικρότερη. Δεν θυμάμαι πόσο, αλλά μπορεί να είναι γύρω στο 10, μπορεί και λιγότερο, μπορεί και τίποτα. Γιατί και εδώ θα μου πείτε, γιατί το κάνετε αυτό; Δεν το κάνουμε εμείς. Όλα τα κράτη-μέλη έχουν αυτούς τους χάρτες των ενισχύσεων, γιατί η δουλειά και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, που λέμε. Άρα, ισόνομα και ισοδυναμικά να υπάρχει ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και όχι μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα ή άλλες συγκεντρώσεις.
ΝΦ: Φεύγοντας από αυτή εδώ τη θέση, ποιο στίγμα θέλετε να έχετε αφήσει;
ΓΤ: Κοιτάξτε, νομίζω πως κάθε επαγγελματίας αυτό που θέλει να αφήσει, όταν θα φύγει από μια θέση είναι ότι καταρχήν ο επόμενος να βρει πέντε σωστά πράγματα, να υπάρξει μια συνέχεια και ένα θετικό, απολογιστικό έργο. Πέρασε ο τάδε, έκανε πέντε καλά. Βέβαια, έκανε και 3-4 λάθη που όλοι κάνουμε και έχω κάνει και αρκετά κι εγώ, νομίζω κι εσείς και ο καθένας.
ΝΓ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!
ΓΤ: Παρακαλώ.
Latest News
Κεραμέως: Πώς θα ξεκλειδώσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
Επίδομα εργασίας a la cart – Τι δείχνουν οι μελέτες βιωσιμότητας για τα όρια συνταξιοδότησης - «Ακούω ανθρώπους να με ρωτούν τι κάνατε μετά το 2023»
Παύλος Μαρινάκης: Τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα είναι για πάντα
Ο Παύλος Μαρινάκης κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρει πώς «όλη η Ευρώπη αυξάνει τους φόρους, εμείς τους μειώνουμε»
Α. Γιαννίδης (VITEX): Σε μόνιμη ανάπτυξη για την επόμενη πενταετία ο κλάδος των χρωμάτων
Το συνέδριο του ενός τρις των Χημικών Βιομηχανιών και οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των προγραμμάτων