Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας περισσότερα στοιχεία για την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασπας, οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 1.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 194.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Φεβρουαρίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 200.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.
Η χαμηλή ανεργία εκτοξεύει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Μικρός ο αντίκτυπος των απολύσεων
Οι αιτήσεις παραμένουν χαμηλές παρά τις υψηλού προφίλ απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα και σε άλλους κλάδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα επιτόκια. Μερικοί από τους απολυμένους εργαζομένους είναι πιθανό να βρίσκουν νέα εργασία ή καθυστερούν να υποβάλουν αίτηση για παροχές λόγω των πακέτων απόλυσης.
Οι εταιρείες είναι γενικά απρόθυμες να απολύσουν εργαζομένους αφού αντιμετώπισαν δυσκολίες σε προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι το μερίδιο των μικρών επιχειρήσεων που ανέφεραν θέσεις εργασίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι αυτό υποδηλώνει ότι «οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να βλέπουν ευκαιρίες για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους».
Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, που χαρακτηρίζεται από το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε περισσότερα από 53 χρόνια, είναι ένας από τους παράγοντες που κάνουν τις αγορές να πιστεύουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά το μέγιστο σε σχεδόν δύο χρόνια τον Ιανουάριο, ενώ η διαδικασία αποπληθωρισμού σημείωσε άνοδο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 450 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάρτιο από σχεδόν μηδέν σε εύρος 4,50%-4,75%, με το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων να καταγράφεται μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου.
Δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αναμένονται τον Μάρτιο και τον Μάιο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν σε μία ακόμα αύξηση τον Ιούνιο.
Τιμές παραγωγού
Μια δεύτερη έκθεση από το Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη έδειξε ότι οι μηνιαίες τιμές παραγωγού επιταχύνθηκαν τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση ανέκαμψε 0,7% τον περασμένο μήνα μετά από μείωση 0,2% τον Δεκέμβριο.
Τους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 6,0% μετά την άνοδο 6,5% τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,4% σε μηνιαία και κατά 5,4% σε ετήσια βάση.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...