Το πρώτο βήμα για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από την Αλεξανδρούπολη στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας γίνεται σήμερα στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ στην Αθήνα και της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τον αγωγό πετρελαίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως αντίστοιχη συμφωνία θα υπογραφεί και για θέματα αποθήκευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Ο πετρελαιαγωγός

Το μνημόνιο συνεργασίας για τον πετρελαιαγωγό αναμένεται να υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον υπουργό ομόλογο του της Βουλγαρίας Ρόσεν Χριστόφ. Με το μνημόνιο ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής του πετρελαιαγωγού.

Ενεργειακή κρίση: Ανασταίνονται… οι αγωγοί πετρελαίου σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη

Για το έργο καίγονται οι Βούλγαροι οι οποίοι χρειάζονται αργό πετρέλαιο για την κάλυψη των αναγκών τους. Η γειτονική χώρα είχε διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πριν το εμπάργκο, ενώ η διέλευση των όποιων φορτίων από τα Στενά του Βοσπόρου επιβαρύνεται με τσουχτερά τέλη.

Η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας με κάθε ευκαιρία τονίζει τους τελευταίους μήνες την αναγκαιότητα της κατασκευής του έργου.

Ο αγωγός, όπως είχε κάνει πρόσφατα γνωστό και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος – ο όμιλος του αναμένεται να είναι ένας εκ των φορέων υλοποίησης του έργου – θα μεταφέρει ποσότητες 10 εκατ. τόνων πετρελαίου. Το αργό θα φτάνει με δεξαμενόπλοια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού στο βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς. Εκεί βρίσκεται και το διυλιστήριο της χώρας.

Από το Μπουργκάς το πετρέλαιο θα μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο αγωγός αν κατασκευαστεί θα έχει μήκος 260 χλμ και διάμετρο 10 ιντσών.

Αναβίωση

Το έργο του πετρελαιαγωγού είναι η αναβίωση του παλιού επενδυτικού σχεδίου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» που προωθούσαν πριν από 16 χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας. Τότε προβλεπόταν η ροή ρωσικού πετρελαίου από το Μπουργκάς προς την Αλεξανδρούπολη με σκοπό τη θαλάσσια μεταφορά του σε χώρες της Ν.Α. Μεσογείου.

Το project του τότε σχεδίου προέβλεπε την κατασκευή αγωγού διαμέτρου 24 ιντσών και τη δυνατότητα μεταφοράς 30 – 35 εκ. τόνων αργού πετρελαίου.

Ωστόσο, το έργο δεν προχώρησε ποτέ παρά την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών.

Αποθήκευση φυσικού αερίου

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να υπογραφεί και διακρατική συμφωνία για την ασφάλεια φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας. Με αυτή διευκολύνεται η διασφάλιση της δυνατότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου από ελληνικές εταιρίες στην βουλγαρική εγκατάσταση στο Chiren. Ανάλογη πρόσβαση εξασφαλίζεται και σε βουλγαρικές εταιρίες στη Ρεβυθούσα.

Η συμφωνία αυτή, ανάλογη της οποίας έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ιταλία σε ότι αφορά την παράμετρο της αποθήκευσης φυσικού αερίου, αυξάνει κατά τρόπο αμοιβαίο την ανθεκτικότητα του συστήματος ενεργειακής ασφάλειας των δύο χωρών εδραιώνοντας έμπρακτα την ενεργειακή αλληλεγγύη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια