
Για να καλύψουμε τις ανάγκες τροφίμων για τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή κατά 70%-100% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα, τόνισε ο Νίκος Κανόπουλος, Founder & CEO της Brite Solar, κατά την διάρκεια της θεματικής «Food Security & Biodiversity» στο 1ο Hellenic Impact Investing Conference που συνδιοργανώθηκε σήμερα από τη Phenix Capital, την TSOMOKOS και το Hellenic Impact Investing Network, στο Μουσείο Μπενάκη.
Η βιώσιμη γεωργία στο σήμερα, η πρόκληση της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και ο καταλυτικός ρόλος της Agtech αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης.
BOX: Περισσότερα από 11.000 καταστήματα σε 70 πόλεις σε όλη την Ελλάδα
Με όπλο την τεχνολογία
Σύμφωνα με τον κ. Κανόπουλο, αν προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή με συμβατικά μέσα θα πρέπει να καταστρέψουμε όλα τα δάση της γης. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία για να αυξήσουμε την απόδοση της παραγωγής τροφίμων, υπογράμμισε ο κ. Κανόπουλος. «Η καλλιέργεια θερμοκηπίου αυξάνει την παραγωγή τροφίμων κατά δέκα φορές, ενώ καταναλώνει δέκα φορές λιγότερο νερό. Μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το θέμα των τροφίμων ενώ καταναλώνουμε λιγότερο νερό, αλλά πρέπει να επιλύσουμε τον τρίτο παράγοντα, που είναι η ενέργεια. Η καλλιέργεια θερμοκηπίου χρησιμοποιεί δεκαπλάσια ενέργεια από την καλλιέργεια ανοιχτού αγρού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα οφέλη της βιομάζας μικροφυκών
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που συντόνισε η Χρυσάνθη Στέτου, δημοσιογράφος του CNN Greece, o Βασίλης Στενός, Founder & CEO της Solmeyea, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στα οφέλη από την παραγωγή βιομάζας μικροφυκών. «Αυτή η βιομάζα είναι πολύ πιο λειτουργική και θρεπτική για όλους, για τους ανθρώπους και τα ζώα. Το κύριο εμπόδιο είναι να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με αυτά τα οφέλη. Βασιζόμαστε πολύ στη νέα γενιά που γνωρίζει τις τάσεις και σε όλους αρέσει η έννοια της βιωσιμότητας. Τους ενδιαφέρει τι θα φορέσουν, τι θα φάνε. Ναι, χρειαζόμαστε όλο και περισσότερες πηγές τροφής για να μας τρέφουν όλους», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Διαβατίδης, Co-Founder & COO της farmAIr, μίλησε για το λεγόμενο plant stress που αυξάνει το κόστος παραγωγής, ενώ μειώνει την ποιότητα της παραγωγής και πρόσθεσε ότι οι θερμικές κάμερες συνδυάζονται με AI analysis & Machine Learning για τον εντοπισμό των προβλημάτων των φυτών νωρίτερα, δημιουργώντας οφέλη για τους παραγωγούς, καθώς και στο περιβάλλον (εξοικονόμηση νερού κατά την άρδευση, περιορισμό φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση προβλημάτων κλπ).


Latest News

Η επέλαση των brands στους εμπορικούς δρόμους - Οι νέες επενδύσεις και τα ενοίκια
Το 2024 έκλεισε με σημαντικές επενδύσεις μεγάλων αλυσίδων και brands στην Ερμού και στο κέντρο της πρωτεύουσας - Οι «χρυσές» μισθώσεις

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi

Στην παραγωγή ρίχνουν μισό δισ. 15 βιομηχανίες τροφίμων και ποτών
Game changer για την ελληνική οικονομία η βιομηχανία τροφίμων και ποτών – Οι νέες επενδύσεις ξεπερνούν το μισό δισ.

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Σε αναζήτηση ισορροπίας τα σούπερ μάρκετ - Από την πανδημία στο σοκ των ανατιμήσεων
Πώς εξελίσσεται η κατανάλωση στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Ο ρόλος των αυξήσεων και η αντίδραση των νοικοκυριών

«Αυτονομείται» το παγωτό της Unilever στην Ελλάδα – Η νέα εταιρεία
Το σχέδιο της Unilever για το παγωτό – Η «προίκα» της Algida ICC και οι επιδόσεις του 2024 - Σε εξέλιξη η εθελουσία

Ο Τρύφων Νάτσης απέκτησε τις μετοχές Κάτσου και Γερμανού στη Lamda
Το ποσοστό της BHCML σε δικαιώματα ψήφου επί μετοχών στη Lamda ανήλθε σε ποσοστό 5,092% - Στο 8,624% η συμμετοχή του Τρύφωνα Νάτση

Coca Cola HBC: Ακυρώνει το event στο Καλλιμάρμαρο μετά το «μπλόκο» Μενδώνη
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

Lamda Development: Στο 5,092% η συμμετοχή της Breva Howard Capital του Νάτση
Προηγουμένως η Breva Howard Capital κατείχε ποσοστό 2,8291% στη Lamda Development - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας