«Ανάσα» σε χιλιάδες οφειλέτες με «κόκκινα» χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία δίνουν η αναβίωση των 72 και 120 δόσεων και η νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Οσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για γλιτώσουν τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς κινητής και ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία και τα Ταμεία. Θα πρέπει, δηλαδή να εξυπηρετούν κανονικά ή να έχουν εντάξει στην πάγια ρύθμιση όλες τις υπόλοιπες οφειλές που μένουν εκτός της αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων ή της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων για χρέη της περιόδου από 1η Νοεμβρίου 2011 έως και 1η Φεβρουαρίου 2023.
Ο Ο.Τ. παρουσιάζει τα «κλειδιά» της νέας ρύθμισης και της αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων μέσα από 13 ερωτήσεις – απαντήσεις.
1. Είχα ενταχθεί στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας και παράλληλα εξυπηρετούσα τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το Μάρτιο του 2022 σταμάτησα να πληρώνω τις δόσεις και έχασα τις ρυθμίσεις. Πώς μπορώ τώρα να επανενταχθώ;
Για να κερδίσει ξανά ένας οφειλέτης τις 72 ή 120 δόσεις απαιτούνται δυο προϋποθέσεις:
α) Να υποβάλλει αίτηση επανένταξης στις ρυθμίσεις που έχασε έως 31 Ιουλίου 2023 καταβάλλοντας δυο δόσεις.
β) Αν έχει και αρρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξε στις παλαιές ρυθμίσεις π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022 θα πρέπει να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.
2. Ποιοι μπορούν να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 120 δόσεων ή των 36-72 δόσεων;
Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις ή τις κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
3. Με ποιους όρους θα αναβιώσουν οι παλαιές ρυθμίσεις;
Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων θα γίνει υπό τους όρους της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης.
4. Με ποιο επιτόκιο επιβαρύνεται η επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις;
Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.
5. Τι ισχύει για την πάγια ρύθμιση;
Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις.
6. Τι κερδίζω με την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις;
Ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι ποινικές διώξεις και θα αποδεσμεύεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.
Νέα έκτακτη ρύθμιση
7. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων;
Όλοι όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
8. Ποιες οφειλές εντάσσονται στην έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων;
Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και 1η Φεβρουαρίου 2023.
9. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της δόσης;
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.
10. Οι δόσεις της έκτακτης ρύθμισης είναι έντοκες;
Ναι. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν τις 32 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.
11. Εάν ο οφειλέτης έχει ήδη εντάξει τις οφειλές του στην πάγια ρύθμιση, μπορεί να τις εντάξει στη νέα ρύθμιση των 37 ή 72 δόσεων;
Οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
12. Εάν ο οφειλέτης είχε οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων αλλά έχασε τη ρύθμιση ποιες δυνατότητες έχει;
Αν ο οφειλέτης την 1η Νοεμβρίου 2021, είχε ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, εντός του μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων, οι οφειλές της πάγιας ρύθμισης που χάθηκαν θα πρέπει να ενταχθούν σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
13. Πότε θα χάνονται οι ρυθμίσεις;
Με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με τη καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Ασφαλιστικών εισφορών).
Latest News
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ
Προκήρυξη για 2.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού: Ποιους αφορά - Πότε είναι οι αιτήσεις
Ζητούνται δεκάδες ειδικότητες αποκλειστικά για προσωπικό ΔΕ που κατανέμονται σε φορείς του Δημοσίου ανά την Ελλάδα
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας το 2025 – Τι ισχύει με τις δαπάνες [γράφημα]
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την Εφορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις - Ποιες αλλαγές έρχονται
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το φορολογικό διαζύγιο - 18 ερωτήσεις, απαντήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι