H ανακοίνωση για την χρηματοδότηση από τη ΓΕΚ Τέρνα του πρώτου επαγγελματικού μεταπτυχιακού προγράμματος στο Πολυτεχνείο, είναι σπουδαία είδηση από πολλές απόψεις.
Κατ’ αρχάς γιατί μια μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία χρηματοδοτεί με 500 χιλιάδες ευρώ για 5 χρόνια ένα μεταπτυχιακό το οποίο θα παρακολουθήσουν πολλοί μηχανικοί.
Κατά δεύτερο γιατί είναι όντως άσχημο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μην έχει φτιάξει εδώ και χρόνια ένα τέτοιο μεταπτυχιακό με αποτέλεσμα να καταφεύγουν οι μηχανικοί σε άλλες χώρες του εξωτερικού για σπουδές.
Και βεβαίως είναι μια «επένδυση» στο μέλλον για πολλά Ελληνόπουλα και κυρίως για όσους σπουδάζουν μηχανικοί. Αντί η ΓΕΚ να κάνει μια δωρεά, κάνει μια πραγματική επένδυση στην παιδεία και στον συγκεκριμένο τομέα.
Εχει δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μαρτυρία μιας μηχανικού, αριστούχου του ΕΜΠ που πήγε στη Βρετανία για μεταπτυχιακό, έδωσε 28 χιλιάδες λίρες ενώ θα μπορούσε να μείνει στην Ελλάδα εφόσον υπήρχε ένα καλό επαγγελματικό μεταπτυχιακό.
Μια σπουδαία κίνηση για μια χώρα που έχει πρόβλημα στον τομέα των μηχανικών, πολλοί άξιοι επαγγελματίες έχουν φύγει στο εξωτερικό και υπάρχει σοβαρό έλλειμμα καταρτισμένων επαγγελματιών του κλάδου.
Εμπάργκο για γέλια και για κλάματα
Να υπάρχουν καταναλωτικές οργανώσεις; Βεβαίως, ελεύθερη χώρα είμαστε, άλλωστε κάποιος πρέπει να προστατεύει και τους καταναλωτές. Αλλά όπως έλεγε και το γνωστό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου «ποιος από τους προστάτες θα μας προστατέψει ποιος».
Και το λέμε αυτό με αφορμή το… εμπάργκο στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν κηρύξει ορισμένες καταναλωτικές οργανώσεις από τις 13 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Δηλαδή τώρα σοβαρά; Προτρέπεις τον κόσμο να μην αγοράσει για μια εβδομάδα γάλα, τυρί και γιαούρτι γιατί έτσι πιστεύεις ότι θα πέσουν οι τιμές; Και ποιος ορίζει την τελική τιμή. Ο σουπερμαρκετάς ή όλοι οι μεσάζοντες που παίρνουν ένα προϊόν στην Α τιμή και την απογειώνουν;
Μήπως φταίει και το ίδιο το κράτος που δεν κάνει ελέγχους; Να τα δούμε όλα αυτά.
Αλλά από την άλλη να προτρέπεις στις οικογένειες να μην πάρουν γάλα για το παιδί τους είναι αν μη τι άλλο ανοησία.
Ασε που κάποιοι από τους «καθοδηγητές» μιλούσαν παλιότερα για στάση πληρωμών, να μην πληρώνονται δάνεια και φόροι. Αλήστου μνήμης εποχής.
Αλλωστε, με το εμπάργκο τα σούπερ μάρκετ θα πληγούν οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι κ.λπ.;
Μέχρι Μάρτιο για τις καταναλωτικές οργανώσεις
Εν τω μεταξύ, έως το τέλος Μαρτίου έχουν περιθώριο οι καταναλωτικές οργανώσεις για να δώσουν στοιχεία στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να πιστοποιηθούν, καθώς αυτό απαιτεί η νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι οι Ενώσεις Καταναλωτών οφείλουν να υποβάλλουν στη γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους ετήσιες εκθέσεις αναφορικά με τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Η υποχρέωση αυτή πάντως έχει δημιουργήσει γκρίνιες από την πλευρά ορισμένων εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων που αναφέρουν ότι δεν είναι τυχαία και πως συνδέεται άμεσα με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα για θέματα ακρίβειας και υπερχρέωσης των νοικοκυριών.
Οι Γούρνες και η ελπίδα που πεθαίνει τελευταία
Γούρνες: Δοχεία ή και τρύπες με νερό για να πίνουν τα ζώα. Όχι και τόσο… ελκυστική ονομασία, όμως, σ’ αυτή την περιοχή της Κρήτης μπορεί να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά projects της χώρας. Η παλιά βάση των Αμερικανών μπορεί να μετατραπεί σε θέρετρο με πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία, καζίνο, ξενώνες, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, εξοχικές κατοικίες, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο κλπ.
Το «Ελληνικό» της Κρήτης με λίγα λόγια κι ένα έργο που όποιος ξέρει από real estate ήταν κάτι σαν ανέκδοτο. Πάνω από 20 χρόνια ακούγαμε για αξιοποίηση, κι αξιοποίηση δε βλέπαμε.
Για να δούμε αν μετά τη χθεσινή υπογραφή από REDS και ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης 345 στρεμμάτων, θα πάρει μπρος η επένδυση.
Σε 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται το κόστος με το χρονοδιάγραμμα των αναπτύξεων να είναι γύρω στα 5 με 7 χρόνια. Φιλόδοξος στόχος μιας και ξέρουμε πόσο αργούν οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα.
Εδώ άλλη μεγάλη επένδυση στη Μονή Τοπλού «σέρνεται» από το 1992. Τι να λέμε τώρα.
Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να «ξυπνήσουν» και στη χώρα μας και να φτιάξουν ανταγωνιστικά τουριστικά προϊόντα. Δεν είδατε τι έγινε στην Πελοπόννησο; Δεν μπορεί η Κρήτη με τόσο τουρισμό;
Χαμός στο Χρηματιστήριο
Ξέρετε τι μας λένε άνθρωποι που ξέρουν καλά από Χρηματιστήριο; Ότι τις τελευταίες ημέρες ζουν καταστάσεις από το παρελθόν. Πρωτόγνωρες και ευχάριστες που φαίνονται και στους τζίρους, και στο γεγονός ότι οι 1.100 μονάδες έσπασαν, αλλά και διότι υπάρχει μαζικό άνοιγμα νέων κωδικών.
Οι Ελληνες επιστρέφουν στο Χρηματιστήριο, ενδεχομένως βραχυπρόθεσμα. Βλέπουν δηλαδή ότι πάει καλά, μετράνε καλές αποδόσεις μετοχών και θέλουν να μπουν εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας και της αναβάθμισης της οικονομίας. Να «τσιμπήσουν» δηλαδή ό,τι μπορέσουν από μια άνοδο έως και τις 1.500 μονάδες. Οποιοι και να είναι η αλήθεια αποτυπώνεται στις καθημερινές συνεδριάσεις.
Κοκτέιλ τρόμου για τα νοικοκυριά
Ξέρετε ότι φτάσαμε να περιμένουμε πότε θα κάνει συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Για το λόγο ότι οι αυξήσεις επιτοκίων αγγίζουν όλους όσοι έχουν δάνεια. Τους τελευταίους μήνες το κόστος εξυπηρέτησης ενός δανείου έχει αυξηθεί σημαντικά.
Για κάποιους με ένα μέσο δάνειο ξεπερνά τα 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.200 ευρώ επιπλέον το χρόνο για την αποπληρωμή των δόσεων. Και η επόμενη συνεδρίαση πλησιάζει με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Θα υπάρξει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσεις ή θα πέσουμε στις 25 μ.β.; Και μέχρι πότε θα συνεχίζεται η ανοδική πορεία των επιτοκίων που «τσακίζει» τα νοικοκυριά;
Διότι εδώ έχουμε ένα κοκτέιλ τρόμου για τα νοικοκυριά. Και πιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμός (γενικό και ειδικό στα τρόφιμα) και καλούνται να πληρώσουν μεγάλες δόσεις δανείων λόγω αυξήσεων επιτοκίων που γίνονται για… να μειωθεί ο πληθωρισμός. Σκύλλα και Χάρυβδη με απλά λόγια…
Γιατί χαίρονται οι έμποροι;
Ανακουφισμένοι σε γενικές γραμμές, δείχνουν οι έμποροι με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης όπου όλα τα χρέη μπαίνουν σε δόσεις. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε χθες ότι «με την ανανέωση της ρύθμισης θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν και μπορούν, να αποπληρώσουν σταδιακά τα χρέη τους μέσα από τη δουλειά τους.
Το καλό είναι δε, διπλό γιατί αφενός θα παραμείνουν ενεργές πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία. Την ίδια στιγμή όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε και τους συνεπείς που τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν κατάφεραν να μην χρωστούν. Πρέπει να τους επιβραβεύσουμε στοχευμένα για να μην αισθάνονται για άλλη μια φορά οι αδικημένοι».
Για να δούμε, θα πάρουν ανάσα οι έμποροι, ειδικά όσοι χρωστούν και στον ΕΦΚΑ. Διότι με χρέη παντού δεν μπορούσαν να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να μένουν έξω από επιδοτήσεις, προγράμματα, δανειοδοτήσεις κ.λπ.
Οι αμοιβές των εργαζόμενων
Βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά το 2022 δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του έτους, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που αμείβονται με ποσά άνω των 700 ευρώ, ενώ μειώθηκαν όσοι αμείβονται με ποσά κάτω των 700 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ το 2022, τα οποία παρουσίασε ο ot.gr, οι απασχολούμενοι που λαμβάνουν έως 700 ευρώ τον μήνα μειώθηκαν κατά 269.512, ενώ κατά 17,2% μειώθηκαν οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ (εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης). Ωστόσο, μόνο 72.000 μισθωτοί λαμβάνουν περισσότερα από 3.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα 376.542 (16,74%) αμείβονται με 701-800 ευρώ μηνιαίως. Ο μέσος μισθός το 2022 ανήλθε σε 1.176,5 ευρώ έναντι 1.117 το 2021 και 1.046,3 ευρώ το 2019. Η μεγαλύτερη αύξηση – κατά 254.612 μισθωτούς (+39,6%) – σε σχέση με το 2021 καταγράφηκε στους αμειβόμενους με 701-1.000 ευρώ, οι οποίοι την προηγούμενη χρονιά αριθμούσαν 898.282 άτομα. Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι από αυτό το πλήθος οι 650.000 αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που είναι 713 ευρώ μεικτά. Επίσης σε σχέση με το 2019 η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτό το κλιμάκιο υπερβαίνει το 60%.
Προς μονιμοποίηση ο εξωδικαστικός
Σκέψεις για διατήρηση σε μόνιμη βάση της λειτουργίας της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο την «αποσυμφόρηση» των δικαστηρίων από τις χιλιάδες προσφυγές για φορολογικές διαφορές. Οπως λένε αρμόδιοι παράγοντες το όφελος από τη διατήρηση της Επιτροπής είναι σημαντικό τόσο για τους φορολογουμένους όσο και για τα κρατικά ταμεία. Οι φορολογούμενοι που προσφεύγουν στην Επιτροπή για να λύσουν τις διαφορές τους με τις φορολογικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τις υποθέσεις τους πιο γρήγορα και με ευνοϊκό τρόπο μακριά από τις αίθουσες των δικαστηρίων ενώ το κλείσιμο των φορολογικών διαφορών φέρνει ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου. Μέχρι τέλος του μήνα «τρέχει» η ειδικού τύπου ρύθμιση για τις υποθέσεις που δεν έχουν συζητηθεί ενώπιων του ΣτΕ και των δικαστηρίων έως τις 29 Ιουλίου 2022, με την οποία οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν αίτηση για επίλυση των φορολογικών διαφορών θα κερδίσουν κούρεμα έως και 75% στα πρόστιμα.
Μειωμένος ΦΠΑ μέχρι τέλους του έτους
Μειωμένοι μέχρι το τέλος του 2023, δηλαδή για ένα ακόμη εξάμηνο, αναμένεται να παραμείνουν οι συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα ροφήματα αλλά και στο τουριστικό πακέτο και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου καθώς και στις σχολές χορού και τα γυμναστήρια. Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει την παράταση για ένα ακόμη 6μηνο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη και υπηρεσίες με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»