Περισσότερες από εξήντα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και Κίνας, υπέγραψαν σήμερα μία κοινή δήλωση, ένα μετριοπαθές «κάλεσμα για δράση», υποστηρίζοντας την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Η δήλωση ήταν ένα απτό αποτέλεσμα της πρώτης διεθνούς συνόδου κορυφής για τη στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη, που συνδιοργανώθηκε από Ολλανδία και Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα στη Χάγη.

Η τεχνητή νοημοσύνη πιλοτάρισε για πρώτη φορά μαχητικό αεροσκάφος στις ΗΠΑ

Οι χώρες που υπέγραψαν την κοινή δήλωση δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με τις «διεθνείς νομικές υποχρεώσεις και με τρόπο που δεν υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια, σταθερότητα και λογοδοσία».

Σημειώνεται ότι η σύνοδος διοργανώθηκε σε μια περίοδο που η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας χάρη σε ειδήσεις όπως το πρόγραμμα ChatGPT της OpenAI ενώ την ίδια περίοδο η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει συστήματα αναγνώρισης προσώπου και στόχευσης με τη βοήθεια AI στην ένοπλη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

Οι ενστάσεις

Ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα και ακαδημαϊκοί σημείωσαν ότι η κοινή δήλωση δεν είναι νομικά δεσμευτική και επιπλέον απέτυχε να αντιμετωπίσει σημαντικές ανησυχίες όπως για τα καθοδηγούμενα από τεχνητή νοημοσύνη drones, τα αποκαλούμενα «slaughterbots» που μπορούν να σκοτώσουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ή για τον κίνδυνο κλιμάκωσης μιας στρατιωτικής σύγκρουσης από μια τεχνητή νοημοσύνη.

Οι απόντες

Οι διοργανωτές της συνόδου δεν προσκάλεσαν τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι, ενώ και η Ουκρανία δεν συμμετείχε. Το Ισραήλ συμμετείχε μεν στις εργασίες της συνόδου αλλά δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις

Όπως αναφέρει το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες φάνηκαν απρόθυμες να συμφωνήσουν σε τυχόν νομικούς περιορισμούς σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, φοβούμενες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τις φέρει σε μειονεκτική θέση σε σχέση με υπάρχοντες ή μελλοντικούς αντιπάλους.

Η πρόταση των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα οπλικά συστήματα που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να περιλαμβάνουν «κατάλληλα επίπεδα ανθρώπινης κρίσης», σύμφωνα με τις ενημερωμένες οδηγίες για τα θανατηφόρα αυτόνομα όπλα που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκάλεσε τις ΗΠΑ να ορίσουν το «κατάλληλο», να μην «διατυπώνουν πολιτικές διακηρύξεις» και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το διεθνώς δεσμευτικό δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι οι χώρες θα έπρεπε «να αντιταχθούν στο κυνήγι του απόλυτου στρατιωτικού πλεονεκτήματος και ηγεμονίας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης» και να συνεργαστούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit