Με μικρές απώλειες έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μαζεύοντας μέρος της ημερήσιας πτώσης, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο των στοιχείων για τον πληθωρισμό και την παραγωγή από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και των εταιρικών κερδών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 8.004 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,33% στις 15.482 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,25% στις 7.347 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,55%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,14%, ενώ ο CAC 40 σημείωσε άλμα 3,03%.

Η παγκόσμια μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει

Η γερμανική τράπεζα Allianz σημείωσε απώλειες 3%, αν και ανακοίνωσε κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο, αλλά αντιμετώπισε μεγάλες χρεώσεις το προηγούμενο έτος λόγω ενός σκανδάλου στις ΗΠΑ. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ύψους 2,007 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 292 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Από την άλλη, η Air France-KLM κέρδισε πάνω από 6%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις της για το 2023 έχουν σχεδόν επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη τέταρτου τριμήνου καλύτερα από τα αναμενόμενα, με την παγκόσμια ταξιδιωτική ζήτηση να ανακάμπτει.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι σημείωσε αύξηση 0,5% τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με την αναθεωρημένη μείωση 1,2% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της χώρας. Σε ετήσιο επίπεδο, ο όγκος μειώθηκε κατά 5,1%, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε σύγκριση με τους όγκους που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο αριθμός μειώθηκε κατά 1,4%.

Η μεγαλύτερη θετική συμβολή προήλθε από τις πωλήσεις εκτός καταστημάτων λιανικής πώλησης, στις οποίες ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των διαδικτυακών λιανοπωλητών. Την ανοδική τάση ακολούθησε η αύξηση των πωλήσεων καυσίμων αυτοκινήτων, η οποία σκαρφάλωσε κατά 1,7% σε μηνιαία βάση. Εν τω μεταξύ, ο όγκος πωλήσεων των καταστημάτων τροφίμων μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης και των τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Επίσης, οι τιμές παραγωγού της Γερμανίας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, αλλά ο ρυθμός αύξησης ήταν χαμηλότερος για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το Reuters. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 8,7%, μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές