Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου,φιλοξένησαν μέλη των KlimaSeniorinnen στην Ελλάδα.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι KlimaSeniorinnen, απαρτίζονται από γυναίκες άνω των 64 ετών από την Ελβετία, οι οποίες μέσω της οργάνωσής τους “Climate Seniors Association” έχουν προσφύγει ενάντια στην ελβετική κυβέρνηση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας την ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση της χώρας τους ενάντια στις κλιματικές αλλαγές.
Η είδηση δεν είναι νέα. Δημοσιεύτηκε στα περισσότερα ΜΜΕ όπως και σε εμάς εδώ στον «ΟΤ» (KlimaSeniorinnen: Οι ηλικιωμένες από την Ελβετία που αγωνίζονται για την κλιματική δικαιοσύνη).
Χάσμα γενεών και ηλικιακός ρατσισμός…
Διαβάζοντας λοιπόν γι’αυτές τις …σούπερ γιαγιάδες εμένα το μυαλό μου πήγε στο χάσμα γενεών αλλά και στον ηλικιακό ρατσισμό. Ναι, δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα πολλοί που θεωρούν πως οι άνθρωποι από μια ηλικία και πάνω είναι αντιπαραγωγικοί, δεν μπορούν να αφομοιώσουν νέα πράγματα, γι’ αυτό το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αποσυρθούν και να περιμένουν να περάσουν τα χρόνια μέχρι να … Μέχρι να … Και ο νοών νοείτω.
Ξέρω ακούγεται σκληρό, ρατσιστικό, αηδιαστικό αλλά δυστυχώς (εκφράζω την προσωπική μου άποψη) υπάρχουν ακόμη και σήμερα στον 21ο αιώνα τέτοιου είδους στερεότυπα. Και εδώ μπαίνουν στο κάδρο – και -οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι…καμμένοι
Αυτό το βλέπω –ως μεσήλικας πλέον- ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις ( για την Ελλάδα μιλάω) που πολλοί ( λανθασμένα πιστεύω) θεωρούν πως δικαίωμα στην εργασία έχει μόνο όποιος είναι κάτω από το όριο των 40-45… Η δικαιολογία που επικαλούνται (;) Πως πάνω από αυτό το όριο, ο εργαζόμενος θεωρείται «καμένος» και πως δεν έχει πλέον πολλά να δώσει… Η αλήθεια βέβαια είναι άλλη. Το λένε επειδή έχουν αντικαταστήσει τους δείκτες παραγωγικότητας με τους δείκτες του εργασιακού κόστους. Τόσο απλά…
Έτσι λοιπόν, με αφορμή την επίσκεψη των KlimaSeniorinnen, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου. Για εμένα, το συμπέρασμα που βγαίνει από τη δράση αυτών των γυναικών είναι πως σε όποια ηλικία κι αν είσαι μπορείς να διεκδικήσεις μια καλύτερη ζωή.
Δεν είναι ποτέ αργά για να δώσεις μια…γροθιά
-«Οι ηλικιωμένες γυναίκες στην Ευρώπη, όπως αντίστοιχα άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε άλλα μέρη του κόσμου, πλήττονται πρώτες και δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ακραίοι καύσωνες μεγάλης διάρκειας», μού λέει , ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.
Και συμπληρώνει: « Σε κάθε κρίση που βιώνουμε ως είδος, όπως η κλιματική, οι πρώτοι που βάλλονται είναι οι ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά, πληθυσμιακές ομάδες χαμηλού εισοδήματος και ομάδες που ήδη βιώνουν ανισότητες και κοινωνικό αποκλεισμό. Και συμβολικά πάντα μιλώντας, η δράση αυτών των γυναικών δείχνει πως αν υπάρχει αλληλεγγύη ποτέ δεν είναι αργά να δώσεις μια …γροθιά στα προβλήματα…».
«Απόμαχοι» που όμως στέκονται όρθιοι…
-«Αυτές οι γυναίκες είναι οι «απόμαχοι» που όμως στέκονται όρθιοι και λένε έχουμε δικαίωμα σε υγεία και καθαρό πλανήτη», μού επισημαίνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης. Γι’αυτές έχει σημασία η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Και αυτό τους δίνει ζωή…»
Προσωπικά πάντα μιλώντας , αυτές οι γυναίκες περνούν το μήνυμα: ασχέτου ηλικίας είμαστε εδώ και παλεύουμε για όσα κάνουν δύσκολη τη ζωή μας.
Κι αυτός είναι ο λόγος που με καλύπτουν πλήρως τα όσα είπε η πρόεδρος της ΕΕΔΑ και καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Μαρία Γαβουνέλη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης όπου τα μέλη των KlimaSeniorinnen ήρθαν σε επαφή με το ελληνικό κοινό.
«Πλέον ο πολίτης έρχεται και απαιτεί από το κράτος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει την πόρτα του δικαστηρίου και να θέσει σε έλεγχο ή σε κάποια μορφή συζήτησης την υψηλή κυβερνητική πολιτική».
Όλου του κόσμου οι ηλικιωμένοι λοιπόν; Η Coco Chanel έλεγε πως κανείς δεν είναι νέος μετά τα 40, αλλά μπορεί κανείς να είναι ακαταμάχητος σε όλες τις ηλικίες. Εάν μού επιτρέπετε, θα ήθελα να προσθέσω: « και διεκδικητικός για μια καλύτερη ζωή…». Συμφωνείτε;
Latest News
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται
Πλούτος, φτώχεια και επιχειρηματικό πνεύμα
Στη Δύση έχουμε αλλαγή οικονομικού παραδείγματος και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε
Ουραγοί στις κατασκευές (;)
Υπάρχουν κίνδυνοι να μην τρέξουν πιο γρήγορα οι κατασκευές;
Μειώστε τον φόρο
Ολο το φορολογικό βάρος των μισθωτών που ίσχυε το 2019 συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων τους, καθώς η κλίμακα φορολόγησής τους παρέμεινε στα επίπεδα των χειρότερων στιγμών των Μνημονίων