Μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία ότι ενδεχομένως να ανοίγει ένας νέος κύκλος καταστολής του Πεκίνου στον κλάδο της τεχνολογίας με στόχο κορυφαία στελέχη του, έχει προκαλέσει η εξαφάνιση ενός από τους κορυφαίους επενδυτές στην Κίνα με επίκεντρο τις εταιρείες τεχνολογίας, του Μπάο Φαν.

Την είδηση έκανε γνωστή η China Renaissance, την οποία ο ίδιος ίδρυσε, ανακοινώνοντας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι «η εταιρεία δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον κ. Μπάο Φαν» και δεν έχει «καμία ένδειξη ότι η εξαφάνισή του σχετίζεται ή ενδέχεται να σχετίζεται με επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου».

Η κινεζική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Caixin ανέφερε ότι ο Μπάο είναι άφαντος εδώ και τουλάχιστον δύο ημέρες.

Η Μπάο Φαν ίδρυσε την China Renaissance το 2005, έχοντας στο βιογραφικό του προϋπηρεσία στη Morgan Stanley και στην Credit Suisse, μετατρέποντας σταδιακά την εταιρεία παροχής συμβουλών σε ένα από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας.

Γιατί τώρα;

Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η εξαφάνιση του επενδυτή συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία το Πεκίνο φαίνεται να χαλαρώνει την πολεμική της εναντίον των εταιρειών τεχνολογίας που είχε πλήξει επιχειρήσεις με τις οποίες συνδεόταν η China Renaissance.

Από την άλλη, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου «διωγμού» εις βάρος επενδυτών και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της Κίνας.

Υποψίες

Η αναταραχή στην τράπεζα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο όταν ο πρόεδρος του ομίλου, Κονγκ Λιν, απομακρύνθηκε από τις κινεζικές αρχές, σύμφωνα με την Caixin.

Σύμφωνα με τους FT, επενδυτές από το περιβάλλον του Μπάο, δήλωσαν ότι η υπόθεση είναι πιθανό να συνδέεται με τον Κονγκ  Λιν και ήλπιζαν ότι ο ιδρυτής της εταιρείας θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος μετά την παροχή πληροφοριών στις αρχές.

Η εξαφάνιση του Μπάο είναι μια ακόμη στη μακρά λίστα κινέζων επενδυτών που εξαφανίστηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής του Πεκίνου για την πάταξης της διαφθοράς.

Ο Μάο Σιαοφένγκ, πρόεδρος της Minsheng Bank, εξαφανίστηκε το 2015 και κρατήθηκε για 21 μήνες πριν αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στην τράπεζα, σύμφωνα με δημοσιεύματα εγχώριων μέσων ενημέρωσης.

Ο Γιμ Φουνγκ, επικεφαλής της κινεζικής χρηματιστηριακής εταιρείας Guotai Junan International, συνελήφθη επίσης το 2015 αλλά αφέθηκε ελεύθερος πέντε εβδομάδες αργότερα αφού βοήθησε τις κινεζικές αρχές σε μια έρευνα.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία, ο Σι Τζινπίνγκ διεξήγαγε σφοδρή εκστρατεία κατά της διαφθοράς με στόχο στην πραγματικότητα να ανατρέψει επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να είναι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Στην τεχνολογική σκηνή της Κίνας, ο Μπάο είναι γνωστός για τη χρηματοδότηση κάποιων από τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας.

Ο Μπάο κατέχει μερίδιο σχεδόν 50% στην China Renaissance, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ.

Οι μετοχές της China Renaissance υποχώρησαν περισσότερο από 20% στις διαπραγματεύσεις του Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή