Έντεκα ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, η Τουρκία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της. Ήδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 38.000, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και 100.000 ακόμη άνθρωποι ενδέχεται να παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια, με τις ελπίδες για τη διάσωσή τους να μειώνονται κάθε ώρα που περνά.
Καθώς το πένθος μετατρέπεται σε οργή, οι πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση για τις διαβόητες κατασκευαστικές αμνηστίες, μέσω των οποίων νομιμοποιήθηκαν επισφαλή, πολυώροφα κτίρια, συχνά κατασκευασμένα κυριολεκτικά τη νύχτα, τα οποία δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που απαιτούνταν για μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή. Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, ρεπορτάζ του BBC, οι εγκληματικές παραλείψεις των εργολάβων δεν αφορούσαν μόνο τα κτίρια που κάλυπταν τις ανάγκες προσιτής στέγασης, αλλά ακόμη και συγκροτήματα πολυτελών διαμερισμάτων, τα οποία πωλούνταν έναντι τεράστιων ποσών.
Στα 20 δισ. οι ζημιές του σεισμού στην Τουρκία – Ποιο ποσοστό ήταν ασφαλισμένο
Εξετάζοντας ως case study ένα κτίριο σε μια από τις πλέον πολυτελείς συνοικίες του Γκαζιαντέπ, το οποίο σωριάστηκε σαν χάρτινος πύργος, το βρετανικό μέσο αναζητά τις αιτίες της καταστροφής.
«Αυτά τα διαμερίσματα πουλιούνται για ένα εκατομμύριο»
Ο ξάδερφος του Γιουνούς Εμρέ και η οικογένειά του παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια της πολυτελούς πολυκατοικίας. «Εδώ μένουν οι πιο πλούσιοι από όλους. Αυτά τα διαμερίσματα πουλιούνται για εκατομμύρια», λέει στο BBC. Όμως τα χρήματα δεν τους προστάτευσαν από τον σεισμό.
«Είμαι πολύ θυμωμένος. Θέλω να φέρω κάποιον ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά δεν ξέρω ποιον», λέει ο 28χρονος. Κατά τη γνώμη του, υπάρχουν τόσες πολλές ευθύνες που το γεγονός δεν αποτελεί μόνο εθνική τραγωδία, αλλά και εθνικό σκάνδαλο.
«Όλα ξεκινούν από τον εργολάβο», συμπληρώνει. «Χρησιμοποιεί κακής ποιότητας οικοδομικά υλικά. Έπειτα έρχονται οι αρχές που δίνουν τις άδειες. Έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα των ανθρώπων που πέθαναν εδώ. Δεν είναι σωστό οι εργολάβοι να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι. Εκείνοι που ενέκριναν αυτό το κτίριο ευθύνονται επίσης, όπως και η κυβέρνηση και το κράτος. Δεν θα έπρεπε να είχαν δώσει καν άδεια σε αυτό το κτίριο».
Πρόκειται για το συγκρότημα κατοικιών Αϊσέ Μεχμέτ Πολάτ, το οποίο ανεγέρθηκε πριν από 24 χρόνια. Αποτελούνταν από έξι εφαπτόμενες πολυκατοικίες, τέσσερις εκ των οποίων κατέρρευσαν, τη στιγμή που τα κτίρια ένθεν και ένθεν τους παρέμειναν σταθερά. Ανησυχίες για την ασφάλεια των κτιρίων είχαν διατυπωθεί από τους κατοίκους πολύ καιρό πριν το ξύπνημα του ρήγματος την περασμένη εβδομάδα.
Ο φερόμενος ως εργολάβος του κτιρίου έχει συλληφθεί – γεγονός που οδήγησε και το BBC στο να ερευνήσει την υπόθεση -, επιμένει όμως στην αθωότητά του.
«Χάσαμε τα πάντα»
Όπως ενημερώθηκε το βρετανικό μέσο από τα σωστικά συνεργεία, τουλάχιστον 136 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ κοιμόντουσαν μέσα στο κτίριο. Η εικόνα που συναντούν οι δημοσιογράφοι είναι σοκαριστική: μέσα στα ερείπια διακρίνονται μαθητικά τετράδια, κούκλες, τηγάνια και οικογενειακές φωτογραφίες. Εκεί είναι και η Εμέλ Φιλίκ που κλαίει απαρηγόρητη.
«Χάσαμε τα πάντα», λέει και εξηγεί ότι ο ξαδερφός της κοιμόταν σε ένα από τα τέσσερα κτίρια που κατέρρευσαν και για την ασφάλεια των οποίων δεν φρόντισε κανείς.
«Από τη στιγμή που μετακομίζεις στο διαμέρισμά σου δεν γίνεται τίποτα. Κανένας έλεγχος. Ούτε η ασφάλεια σεισμού και κατοικίας είναι αρκετές. Ο δήμος δεν κάνει ελέγχους. Δεν υπάρχει καμιά επιτήρηση», εξηγεί.
Οι κάτοικοι ανησυχούσαν από καιρό. Όπως επισημαίνει η Φιλίκ στο BBC, η επικεφαλής της ένωσης κατοίκων, μια γυναίκα με το όνομα Σέλμα, είχε καλέσει τους γείτονες σε συνάντηση για να μοιραστεί τους φόβους της.
«Πριν έξι μήνες, η Σέλμα μας μίλησε για τα προβλήματα του κτιρίου. Μας είπε “Αγαπητοί κάτοικοι, τα κτίριά μας μπορεί να καταρρεύσουν ακόμη και με τον μικρότερο σεισμό. Ας ενισχύσουμε τις κολώνες. Αν δεν έχετε χρήματα, ο δήμος θα μπορούσε να μας βοηθήσει με μια φθηνότερη λύση”. Κάλεσε αρκετές συνελεύσεις. Όμως δεν έγινε τίποτα».
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν το κέρδος»
Ο επικεφαλής του οργανισμού που εκπροσωπεί τους αρχιτέκτονες στην Τουρκία, ο Εγίοπ Μουχσού, λέει στο BBC ότι εντέλει η ευθύνη της διασφάλισης της στατικότητας των κτιρίων ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν ήταν να κάνει τις πόλεις ασφαλείς, αλλά να εφαρμόσει κάποια προγράμματα με μόνο στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών. Για αυτό το λόγο, το 65% τω κτιρίων στην Τουρκία είναι επισφαλές. Και δεν έχει εφαρμοστεί κανένα μέτρο για αυτές τις επικίνδυνες κατασκευές».
Ο Μπαχατίν Ασάν, που εργαζόταν στο κτίριο ως φύλακας, κατέληξε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου να διασώζει επτά ανθρώπους σκάβοντας στα συντρίμμια με τα γυμνά του χέρια.
«Είδα το κτίριο να στροβιλίζεται και να καταρρέει», περιγράφει στο BBC. «Ήρθα τρέχοντας μέχρι εδώ. Ήταν σκοτεινά, έβρεχε, υπήρχε χιόνι και ήμουν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο».
«Έσωσα μόνος μου επτά άτομα. Ήταν σαν να έγινε Αποκάλυψη. Ακόμη και τώρα που σας μιλάω, εξακολουθώ να τρέμω».
Κι εκείνος είχε παρατηρήσει προβλήματα με την ασφάλεια του κτιρίου. «Στο πάρκινγκ είχα δει τα κατασκευαστικά λάθη με τα ίδια μου τα μάτια. Όποτε ακουμπούσα τις τσιμεντένιες κολώνες, τρίβονταν σαν σκόνη στα χέρια μου, λες και δεν αποτελούνταν καν από τσιμέντο. Το σίδερο μέσα στις κολώνες σκούριαζε, η βροχή κατέστρεφε και διάβρωνε τον σίδηρο. Συνήθιζα να λέω σε έναν φίλο ότι και να μου έδιναν διαμέρισμα εδώ, δεν θα το έπαιρνα, επειδή δεν πίστευα ότι οι κολώνες ήταν σταθερές. Με τον πρώτο σεισμό το κτίριο θα κατέρρεε».
«Οι επιστήμονες φώναζαν, η καταστροφή ερχόταν»
Όμως ο άνδρας που κατηγορείται ως εργολάβος, ο Μεχμέτ Ακάι, υποστηρίζει ότι το κτίριο συμμορφωνόταν με την ισχύουσα νομοθεσία της εποχής της κατασκευής του. Επιρρίπτει τις ευθύνες στις υδραυλικές και αποχετευτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν μετά την κατασκευή, λέγοντας πως εκείνες είναι που ίσως κατέστρεψαν τα υποστυλώματα.
Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος του BBC, η εικόνα που προκύπτει από τις μαρτυρίες δεν παραπέμπει σε κάποιας μορφής συνωμοσία, αλλά στην αδιαφορία ή την απραξία των αρμοδίων. Όλοι γνώριζαν ότι υπήρχε πρόβλημα, όμως δεν έκαναν τίποτα για αυτό.
Ο βουλευτής του αντιπολιτευτικού HDP, Γκάρο Παϊλάν, που μίλησε στο BBC στη διάρκεια επίσκεψής του στο σημείο της καταστροφής, υποστηρίζει πως η περίπτωση των συγκεκριμένων κτιρίων είναι ενδεικτική του μεγέθους της εγκληματικής αμέλειας που βαραίνει τόσο τον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας όσο και την κυβέρνηση.
«Είναι έγκλημα», λέει χαρακτηριστικά. «Είναι αμαρτία».
Από την πλευρά του κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αποτυχία της να διασφαλίσει την ασφάλεια των νέων κτιρίων, αλλά και να ενισχύσει τα παλαιότερα.
«Οι επιστήμονες φώναζαν για αυτό το θέμα, αυτή η καταστροφή ερχόταν, όμως η κυβέρνηση δεν έκανε σχεδόν τίποτα. Προειδοποιήσαμε τις πόλεις, τους προειδοποιήσαμε να προετοιμάσουν ομάδες διάσωσης, όμως δεν έκαναν τίποτα και τώρα ζούμε αυτή την καταστροφή. Λένε ότι ήταν μοιραίο. Όχι, δεν ήταν. Στις πολιτισμένες χώρες αυτές οι καταστροφές συμβαίνουν επίσης, όμως δεν πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι. Εδώ έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα ερείπια».
Οι ισχυρισμοί του Ερντογάν
Ο Μεχμέτ Ακάι, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ήταν ο εργολάβος του συγκροτήματος, συνελήφθη στις 11 Φεβρουαρίου – πέντε ημέρες μετά τους σεισμούς. Τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ επιχειρούσε να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο ίδιος, απαντώντας στο BBC μέσω του δικηγόρου του, υποστηρίζει ότι δεν ήταν ο εργολάβος, αλλά ο εργοδηγός. Επιπλέον, απορρίπτει τις καταγγελίες περί χρήσης φθηνών οικοδομικών υλικών.
Ο δήμος Σεχιτκαμίλ της επαρχίας Γκαζιαντέπ, στον οποίο υπάγεται η συνοικία όπου έστεκε κάποτε το κτιριακό συγκρότημα αναφέρει από την πλευρά του ότι δεν έχει λάβει καμιά επίσημη καταγγελία για, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει και σε έλεγχο του κτιρίου. «Ανατρέξαμε στα αρχεία και δεν βρήκαμε παραβιάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του δήμου, Αχμέντ Αϊντίν Σερτ.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του έχει παραδεχτεί ότι τα σωστικά συνεργεία άργησαν να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές, όμως παρότρυνε τους πολίτες να μην δίνουν σημασία σε εκείνους που, όπως λέει, πολιτικοποιούν την τραγωδία.
Η κυβέρνησή του αρνείται ότι υπήρξε αμέλεια και ισχυρίζεται ότι πάνω από το 98% των κτιρίων που κατέρρευσαν ήταν παλιότερα – όπως το συγκρότημα Αϊσέ Μεχμέτ Πολάτ – και ανεγέρθηκαν πριν την εκλογή του κόμματός του.
Όμως, όπως υπογραμμίζει το BBC, οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι όλες οι χώρες έχουν την ηθική, αν όχι και τη νομική, υποχρέωση να προστατεύουν τους κατοίκους τους, όσο παλιά και αν είναι τα σπίτια τους. Και όταν οι Τούρκοι φτάσουν μπροστά στις κάλπες στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα μπορούσε να κρατήσει τις οικογένειές τους ασφαλείς, την ώρα που κοιμούνται μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Πηγή: in.gr
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους