Για την κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής, του Thwaites, προειδοποιεί νέα μελέτη επιστημόνων, κάνοντας λόγο για τρομακτικές συνέπειες.
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα από διαφορετικές ομάδες ομάδες επιστημόνων, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τους παγετώνες στη Δυτική Ανταρκτική, κάτι που -σύμφωνα με τα στοιχεία- θα μπορούσε να οδηγήσεις στην άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά τρία μέτρα εάν λιώσουν τους επόμενους αιώνες.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον Αυτοκρατορικό Πιγκουίνο
Στο πλαίσιο της συνεργασίας International Thwaites Glacier – της μεγαλύτερης εκστρατείας πεδίου που επιχειρήθηκε ποτέ στην Ανταρκτική – μια ομάδα 13 επιστημόνων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία πέρασε περίπου έξι εβδομάδες στον παγετώνα στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020.
Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο όχημα ρομπότ γνωστό ως Icefin, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη γραμμή του παγετώνα, όπου ο πάγος γλιστρά και συναντά τον ωκεανό για πρώτη φορά. Ο παγετώνας Thwaites στη Δυτική Ανταρκτική είναι ο πιο πλατύς στη Γη, με πλάτος 120 χλμ, ενώ εκτείνεται σε βάθος 800-1.200 μέτρων στη γραμμή όπου μετατρέπεται από μια μάζα πάγου που βρίσκεται στη Γη σε ένα πλωτό παγετώνα στη Θάλασσα του Αμούνδσεν.
Η μεγαλύτερη αποκάλυψη ήταν ότι το λιώσιμο των πάγων είναι πολύ ανομοιόμορφο, με σχετικά αργή απώλεια σε επίπεδες περιοχές στην κάτω πλευρά του παγετώνα.
Σε μέρη της κάτω πλευράς του παγετώνα που είναι επίπεδα και ομοιόμορφα, ο ρυθμός τήξης είναι αργός – 5 μέτρα ετησίως – επειδή ένα στρώμα γλυκού νερού μονώνει τον πάγο από το θερμότερο νερό από κάτω. Αλλά όπου υπάρχουν ρωγμές ή αιχμηρά σημεία, το ζεστό νερό διαβρώνει τον παγετώνα με πολύ υψηλότερο ρυθμό – 30 μέτρα ετησίως – συμβάλλοντας σχεδόν στο ένα τρίτο της απώλειας πάγου.
Οι επιστημονικές αποστολές που συνεργάστηκαν για να μελετήσουν τον γιγάντιο παγετώνα που είναι περισσότερος γνωστός ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης», αφού πιθανή κατάρρευση του θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή καταστροφή, ανέφεραν πως ο Thwaites αυτή τη στιγμή υποχωρεί σε έκταση της τάξης του ενός χλμ. ετησίως αλλά με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το λιώσιμο και η επακόλουθη υποχώρηση θα έχει ολοένα και πιο αυξανόμενο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αναλύουν τις αλλαγές στη συνεχιζόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ παγετώνα, παγοκρηπίδας και ωκεανού, για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προετοιμαστούν για το… μέλλον.
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας